Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
8. 9. 2015,
11.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Seat Športni Avtomoto Družinski Avtomoto

Torek, 8. 9. 2015, 11.31

8 let

Seat leon cupra 290 – še več moči za najmočnejšega seata

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Seat sporoča, da je skladno z rastočimi apetiti kupcev najhitrejšemu leonu namenil še večjo zalogo moči. "Konjev" bo po novem kar 290. Bo cupra R "ustrelila" čez 300?

Seat je iz dvolitrskega TSI štirivaljnika iztisnil dodatne tri in pol kilovate moči in kupcem najzmogljivejšega leona, katerega vozne in motorne zmogljivosti smo v atraktivnem špansko-francoskem dvoboju pred časom preizkusili tudi v centru varne vožnje na Vranskem, ponudil kar 290 "konjev" (213 kilovatov) in 350 njutonmetrov navora. Ob porastu moči se poraja tudi vprašanje o morebitni različici cupra R, katere motorna zmogljivost bi skoraj zagotovo morala biti večja od 300 "konjev".

Koliko bodo povečane zmogljivosti vplivale na celotno, v glavnem zelo pozitivno izkušnjo, ni mogoče napovedati, uradni podatki pa zatrjujejo, da so se pospeški do sto kilometrov na uro (5,7 sekunde v različici z menjalnikom DSG in desetinko dlje v izvedbi z ročnim menjalnikom) izboljšali za desetinko, končna hitrost pa je ostala enaka – elektronsko omejena na 250 kilometrov na uro.

290 "konjev" in obljubljena poraba 6,6 litra na sto kilometrov

Seatovi inženirji trdijo, da je bolj kot dodatnih pet "konjev" pomembno širše območje vrtljajev, pri katerih je na voljo ves razpoložljiv navor. Prej je cupra s 350 njutonmetri razpolagala med 1.750 in 5.600 vrtljaji, po novem se je območje razširilo za 350 vrtljajev – med 1.700 in 5.800 vrtljajev. Poraba naj bi s 6,6 litra (menjalnik DSG) ostala nespremenjena.

Kot je veljalo do zdaj, bo cupra še vedno oborožena z mehansko zaporo sprednjega diferenciala, s progresivnim krmiljenjem, prilagodljivim podvozjem DCC (dynamic chassis control), z LED-žarometi in dvojnim značajem, ki veleva pokorščino dvema popolnoma različnima vozniškima svetovoma – umirjenemu in športnemu.

Tudi v naprej bo na voljo performance paket z večjimi zavornimi čeljustmi proizvajalca Brembo, zmogljivejšimi pnevmatikami in s posebnimi platišči.

Ne spreglejte