Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
11. 9. 2019,
6.12

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

2

Natisni članek

Renault Avtosalon Frankfurt 2019

Sreda, 11. 9. 2019, 6.12

4 leta, 7 mesecev

Prvi vtisi: renault captur

To pa je prepričljivo: ljubljenec Slovencev še bistveno boljši #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

2

Renault captur |  Captur v novi generaciji deluje mnogo bolj odrasel. Tehnološko je naprednejši, v notranjosti podobno kot clio precej prijaznejši. | Foto Gregor Pavšič

Captur v novi generaciji deluje mnogo bolj odrasel. Tehnološko je naprednejši, v notranjosti podobno kot clio precej prijaznejši.

Foto: Gregor Pavšič

Prvič smo se usedli v novega renault capturja, enega najbolje prodajanih avtomobilov v Sloveniji. Postal je občutno večji, bolj vpadljiv in oblikovno drznejši. Tehnološki in praktični napredek je povzel po cliu, le priključnohibridni pogon bo le njegov. V Slovenijo prihaja v začetku prihodnjega leta.

Prizor v Frankfurtu je bil zanimiv in nenavaden. Renault je bil namreč med več kot 20 avtomobilskimi znamkami, ki so izpustile letošnji salon. Toda v eni izmed dvoran razstavišča so včeraj vendarle pokazali novo generacijo capturja, ki ga na trg letos pošiljajo skoraj sočasno s cliom. Oba sta njegova ključna modela. Clio v razredu majhnih avtomobilov, captur med kompaktnimi crossoverji. Captur v novi generaciji deluje mnogo bolj odrasel. Tehnološko je naprednejši, v notranjosti podobno kot clio precej prijaznejši, prvi v svojem razredu bo ponujal tudi priključnohibridni pogonski sklop.

Odprli smo vozniška vrata in zagledali clia

Ko smo odprli capturjeva vozniška vrata, nismo bili presenečeni. Vozniški prostor je preslikava clia. To pomeni digitalne merilnike in kombinacijo pokončnega digitalnega zaslona ter fizičnih gumbov na sredinski konzoli. Volan je boljši, enako položaj za volanom in splošno počutje. Vse torej enako kot pri cliu, kar je za captur odlična popotnica.

Avtomoto 5 minut za kavo, 30 za malico: Revoz izdela 955 avtov na dan #video

Od predhodnika je daljši za 11 centimetrov. | Foto: Gregor Pavšič Od predhodnika je daljši za 11 centimetrov. Foto: Gregor Pavšič

Renault captur | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Daljši je za 11 centimetrov in ta razlika se navzven pozna

V primerjavi s predhodnikom je daljši kar za 11 centimetrov. To razliko se v živo zlahka opazi. Captur je po vtisu na cesti zdaj občutno bližje razred večjemu kadjaru. Dobil je modernejše zadnje luči, serijske sprednje žaromete LED in simpatične oblikovalske linije. Pri capturju so zunanjost, primerjano s prejšnjo generacijo, spremenili bolj občutno kot pri cliu.  

Na zadnjih sedežih so prostor za noge podaljšali za slaba dva centimetra. Zadnjo klop je mogoče še naprej vzdolžno pomikati za 16 centimetrov. Tako se prilagaja prostor na zadnji klopi oziroma v prtljažniku, odvisno od trenutnih potreb potnikov. Prostornina prtljažnika je zdaj 81 litrov večja, osnovna zavidljivih 536 litrov. To je tudi posledica v stranico prtljažnika integrirane enote zvočnega sistema Bose, kar je Renault prav tako pokazal že pri cliu.

V razred prvi prinaša priključnohibridni pogon

Medtem ko so pogonski motorji že večinoma znani, je popolna novost priključnohibridni pogon. Ta je prvič v tem razredu avtomobilov. Renault bo v takega capturja vstavil baterijo s kapaciteto slabih deset kilovatnih ur. To je, na primer, skoraj polovica kapacitete, ki jo je imela Renaultova prva generacija povsem električnega zoeja.

Zgolj na elektriko bo mogoče capturja peljati do 45 kilometrov, najvišja hitrost v tem primeru pa bo lahko do 135 kilometrov na uro. Povsem spodobni podatki za priključnega hibrida v tem razredu.

Njegova smotrnost bo odvisna tudi od cen na trgu, ki za zdaj še niso znane. V Slovenijo bo captur pripeljal v začetku prihodnjega leta.

Avtomoto Najbolj simpatičen avto, zakaj tega ne znajo tudi drugi? #video

S pravo opremo in ustrezno velikimi kolesi s strani deluje zelo dinamično. | Foto: Gregor Pavšič S pravo opremo in ustrezno velikimi kolesi s strani deluje zelo dinamično. Foto: Gregor Pavšič

Najpogostejši bodo sicer še naprej bencinski motorji, med njimi predvsem litrski TCe 100 z močjo 75 kilovatov (100 "konjev'). Na voljo bo še 1,3-litrski bencinski motor TCe 130, dizelsko ponudbo pa sestavljata dve različici 1,5-litrskega dizelskega motorja dCi. Oba najmočnejša motorja bo mogoče povezati tudi s sedemstopenjskim dvosklopčnim menjalnikom EDC. Osnovni "stokonjski" motor bo na voljo le s petstopenjskim menjalnikom, šest prestav bo omogočal le močnejši "130-konjski" bencinski motor.  

Captur v Sloveniji letos tretji najuspešnejši avtomobil, med crossoverji konkurence nima

Renault bo takrat na slovenskem avtomobilskem trgu dobil novega aduta. V prvih osmih mesecih letošnjega leta je celotna prodaja novih avtomobilov upadla za 5,2 odstotka. To je sicer tudi posledica lani zelo obsežne prodaje v avgustu, tik pred vpeljavo meritvenega standarda WLTP. Renault je letos v osmih mesecih prodal dobrih 400 avtomobilov manj kot lani. Skupno so našli več kot osem tisoč kupcev, vodilni Volkswagen še okrog 1.400 več.

Po uradni statistiki je bil captur do konca avgusta (za renault cliom in škodo octavio) tretji najuspešnejši posamezni model. Renault jih je letos registriral 1.831 (lani v enakem obdobju celo 1.902). Drugi najuspešnejši avtomobil capturjevega razreda je VW T-roc (1.123 vozil), preostali proizvajalci so prodali manj kot tisoč njegovih tekmecev.

Avtosalon Frankfurt 2019
Avtomoto Ti avti bodo najbolj zanimali Slovence: kateri je navdušil Jürgena Kloppa?

Bo captur vse več kupcev prevzel tudi cliu?

Ob prihodu na trg bo prihodnje leto od večine tekmecev precej bolj svež in novejši. Izjema bo le Nissanov juke, ki ga bodo po jesenski premieri predvidoma začeli prodajati v primerljivem obdobju.

Med posredne tekmece za capturja bi lahko prištevali tudi clia. Delež kompaktnih crossoverjev v tem razredu je namreč narasel že na 30 odstotkov. Vsak tretji kupec tako velikega avtomobila v Sloveniji torej raje izbere crossover različico namesto klasične kombilimuzine. Med najpogostejšimi kupci so starejši vozniki in tem je z višjim položajem sedenja (med starejšimi so bile zelo priljubljene tudi dvobarvne karoserijske izvedbe) pisan na kožo.

Zadnja klop ima 16 centimetrov vzdolžnega pomika. | Foto: Gregor Pavšič Zadnja klop ima 16 centimetrov vzdolžnega pomika. Foto: Gregor Pavšič

Nova zasnova luči LED zadaj. | Foto: Gregor Pavšič Nova zasnova luči LED zadaj. Foto: Gregor Pavšič

Prostornina prtljažnika je zdaj 81 litrov večja, osnovna zavidljivih 536 litrov. | Foto: Gregor Pavšič Prostornina prtljažnika je zdaj 81 litrov večja, osnovna zavidljivih 536 litrov. Foto: Gregor Pavšič

Renault captur | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Renault captur | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte