Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
22. 1. 2017,
9.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

Porsche Ekskluzivni Avtomoto Športni Avtomoto

Nedelja, 22. 1. 2017, 9.48

6 let, 7 mesecev

Avtomobilska ikona obnorela Kitajsko, rast tudi v Evropi in ZDA

Rekordno leto za Porsche in modeli 911 GTS za nov tržni pospešek #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05
Porsche 911 GTS | Foto Porsche

Foto: Porsche

Porsche ostaja ena najbolj zaželenih in uspešnih znamk svetovne avtomobilske elite. Lani je Porsche dosegel nov prodajni rekord, saj so prodali kar 237.778 avtomobilov. Letošnje leto začenjajo na krilih novih članov družine 911, s tehnično in oblikovno okrepljenimi modeli 911 GTS.


Kako smo porscheja z oznako GTS preganjali po Romuniji:

Za hip se mi zazdi, da sem v pravljici ...


Čez dober mesec dni bo na ceste zapeljalo pet novih izvedb porscheja: 911 carrera GTS s pogonom zadaj, 911 carrera 4 GTS s štirikolesnim pogonom – obe izvedbi sta na voljo kot kupe in kabriolet – ter 911 targa 4 GTS s štirikolesnim pogonom. | Foto: Porsche Čez dober mesec dni bo na ceste zapeljalo pet novih izvedb porscheja: 911 carrera GTS s pogonom zadaj, 911 carrera 4 GTS s štirikolesnim pogonom – obe izvedbi sta na voljo kot kupe in kabriolet – ter 911 targa 4 GTS s štirikolesnim pogonom. Foto: Porsche

450 "konjev" in hitrost več kot 300 kilometrov na uro

Pogledu z boka poleg značilne silhuete 911 piko na i dajo črno lakirana 20-palčna platišča s svilnatim sijajem in vijakom monopoint (pritrditev s centralnim vijakom). Oznaka GTS je na vratih, zunanji ogledali sta iz paketa sport design.  | Foto: Porsche Pogledu z boka poleg značilne silhuete 911 piko na i dajo črno lakirana 20-palčna platišča s svilnatim sijajem in vijakom monopoint (pritrditev s centralnim vijakom). Oznaka GTS je na vratih, zunanji ogledali sta iz paketa sport design. Foto: Porsche Porsche na krilih odličnih prodajnih številk pospešeno investira v razvoj in širitev ponudbe modelov. Družino svojega najbolj prepoznavnega in tudi najstarejšega modela, 911, so okrepili z različicami GTS v vseh modelskih serijah – kupe, kabriolet in targa.

Vseh pet različic 911 GTS poganja 3,0-litrski šestvaljni motor bokser (bati pod kotom 180 stopinj). Gre za nov prisilno polnjeni motor, ki razvije 22 kilovatov več kot pri modelu 911 carrera S in 15 kilovatov več kot sicer odličen atmosferski motor predhodnega modela GTS. Pod črto to pomeni 331 kilovatov (450 "konjev") in 550 njutonmetrov največjega navora v širokem razponu motornih vrtljajev od 2.150 do 5.000 vrtljajev na minuto.

Od zadaj je modele GTS že na prvi pogled mogoče prepoznati po zatemnjenih zadnjih lučeh, črni mreži s svilnatim sijajem na odprtini za dovajanje zraka ter dveh sredinsko nameščenih črnih izpušnih ceveh serijskega športnega izpušnega sistema. | Foto: Porsche Od zadaj je modele GTS že na prvi pogled mogoče prepoznati po zatemnjenih zadnjih lučeh, črni mreži s svilnatim sijajem na odprtini za dovajanje zraka ter dveh sredinsko nameščenih črnih izpušnih ceveh serijskega športnega izpušnega sistema. Foto: Porsche Večja moč in velik navor zagotavljata zelo dobre zmogljivosti in veliko prožnost stroja. V praksi to pomeni, da 911 carrera 4 GTS coupé, opremljen z doplačljivim menjalnikom z dvojno sklopko (PDK) in serijskim paketom sport chrono od starta iz popolnega mirovanja do hitrosti sto kilometrov na uro potrebuje vsega 3,6 sekunde. Kočna hitrost pri vseh različicah 911 GTS preseže 300 kilometrov na uro. Serijsko so vsi GTS-modeli opremljeni s sedemstopenjskim ročnim menjalnikom, prej omenjeni PDK pa je na voljo za doplačilo. Z vidika voznih lastnosti in oprijema velja omeniti še serijsko vgrajen sistem Porsche active suspension management (PASM). Kupejevski različici sta torej opremljeni s športnim podvozjem PASM, pri katerem je karoserija za centimeter bližje k tlom.

Model 911 targa je mogoče prepoznati po značilnem loku, ki je pri izvedbi GTS zdaj prvič odet v črno barvo. | Foto: Porsche Model 911 targa je mogoče prepoznati po značilnem loku, ki je pri izvedbi GTS zdaj prvič odet v črno barvo. Foto: Porsche


To je porsche 911, ki ga v salonu ni mogoče dobiti

Električni porscheji bodo imeli 500 kilometrov dometa #foto in #video


Kot je značilno za vse Porschejeve GTS-modele, bodo tudi nove različice 911 s to oznako prepoznavno oblikovane v smeri večje atraktivnosti. Oblikovni dodatki nadgrajujejo aerodinamiko za več oprijema pri višjih hitrostih: obloga sprednjega dela (del paketa sport design) poudarja športni značaj. Pri tem se sprednji del ponaša z izpopolnjeno aerodinamiko. Nizko nameščen sprednji usmernik zraka in višji dvignjeni položaj zadnjega usmernika zraka zmanjšujeta vzgon (da bi zračni tok dvigoval avtomobil) na sprednji in zadnji premi – ta je celo manjši kot pri modelih carrera S. | Foto: Porsche Kot je značilno za vse Porschejeve GTS-modele, bodo tudi nove različice 911 s to oznako prepoznavno oblikovane v smeri večje atraktivnosti. Oblikovni dodatki nadgrajujejo aerodinamiko za več oprijema pri višjih hitrostih: obloga sprednjega dela (del paketa sport design) poudarja športni značaj. Pri tem se sprednji del ponaša z izpopolnjeno aerodinamiko. Nizko nameščen sprednji usmernik zraka in višji dvignjeni položaj zadnjega usmernika zraka zmanjšujeta vzgon (da bi zračni tok dvigoval avtomobil) na sprednji in zadnji premi – ta je celo manjši kot pri modelih carrera S. Foto: Porsche

Nova Porschejeva aplikacija Track precision in kakovostna oprema

Porsche 911 GTS | Foto: Porsche Foto: Porsche Dirkaški geni modelov GTS dajejo svojstven pečat tudi v notranjosti. V sredinski del armaturne plošče je integrirana štoparica, ki je del serijskega paketa sport chrono. Z modeli GTS je predstavljena še izpopolnjena različica Porschejeve aplikacije track precision. Ta med drugim omogoča samodejno beleženje ter podroben prikaz in analizo podatkov o vožnji na pametnem telefonu. Sedeži modelov GTS s štirismerno električno nastavitvijo  so oblečeni v alkantaro in oplemeniteni z novimi šivi.

Cene se v Nemčiji začenjajo pri 124.451 evrih (911 Carrera GTS) in brez dodatkov s seznama dodatne opreme sežejo do 144.919 evrov, kolikor je treba odšteti za modela 911 carrera 4 GTS cabrio in targa 4 GTS.

Najhitrejša je kupejevska različica z ročnim menjalnikom in pogonom zadaj. Ta doseže do 312 kilometrov na uro. | Foto: Porsche Najhitrejša je kupejevska različica z ročnim menjalnikom in pogonom zadaj. Ta doseže do 312 kilometrov na uro. Foto: Porsche


Porsche panamera – v vsaki izmeni jo izdeluje 475 robotov in 200 parov natančnih rok #foto


Nov prodajni rekord: 12-odstotna rast na Kitajskem, odlično tudi v Evropi in ZDA

Model 718 boxster s štirivaljnim turbomotorjem je z 12.848 prodanimi vozili rezultat prejšnjega leta prekašal za devet odstotkov. | Foto: Porsche Model 718 boxster s štirivaljnim turbomotorjem je z 12.848 prodanimi vozili rezultat prejšnjega leta prekašal za devet odstotkov. Foto: Porsche

Porsche tovarna in modeli | Foto: Porsche Foto: Porsche Strategi v Stuttgartu si manejo roke, saj je Porsche lani za šest odstotkov presegel svoj najboljši rezultat. Nov letni rekord tako zanaša 237.778 narejenih in prodanih porschejev.

Na to številko so najodločneje vplivali kitajski kupci, saj je prodaja onkraj velikega zidu poskočila za 12 odstotkov. Porscheji pa še vedno gredo za med tudi v Evropi in ZDA.

Pri podjetju kot ključne vrednote rasti izpostavljajo kakovost, zanesljivost in nove modele.

Porsche tovarna in modeli | Foto: Porsche Foto: Porsche "Naša močna produktna paleta je zaslužna, da nam je še enkrat uspelo preseči visoke vrednosti preteklega leta. Porsche je sinonim za čustvenost in kakovost. Pozitivni razvoj na svetovnih trgih potrjuje navdušenje naših strank," je povedal Oliver Blume, predsednik uprave družbe Porsche, ki pa je poudaril, da je bolj kot prodajni rekord pomemben cilj ekskluzivnost znamke. Detlev von Platen, direktor prodaje in marketinga, je kot nadaljnja razloga za jasno rast navedel prednost znamke ter močno motivirano mrežo trgovcev, ki so jo še dodatno povečali.

Macan je utrdil svoj položaj najbolje prodajanega Porscheja in s 95.642 prodanimi enotami beleži 19-odstotno rast. | Foto: Porsche Macan je utrdil svoj položaj najbolje prodajanega Porscheja in s 95.642 prodanimi enotami beleži 19-odstotno rast. Foto: Porsche

Macan je najbolj prodajani Porsche

Porsche tovarna in modeli | Foto: Porsche Foto: Porsche Porschejeva izvorna celica, legenda znamke model porsche 911, uspešno nadaljuje svojo več kot polstoletno zgodbo: s skupno 32.409 prodanimi vozili je 911 povečal prodajo še za dva odstotka, s tem pa dokazuje status med ekskluzivnimi športnimi avtomobili. Zelo dobro se je odrezal tudi športni terenec macan, ki je utrdil položaj najbolje prodajanega Porscheja in s 95.642 prodanimi vozili beleži 19-odstotno rast.

Letos Porsche napoveduje nove različice, druge generacije Panamere: na ameriški in kitajski trg bodo poslali različici shooting-brake in sport turismo. Marca pa bodo nove modele premierno predstavili na ženevskem avtomobilskem salonu.


Porsche 911 GT3 – kot bi jezdili veter, to je prvinski nagon hitrosti #video

Porsche 918 spyder: Skozi avstralsko divjino s 350 km/h, kako dolgo še? #video


 

Ne spreglejte