Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 5. 2015,
13.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Volkswagen Ferdinand Piech

Petek, 8. 5. 2015, 13.43

8 let

Saga o Volkswagnu: Ferdinand Piech za svojo zamenjavo noče lastne nečakinje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po odstopu Ferdinanda Piëcha prerekanj v družini Porsche-Piëch še ni konec. Proti njim tečejo tudi sodni postopki zaradi oškodovanja investitorjev ob združitvi Volkswagna in Porscheja leta 2008.

Nasprotovanje novim predstavnicam družine

Najprej je za razburjenje poskrbel Ferdinand Piëch. Ker sta skupaj z ženo Ursulo Piëch odstopila iz nadzornega odbora podjetja, je morala zdaj družina imenovati dva nova člana. Družina ima sicer v nadzornem odboru pet od skupno 20 članov. Polovica sedežev je rezerviranih za predstavnike delavcev. Poleg tega sta v odboru še dva predstavnika Katarja, ki ima v lasti 17 odstotkov delnic, ter pokrajine Spodnje Saške, ki je lastnica 20 odstotkov podjetja, a ima pravico veta na vse odločitve. Približno deset odstotkov delnic podjetja je na trgu.

Družina je na izpraznjeni mesti imenovala nečakinji Ferdinanda Piëcha. 57-letna Louise Kiesling je po poklicu modna oblikovalka, 34-letna Julia Kuhn-Piëch pa je nepremičninska agentka. Toda Ferdinand Piëch se z odločitvijo ne strinja, češ da nečakinji nista dovolj kvalificirani za ta položaj, in je napovedal, da bo zahteval sodno prepoved, da bi opravljali to funkcijo.

Tožbe za milijardne odškodnine

Še bolj pa tako Ferdinandu Piëchu kot njegovemu bratrancu Wolfgangu Porscheju življenje grenijo sodišča. Namreč na več nemških sodiščih potekajo tožbe investitorjev in hedge skladov vzvezi z oškodovanjem in izgubo zaslužka ob združitvi Volkswagna in Porscheja leta 2008. Skupno je vloženih 12 tožb, v katerih investitorji zahtevajo povrnitev skoraj petih milijard evrov izgube, ki so jo utrpeli ob napovedani združitvi podjetij. Trdijo, da sta jih vodstvi podjetij, predvsem vodstvo Porsche SE, ki je v celoti v lasti družine Porsche-Piëch, zavajali s podatki ob združevanju, saj so napovedovali, da bo Porsche SE prevzel Volkswagen.

Oktobra 2008 so namreč objavili, da obvladujejo 74,1 odstotka delnic, kar so delno dosegli tudi prek nakupa opcij Volkswagna in da želijo doseči 75 odstotkov delnic, kar naj bi bil del njihove prevzemne strategije. Posledica tega je bila, da so Volkswagnove delnice poskočile, saj so kratkoročni vlagatelji ocenjevali, da bo Volkswagen dejansko prevzet, zato se je zanimanje za delnice močno okrepilo. Pozneje so od prevzema odstopili, tudi zaradi pravnih tveganj. Leta 2012 je Porsche SE pridobil 50,7 odstotka delnic Volkswagna, ko je temu prodal oddelek za športne avtomobile.

Nemška sodišča so že zavrnila pet takih sodnih zahtevkov. Trenutno pa poteka obravnava na sodišču v Hannovru, na kateri tožniki, med njimi hedge sklada Elliott International LP in Perry Partners LP, zahtevajo dve milijardi odškodnine. V tem procesu je prišlo do precedensa, saj je sodišče dejansko poklicalo priče, česar druga sodišča niso storila. In to kakšne priče - 21 vodilnih ljudi iz Volkswagna in Porsche SE, vključno z nekdanjim predsednikom VW Ferdinandom Piëchom, nekdanjim direktorjem Porsche SE Wendelinom Wiedekingom in predsednikom Porschejevega nadzornega odbora Wolfgangom Porschejem.

Piëch glasoval proti bratrancu

Večina od poklicanim prič se verjetno ne bo odzvala na pričanje, ker imajo v Nemčiji podobno možnost kot v ZDA, da pričanje odklonijo, če bi z izrečenim inkriminirale sebe in bi bila zato kriminalna preiskava uvedena tudi proti njim. Člani nadzornega odbora so namreč prav zaradi te zadeve že v preiskavi tožilcev v Stuttgartu zaradi manipuliranja s trgom. Vsi vpleteni prek tiskovnih predstavnikov podjetja Porsche zanikajo, da bi storili karkoli narobe.

Kot osrednjo osebnost tedanjega dogajanja navajajo prav Ferdinanda Piëcha, ki je bil tedaj tako predsednik VW kot v nadzornem odboru PSE. Ena izmed prič na procesu je dejala, da je 12. septembra 2008 Ferdinand Piëch na sestanku nadzornega odbora omogočil, da so bile sprejete odločitve, ki niso bile v prid Porschejevemu prevzemu Volkswagna. To je storil tako, da je na seji preprosto manjkal in s tem omogočil, da so prevladali glasovi nasprotnikov prevzema, predvsem delavcev.

Od tedaj je odnos med Ferdinandom Piëchom in njegovim bratrancem Wolfgangom Porschejem skaljen.

Ne spreglejte