Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 3. 2021,
9.35

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

3

Natisni članek

Revoz Renault proizvodnja

Petek, 12. 3. 2021, 9.35

3 leta, 1 mesec

Renault bi lahko za Mitsubishi proizvajal tudi v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

3

Renault twingo electric, clio I feel Slovenia Revoz | Foto Renault

Foto: Renault

Francoski avtomobilski proizvajalec Renault bo za svoj japonski partner Mitsubishi izdeloval dva modela za evropski trg, sta ta teden napovedala proizvajalca. Po poročanju tujih medijev naj francoske tovarne ne bi bile v igri, zato bi lahko Renault za proizvodnjo izbral Slovenijo ali Turčijo, poročanje medijev povzema STA.

Renault in Mitsubishi sta del zavezništva, ki vključuje še japonski Nissan. Mitsubishi je zaradi zniževanja stroškov razvoj lastnih modelov za evropski trg ustavil, prodaja modelov, ki bi jih zanj proizvedel Renault, bi mu kljub temu omogočila ohranitev prisotnosti v regiji, spomni STA.

Mitsubishi eclipse cross
Avtomoto Padla je odločitev: dva renaulta bosta (tudi) mitsubishija

Nova modela, ki naj bi jih kupcem ponudili leta 2023, naj bi temeljila na obstoječih Renaultovih modelih. Podrobnosti niso znane, po navedbah neimenovanega vira naj francoske tovarne ne bi bile v igri za to proizvodnjo.

Naslednika twinga ne bo

To bi lahko Renaultovi slovenski ali turški tovarni lahko prineslo posel. Novomeški Revoz trenutno proizvaja modele twingo - tako z motorjem na notranje izgorevanje kot v električni različici - clio in smart forfour (slednjega proizvajajo v okviru partnerstva z nemškim Daimlerjem), vendar je vodstvo Renaulta že napovedalo, da twingov ne bodo nasledili. Proizvodnjo bodo obdržali do začetka veljave evropskega okoljskega standarda za motorje Euro 7, kar se bo po napovedih zgodilo sredi desetletja.

Poleg dilem, kakšne modele razvijati in kdaj jih ponuditi kupcem, se avtomobilski proizvajalci med drugim soočajo tudi z izzivi, ki jih je prednje postavila pandemija covid-19. Skupina Renault je lani v luči pandemije vknjižila rekordno čisto izgubo v višini 8,05 milijarde evrov. Leto prej je ustvarila 19 milijonov evrov dobička. Več kot polovico izgube je sicer prispeval japonski partner Nissan, še navaja STA.

Ne spreglejte