SiolNET. Avtomoto Novice
1,89

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Airbus A380

Še zadnji velikan: tako Airbus sestavlja zadnjega A380

1,89

termometer

airbus A380 Emirates
Airbusu je uspelo izdelati le četrtino želenih in sprva načrtovanih letal A380. Foto: Emirates

Airbus v Franciji sestavlja še zadnji primerek letala A380, največjega potniškega letala na svetu. Letalo nosi serijsko številko 272, naročnik pa je prevoznik Emirates Airlines.

letalo letališče Brnik Frankfurt Avtomoto Tako se zdaj potuje z letalom, na Brniku velika kriza #foto

Airbus je od največjega potniškega letala na svetu pričakoval veliko, toda spremembe na letalskem trgu so dale prednost nekoliko manjšim letalom. Od načrtovanih 1.200 jim jih je do začetka lanskega leta, ko so napovedali konec programa za A380, uspelo prodati le 234. Zadnjega trenutno sestavljajo v Franciji, namenjen pa je družbi Emirates Airlines.

Zadnji A380 ima serijsko številko 272

To je letalo s serijsko številko 272, je poročal CNN. Letalo je na Airbusovem območju letališča Toulouse-Blagnac, kjer pa ga do predaje v roke naročnikov čaka še mnogo poti in sestavljanja.

Sledijo montaža motorjev, testi električnih in hidravličnih sistemov, računalnikov in podobno. Nato pa testi kalibracije prikaza goriva, sistema za nadzor tlaka v kabini, radarja, radijske komunikacije, navigacijskih naprav in podobno.

Prvi testni polet čaka letalo do Hamburga v Nemčiji, kjer mu bodo namestili opremo potniškega prostora in tudi izbrane naročnikove zunanje barve.

Airbus A380 Avtomoto Airbus A380: od statusnega simbola do klavrnega konca

Sestavni deli prihajajo iz vseh koncev Evrope

Za vsakim A380 stoji približno 1.500 dobaviteljev. Letalo je sestavljeno iz okrog štirih milijonov delov, ki prihajajo iz 30 različnih držav. Vsako izdelano letalo je poskrbelo za pravi šov v francoski vasi Levignac, skozi katero so tovornjaki na mesto končnega sestavljanja peljali krila, dele trupa in zadnji horizontalni stabilizator.

Airbus je prvega A380 leta 2007 predal družbi Singapore Airlines.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin