Gregor Pavšič

Četrtek,
5. 1. 2017,
7.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

Električni avtomobili Panasonic Tesla Motors

Četrtek, 5. 1. 2017, 7.24

6 let, 7 mesecev

Tesla Motors in Gigafactory: proizvodnja baterij se je že začela

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Tesla Motors je s Panasonicom začela proizvodnjo litij-ionskih baterij v svoji novi tovarni Gigafactory v ZDA. Tesla že danes porabi več baterij kot Apple in Samsung, v prihodnje pa želijo v svoji novi tovarni izdelali dovolj baterij za pol milijona vozil letno.

Veliki sklopi takih litij-ionskih baterij shranjujejo energijo za električne avtomobile. V novi tesli 3 bo posamezna baterija dolga sedem centimetrov, debela pa 2,1 centimetra in bo nekoliko večja kot v modelih S in X. | Foto: Veliki sklopi takih litij-ionskih baterij shranjujejo energijo za električne avtomobile. V novi tesli 3 bo posamezna baterija dolga sedem centimetrov, debela pa 2,1 centimetra in bo nekoliko večja kot v modelih S in X.

V tovarni bo delalo 6.500 ljudi

Tesla Motors je začela proizvodnjo prvih litij-ionskih baterij v ameriški zvezni državi Nevada, kjer pa je za zdaj polno funkcionalna le tretjina tovarne Gigafactory. Tesla v njej trenutno že zaposluje 2.900 ljudi. Letos bodo v sodelovanju s Panasonicom tam zagotovili še štiri tisoč delovnih mest, med katere so vključeni tudi gradbeni delavci z začasnim delovnim stažem.

Leta 2018 bo v tovarni 6.500 stalno zaposlenih ljudi, ki bodo podvojili svetovno proizvodnjo litij-ionskih baterij. Tesla jih bo sprva uporabila za lastne sisteme shranjevanja električne energije, že letos pa se bo proizvodnja usmerila v baterije za naslednji model 3.

Video: Najnovejši pogled iz zrak na poslopje tovarne Gigafactory

Tesla že danes potrebuje več baterij kot Apple in Samsung

Dolgoročno namerava Tesla v tej tovarni izdelati dovolj baterij za 500 tisoč električnih avtomobilov, s čimer bodo postali največji proizvajalec teh baterij na svetu. Tesla je že danes, ko proizvede slabih 80 tisoč električnih avtomobilov na leto, največji svetovni porabnik litij-ionskih baterij, saj jih potrebuje več kot na primer Apple in Samsung za vse svoje pametne mobilne telefone.