Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 3. 2020,
6.50

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

8

Natisni članek

Ročni menjalnik Volkswagen

Petek, 27. 3. 2020, 6.50

4 leta, 1 mesec

"Ročni menjalnik? Dokler bodo kupci, ga bomo izdelovali."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

8

Volkswagen polo GTI in ford fiesta ST | Kljub vse večji priljubljenosti samodejnih menjalnikov očitno ročni menjalnik še ni rekel zadnje besede. | Foto Gašper Pirman

Kljub vse večji priljubljenosti samodejnih menjalnikov očitno ročni menjalnik še ni rekel zadnje besede.

Foto: Gašper Pirman

V avtomobilskem poslu je vse manj posluha za romantiko ali želje puristov, zato je v zadnjih letih na udaru tudi ročni menjalnik. Kupci ga v večini primerov izbirajo samo še pri vstopnih modelih, pri katerih je cena posledično nižja. Če je moral biti nekoč športni avtomobil obvezno opremljen z ročnim menjalnikom, pa je to zdaj bolj izjema kot pravilo. Pri Volkswagnu mirijo – ročni menjalnik bo ostal toliko časa, dokler bodo zanj kupci.

V intervjuju za britanski Autocar je Matthias Rabe, vodja razvoja pri Volkswagnu, pomiril vse ljubitelje ročnih menjalnikov. K sreči je trenutno še ekonomski izračun, da se vsaj pri največjem proizvajalcu avtomobilov na svetu le-ta ne bo poslovil. Dokler bodo kupci, bo tudi ročni menjalnik.

Nekateri imajo raje klasiko

Čeprav priljubljenost samodejnih menjalnikov strmo narašča, ročni menjalnik še ni rekel zadnje. Res je, avtomatiki so postali cenovno bistveno bolj dostopni kot pred desetletji, toda ročno pretikanje je za nekatere simbol vožnje avtomobila. ''Nekateri ljudje se radi vračajo h koreninam in prestavljajo ročno. Dokler je povpraševanje, jih bomo še naprej ponujali,'' je v intervjuju razložil Rabe.

Nekaj besede pri tem ima tudi dejstvo, da je lani Volkswagen predstavil nov šeststopenjski ročni menjalnik. Zaradi njegove zasnove se ga lahko uporabi praktično povsod – v majhnih mestnih avtomobilih, športnikih ali športnih terencih. Tudi pogled na ponudbo razkriva, da ima skoraj vsak njihov model tudi različico s samodejnim menjalnikom.

Ne spreglejte