SiolNET. Avtomoto Novice
9,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Več tehnologije, več težav?

To so avtomobilske znamke z najmanj okvarami

9,43

termometer

Tekmovanje za digitalizacijo avtomobilov je v polnem teku in, sodeč po raziskavi J.D. Power, vse več tehnologije prinaša tudi težave z zanesljivostjo avtomobilov.

Več tehnologije, več težav? Proizvajalci morajo, sodeč po J.D. Power, več časa posvetiti zanesljivosti tehnologij. Več tehnologije, več težav? Proizvajalci morajo, sodeč po J.D. Power, več časa posvetiti zanesljivosti tehnologij. Foto: Gašper Pirman

Več tehnologije, več možnosti za težave

V svoji zadnji raziskavi, kjer so preučevali zanesljivost osebnih avtomobilov v Veliki Britaniji, so odkrili, da jih je pri desetih največkrat problematičnih težavah v avtomobilih kar polovico prihajalo s področja avdiosistemov, komunikacije, zabavnostnih vmesnikov in navigacije (oziroma krajše sistema ACEN). Pri J.D. Power pravijo, da so za te številne težave krivi predvsem proizvajalci, ki si na vse pretege trudijo v avtomobile vgraditi čim več tehnologij. To pa poveča možnost težav in potencialnih okvar.

V raziskavi so preučili napake na več kot 11.500 vozilih, starimi med 12 in 36 meseci. Študija obravnava število težav, ki so se pojavile na 100 vozilih, pri čemer imajo nižje ocene najboljše rezultate. Skoraj 180 različnih parametrov je raziskanih v celotnem avtomobilu, vključno s sistemi ACEN, težavami z motorjem in ogrevalnimi/klimatskimi sistemi. V študiji so prav tako vprašali voznike, kakšna je verjetnost, da bodo znova kupili avtomobil iste znamke.

Volkswagen ID 3 Avtomoto Revolucija Volkswagna: lahko prepriča skeptične Slovence? #video

Šestnajst odstotkov novih avtomobilov ima težave

Kot so zapisali pri J.D. Power, ima kar 16,6 odstotkov izmed sto novih avtomobil težave pri sistemih ACEN. Sicer gre za malenkostno Največ težav vozniki zaznajo pri delovanju navigacij, avdiosistemov in večopravilnih enot. Največ težav vozniki zaznajo pri delovanju navigacij, avdiosistemov in večopravilnih enot. Foto: Srdjan Cvjetović izboljšanje v primerjavi z letom prej, a še vedno ostaja to najbolj težavna kategorija. Za primerjavo: sistem aktivnega tempomata ima težave le na 1,5 odstotka izmed sto avtomobilov.

A neposlušnost določenih tehnologij ni omejena le na zgoraj omenjene sistem. Več težav lastniki zaznajo tudi pri sistemu zaznavanja vozil v mrtvem kotu in sistemu za nenamerno menjavo voznega pasu. 2,4 odstotka voznikov je imelo težave, pri premijskih avtomobilih pa še malenkost več (štiri odstotke).

"Ko pogledamo rezultate relativno novih varnostnih tehnologij, je jasno, da bodo imeli proizvajalci še veliko dela za izboljšavo sistemov - predvsem premijske znamke, ki jih uporabljajo kot osrednjo prodajno točko. Hkrati bo vitalnega pomena, da proizvajalci pridobijo kupce z zaupanjem v to tehnologijo, še posebej, če želijo prepričati potencialne kupce o zanesljivosti avtonomnih vozil. Na primer, takšen kupec se bo veliko prej vprašal o varnosti samovozečih avtomobilov, če ima znamka težave pri svojih navigacijskih sistemih," je ob razkritju raziskave dejal Josh Halliburton, vodja evropskega dela J.D. Power.

JD power Foto: J.D. Power

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin