SiolNET. Avtomoto Novice
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Teslin julijski rekord napoveduje boljše čase

0,22

termometer

Maj in junij sta bila za Teslo uspešna. V teh dveh mesecih je prodaja modela 3 presegla 6000 avtomobilov, a prava prodajna eksplozija se je zgodila julija. Štiri številke je zamenjalo pet številk, Tesla je namreč v enem mesecu prodala 14.250 modelov 3.

Tesla je dosegla zastavljene cilje in je v juliju dvignila proizvodnjo modela 3 na 5000 avtomobilov na teden. | Foto: Reuters Tesla je dosegla zastavljene cilje in je v juliju dvignila proizvodnjo modela 3 na 5000 avtomobilov na teden. Foto: Reuters

Tako visokih številk svet še ni videl

Tesla je s prodajo skoraj 15 tisoč modelov 3 naredila velik korak naprej. Še noben proizvajalec vozil ni v enem mesecu prodal takšnega števila električnih vozil. Po dveh dobrih mesecih se je ameriški proizvajalec vozil katapultiral v vodstvo in vsem drugim proizvajalcem poslal resno opozorilo. Nissan je z novim leafom napovedal oster boj, toda Tesla bo kmalu prehitela najboljše prodajne številke Japoncev iz leta 2014 (30.200), do konca leta pa je še polnih pet mesecev.

tesla S P100D Avtomoto Tesla: 397 milijonov izgube in obljube Elon Musk Avtomoto Tesla: Vsak deseti zaposleni bo odpuščen

Velike izgube, a prihodnost je zdaj videti zelena

Kot pričakovano, je model 3 prodajno krepko prehitel večja in predvsem dražja modela S in X. Tesla je v juliju prodala 1200 modelov S in 1325 modelov X. Številki sta bistveno nižji kot junija, toda zelo primerljivi z lanskimi prodajnimi rezultati.

Ker jim je pri Tesli uspelo doseči cilj, izdelati 5000 modelov 3 na teden, so dvignili prihodke na štiri milijarde dolarjev (3,4 milijarde evrov). To je v primerjavi z lanskim letom 43 odstotkov več, toda proizvajalec električnih vozil je v treh mesecih od aprila do junija še vedno izgubil 717 milijonov dolarjev (610 milijonov evrov).

Rimac concept two Avtomoto Hrvaška Tesla: "Superavto" prvič v Sloveniji #video

Izgube zaradi posodobitve proizvodnje

Kot je pojasnil Elon Musk, so izgube del velikih vlaganj podjetja za posodobitev proizvodne linije in dosego zastavljenih ciljev proizvodnje. Do konca avgusta želijo izdelati na tedenski ravni 6000 modelov 3, na dolgi rok pa želijo proizvesti 10.000 avtomobilov na teden.

Kot je še Musk v pismu delničarjem pojasnil, pričakuje, da bo Tesla postala prvič v zgodovini profitna v tretjem četrtletju letošnjega leta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin