SiolNET. Avtomoto Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sistem eCall v Sloveniji že deluje, na prometne nesreče se reševalci odzovejo samodejno

0

termometer

Slovenija od danes po celi država omogoča delovanje sistema eCall, ki v primeru prometne nesreče tudi samodejno aktivira reševalne službe. Sistem bo obvezen v vseh novih avtomobilih po letu 2018.

Slovenija prva država v EU, ki eCall zagotavlja na celotnem ozemlju

Uvajanje samodejnega sistema za klic v sili, ki se sproži ob avtomobilskih nesrečah, so na ravni Evropske unije že večkrat prestavili. Potem ko so tak sistem v avtomobile že vgradili nekateri proizvajalci – na primer Peugeot, Citroen in Ford – bodo zdaj delovanje sistema v praksi omogočile tudi države članice Evropske unije. Od danes naprej sistem deluje v Sloveniji, ki na celem področju države omogoča delovanje tega sistema.

Aktivacija reševalnih služb se lahko aktivira tudi samodejno

Sistem eCall omogoča tako samodejno kot tudi ročno aktivacijo. Sistem na primer samodejno prek zabeleženih podatkov kot so aktivacija zračnih blazin, izklop črpalke za gorivo in prekinitev pretoka goriva, senzorske meritve in nenadna zaustavitev vozila aktivira reševalne službe, voznik pa lahko v avtomobilu aktivacijo tudi naknadno prekine.

"Ob klicu se vzpostavi povezava prek omrežja operaterja mobilne telefonije, ki se zaključi v službi za sprejem klicev v sili. V Sloveniji tudi ta klic sprejme najbližji regijski center za obveščanje, ki sprejema tudi druge klice v sili na 112. S sistemom eCall klica se najprej prenesejo podatki o stanju vozila, lokaciji vozila, podatki o trku oziroma pojemkih ob trku in podobno. Takoj za tem se vzpostavi še govorna povezava z operaterjem, ki sprejema klice v sili," delovanje razlagajo na Upravi RS za zaščito in reševanje.

Sistem na voljo tudi za vgradnjo v starejše avtomobile

Vsa vozila, ki bodo narejena po 1. januarju 2018, bodo morala imeti tovarniško vgrajene naprave za eCall klic. Zdaj imajo ta sistem serijsko vgrajena le vozila nekaterih blagovnih znamk. Na trgu se pojavljajo tudi posamezni ponudniki eCall naprav za vgradnjo v starejša vozila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin