Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2022,
13.53

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

3

Natisni članek

električni avtomobili Kombi lahka gospodarska vozila gospodarska vozila Toyota Stellantis

Ponedeljek, 30. 5. 2022, 13.53

1 leto, 10 mesecev

Toyota in Stellantis z novim skupnim modelom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

3

Toyota highlander | Toyota od skupine Stellantis dobila še tretje lahko gospodarsko vozilo. Leta 2024 bo na ceste pod Toyotino značko zapeljalo še večje lahko gospodarsko vozilo, ki bo na voljo tudi v električni različici. | Foto Gašper Pirman

Toyota od skupine Stellantis dobila še tretje lahko gospodarsko vozilo. Leta 2024 bo na ceste pod Toyotino značko zapeljalo še večje lahko gospodarsko vozilo, ki bo na voljo tudi v električni različici.

Foto: Gašper Pirman

Stellantis in Toyota v Evropi že sodelujeta, saj so Japonci na Stellantisovi osnovi izdelali svoj družinski in tovorni kombi proace. Obe znamki bosta sedaj sodelovanje še poglobili, saj bosta skupaj razvili večje lahko gospodarsko vozilo. To bo še tretja karoserijska oblika, ki si jo bosta proizvajalca delila in bo na voljo tudi z električnim pogonom.

Veliko uradnih podatkov še ni znanih, a novo lahko gospodarsko vozilo bo razvito s strani Stellantisa, z manjšimi spremembami pa ga bo Toyota prodajala na evropski tleh. Proizvodnja bo stekla leta 2024 v dveh tovarnah, v poljskih Gliwicah in italijanski Atessi.

Toyotino prvo večje gospodarsko vozilo

Toyota bo tako čez dve leti dobila svojega prvega predstavnika v segmentu večjih lahkih gospodarskih vozil. Očitno bo šlo za naslednjo generacijo današnjega Fiatovega modela ducato, ki je na voljo tudi kot električni kombi. "S tem tretjim uspešnim sodelovanjem, Stellantis še naprej dokazuje svoje znanje v svetu gospodarskih vozil in pri razvoju baterijsko-električne tehnologije s katero lahko podpiramo zahteve širokega kroga. Ta dogovor krepi naš vodilni položaj pri zavezi EU30 za lahka gospodarska vozila in nas pomika korak naprej k uresničitvi cilja Dare forward 2030 ter s tem postajamo nesporni voditelj na globalni ravni za lahka gospodarska vozila v smislu tehnologije, proizvodnje, tržnega deleža in dobičkonosnosti," je ob razkritju novega sodelovanja povedal Carlos Tavares, izvršni predsednik skupine Stellantis.

Prvi skupen projekt že pred 10 leti

Stellantis in Toyota sta pričela sodelovati že leta 2012, ko je na evropske ceste zapeljalo prvo lahko gospodarsko vozilo. Toyota od takrat proti plačilu uporablja Stellantisovo osnovo ter le malenkost spremenjene modele prodaja pod svojo znamko.

Trg lahkih gospodarskih vozil v Evropi je zelo velik. Čeprav je v prvem četrtletju letošnjega leta močno upadel (tako kot celoten avtomobilski trg), za 18,1 odstotka, so v štirih mesecih še vedno prodali 411.097 lahkih gospodarskih vozil.

Ne spreglejte