SiolNET. Avtomoto Novice
1,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tesla Motors in Gigafactory: proizvodnja baterij se je že začela

1,88

termometer

Tesla Motors je s Panasonicom začela proizvodnjo litij-ionskih baterij v svoji novi tovarni Gigafactory v ZDA. Tesla že danes porabi več baterij kot Apple in Samsung, v prihodnje pa želijo v svoji novi tovarni izdelali dovolj baterij za pol milijona vozil letno.

Veliki sklopi takih litij-ionskih baterij shranjujejo energijo za električne avtomobile. V novi tesli 3 bo posamezna baterija dolga sedem centimetrov, debela pa 2,1 centimetra in bo nekoliko večja kot v modelih S in X. Veliki sklopi takih litij-ionskih baterij shranjujejo energijo za električne avtomobile. V novi tesli 3 bo posamezna baterija dolga sedem centimetrov, debela pa 2,1 centimetra in bo nekoliko večja kot v modelih S in X.

V tovarni bo delalo 6.500 ljudi

Tesla Motors je začela proizvodnjo prvih litij-ionskih baterij v ameriški zvezni državi Nevada, kjer pa je za zdaj polno funkcionalna le tretjina tovarne Gigafactory. Tesla v njej trenutno že zaposluje 2.900 ljudi. Letos bodo v sodelovanju s Panasonicom tam zagotovili še štiri tisoč delovnih mest, med katere so vključeni tudi gradbeni delavci z začasnim delovnim stažem.

Leta 2018 bo v tovarni 6.500 stalno zaposlenih ljudi, ki bodo podvojili svetovno proizvodnjo litij-ionskih baterij. Tesla jih bo sprva uporabila za lastne sisteme shranjevanja električne energije, že letos pa se bo proizvodnja usmerila v baterije za naslednji model 3.

Video: Najnovejši pogled iz zrak na poslopje tovarne Gigafactory

[video: 61481 / ]

Tesla že danes potrebuje več baterij kot Apple in Samsung

Dolgoročno namerava Tesla v tej tovarni izdelati dovolj baterij za 500 tisoč električnih avtomobilov, s čimer bodo postali največji proizvajalec teh baterij na svetu. Tesla je že danes, ko proizvede slabih 80 tisoč električnih avtomobilov na leto, največji svetovni porabnik litij-ionskih baterij, saj jih potrebuje več kot na primer Apple in Samsung za vse svoje pametne mobilne telefone.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin