SiolNET. Avtomoto Novice
1,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Strategija Mercedesa, ki zanima tudi novomeški Revoz

1,01

termometer

Smart forfour test | Štirisedežnega smarta forfour izdelujejo v novomeški tovarni Revoz. | Foto: Ciril Komotar
Štirisedežnega smarta forfour izdelujejo v novomeški tovarni Revoz. Foto: Ciril Komotar

Koncern Daimler bi lahko ugasnil avtomobilsko znamko Smart, ki je pomemben model tudi za novomeško tovarno Revoz.

Trenutno se zdi prihodnost majhne znamke Smart precej stabilna. V Severni Ameriki so ponudbo obeh modelov fortwo in forfour že zmanjšali le na električni različici, tudi v Evropi pa bo Smart do leta 2022 postal povsem električna avtomobilska znamka.

Bo dobil v prihodnje Mercedes-Benzov razred A še svojega manjšega brata? | Foto: Bo dobil v prihodnje Mercedes-Benzov razred A še svojega manjšega brata? Nič več mestnega avta Renault-Daimler?

Nejasna se zdi nekoliko bolj dolgoročna prihodnost. Svojega malčka forfour danes Smart izdeluje v sodelovanju z Renaultom, kjer si nemški avto deli platformo s francoskim twingom. Po poročanju nemškega Automobil Magazine pa Renault ni več pripravljen sodelovati z Daimlerjem. Ko bi se iztekla zdajšnja življenjska pot modela forfour, bi se Renault lahko umaknil iz skupnega projekta.

Novomeški Revoz trenutno izdeluje tako renaulta twinga kot tudi smarta forfoura, tega tako v bencinski kot tudi v električni različici.

Namesto smarta novi majhni mercedes?

Po neuradnih napovedih se bodo morali pri Mercedes-Benzu o prihodnosti Smarta odločiti do leta 2021. Takrat bodo začeli razvijati naslednjo generacijo razreda A, ki jo bodo postavili na novo platformo. To bi lahko v prihodnje uporabili za novega majhnega mercedesa, ki bi nadomestil smarta. Mogoča je tudi povezava Smarta z drugo avtomobilsko znamko, kot enega izmed morebitnih partnerjev omenjajo kitajsko družbo Geely.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin