Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 12. 2017,
8.28

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Škoda

Petek, 15. 12. 2017, 8.28

6 let, 4 mesece

Škoda karoq: lahko ponovi uspeh večjega brata in se izogne zamudi pri dobavi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Škoda karoq | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Z nekaj zamude je k nam zapeljal naslednik yetija in manjši brat kodiaqa. Karoq želi preseči svojega predhodnika in se izogniti težavam, ki so pestile drugi Škodin SUV. Sprva bo pri nas na voljo s srednjim paketom opreme in začetno ceno 21 tisočakov, našel pa bo predvidoma okrog 600 lastnikov.

Prva vožnja - škoda karoq

Test: Je novi škoda kodiaq upravičeno obnorel Slovence? #foto


Od kodiaqa se na zadku razlikuje po prirezanih zadnjih žarometih v tehnologiji LED. | Foto: Gašper Pirman Od kodiaqa se na zadku razlikuje po prirezanih zadnjih žarometih v tehnologiji LED. Foto: Gašper Pirman Je manjši kot kodiaq, a večji kot predhodnik yeti.

Na voljo bo pet agregatov, dva menjalnika in dva pogona.

Digitalni merilniki bodo na voljo v drugi polovici prihodnjega leta.

V Sloveniji jih v prihodnjem letu želijo prodati 600.

70 odstotkov kupcev se bo odločilo za različico s sprednjim pogonom, najbolj priljubljen bo 1,6-litrski dizelski agregat.

Različica s štirikolesnim pogonom Borg-Warner pete generacije (nekdanji pogon haldex) je opremljena s štiritočkovnim vpetjem in drugačnimi blažilniki. Rezultat je nekoliko trše vzmetenje, vendar za odtenek boljše vozne lastnosti.

Kakšne adute ima v rokavu naslednik yetija?

Pri slovenskih kupcih se je prvi škodin SUV zapisal z zlatimi črkami. Avtomobil je ponujal družinsko uporabnost, terenske zmogljivosti in je bil dovolj poseben, da je na cesti izstopal. Kljub dobro zapisanemu imenu so se pri Škodi odločili njegovega naslednika preimenovati v karoq. Nastal je dimenzijsko podoben avtomobil (160 milimetrov daljši, s 60 milimetrov daljšim medosjem, 48 milimetrov širši in 88 milimetrov nižji), ki v primerjavi s svojim predhodnikom ponuja večji prtljažni prostor (50/105 litrov), boljše terenske zmogljivosti in je seveda tehnološko bistveno izboljšan.

Novi rod terencev je napovedal kodiaq

Pri češkem proizvajalcu vozil so v tekmo vstopili razmeroma pozno, a s kodiaqom dodobra premešali karte na trgu. O težavah z dobavo smo že pisali, saj, kot je dejal direktor znamke Peter Podlipny, v svoji 26-letni karieri prodaje avtomobilov še ni doživel, da bi ljudje kupovali škodo, ne da bi jo videli v živo. Tudi na podlagi teh prodajnih rezultatov so v letu 2017 prepričali največ Slovencev v zgodovini znamke, z vizualno privlačnejšimi modeli privabljajo vse več žensk in želijo rast nadaljevati s pomočjo karoqa. Do zdaj so dobili že 191 naročil, k sreči pa je tovarna tokrat pripravljena. Zaradi velikega števila naročil bodo odprli dodatni proizvodni trak, karoqa pa bodo poleg v obratu Kvasiny začeli izdelovati še v obratu Mlada Bolesav.

Oblikovno podoben kodiaqu, a še vedno dovolj samosvoj, da bo prepričal 600 slovenskih kupcev. | Foto: Gašper Pirman Oblikovno podoben kodiaqu, a še vedno dovolj samosvoj, da bo prepričal 600 slovenskih kupcev. Foto: Gašper Pirman

Za zdaj so na voljo le analogni merilniki, v drugi polovici prihodnjega leta bodo prvič v Škodinem avtomobilu na voljo tudi povsem digitalni. | Foto: Gašper Pirman Za zdaj so na voljo le analogni merilniki, v drugi polovici prihodnjega leta bodo prvič v Škodinem avtomobilu na voljo tudi povsem digitalni. Foto: Gašper Pirman

 

Kako na cesti ločiti med kodiaqom in karoqom?

Poleg očitnih dimenzijskih razlik, saj je kodiaq od manjšega brata daljši za 315 milimetrov, višji za 73 milimetrov in širši za 41 milimetrov, ju boste na cesti ločili predvsem po drugačni obliki dnevnih žarometov LED. Kodiaq ima ob strani potegnjene navzgor, karoq pa ima v žarometu integrirane ravne dnevne luči LED. Med manjše razlike sodijo malo drugačne meglenke in linije odbijača. Na zadku bo naloga nekoliko preprostejša, saj bo potreben le pogled na zadnje žaromete v tehnologiji LED. Razlike so tudi v linijah odbijačev in poziciji odsevnikov, a te bo opazilo le najbolj izurjeno oko.

 

Dve leti jamstva manj, a večja prilagodljivost

Med pomembnejše novosti, ki niso posredno povezane z modelom karoq, vendar imajo vpliv na splošno privlačnost Škodinih modelov, sodi sprememba trajanja jamstva. Prej so pri vseh paketih, razen pri akcijskem paketu easy, ponujali šestletno jamstvo, a ker se je velika večina slovenskih kupcev odločila za cenovno najbolj uravnotežen paket, kjer je bilo jamstvo le dveletno, so se uvozniki odločili za spremembe.

Vse modele in pakete so opremili s štiriletnim jamstvom (dve leti garancije in dve leti jamstva oziroma do 160 tisoč prevoženih kilometrov), kupec pa se po želji lahko odloči za podaljšanje jamstva na pet ali šest let. Če v enačbo dodamo še nov daljši servisni interval, ki se zdaj opravlja na 30 tisoč prevoženih kilometrov ali na dve leti, so pri uvozniku pojasnili, da so lahko znižali cene modelov tudi do 400 evrov, hkrati pa zmanjšali stroške lastništva ter z razširitvijo jamstva na vse modele pokrili bistveno večji odstotek kupcev njihovih avtomobilov kot prej.

Tudi v potniški kabini je na las podoben svojemu večjemu bratu. | Foto: Gašper Pirman Tudi v potniški kabini je na las podoben svojemu večjemu bratu. Foto: Gašper Pirman

Škoda karoq | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Izbira treh individialnih sedežev zmanjša prtljažnik, a močno poveča uporabnost

Prostornina prtljažnika znaša 521 litrov, če so zadnji sedeži v pokončnem položaju. Če zadnje sedeže podrete, se zmogljivost prtljažnika poveča na 1.630 litrov. V kombinaciji z opcijskimi sedeži VarioFlex je prtljažni prostor prilagodljiv, tako da njegova prostornina znaša od 479 do 588 litrov. Sedeže lahko tudi v celoti odstranite iz vozila, takrat nastane odprtina, velika 1.810 litrov.

Sprva na voljo le srednji in najvišji paket

Zaradi nove politike tovarne, ki želi sprva prodajati le bolje opremeljene modele, bosta na voljo srednji paket ambition in najbolje založeni style. Cene se zato začnejo pri 21.712 in končajo pri 31.847 evrih, pri izbiri hišnega financiranja pa vam priznajo popust v višini 10 odstotkov.

Pisano motorno paleto sestavlja pet agregatov – dva bencinska in trije dizelski. Motorji imajo gibno prostornino 1,0, 1,5, 1,6 in 2,0 litra, njihov razpon moči pa znaša od 85 kW (115 KM) do 140 kW (190 KM). Vsi agregati imajo turbopolnilnik in direktno vbrizgavanje goriva ter so opremljeni s sistemom start-stop in z rekuperacijo zavorne energije. Z izjemo najmočnejšega dizla je vse agregate mogoče kombinirati bodisi s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali s 7-stopenjskim menjalnikom DSG. Motor 2.0 TDI s 140 kW (190 KM) je serijsko opremljen s štirikolesnim pogonom in 7-stopenjskim menjalnikom DSG. Posebnost novega motorja 1.5 TSI je sistem izklopa valjev (ACT).

Vsi modeli so serijsko na voljo z izbirnimi voznimi programi, med katerimi preklapljamo prek zaslona na dotik. | Foto: Gašper Pirman Vsi modeli so serijsko na voljo z izbirnimi voznimi programi, med katerimi preklapljamo prek zaslona na dotik. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte