Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 9. 2016,
9.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

2

Natisni članek

izpusti Zeleni avtomoto Ekskluzivni Avtomoto Električni avtomobili Porsche

Ponedeljek, 5. 9. 2016, 9.14

6 let, 7 mesecev

Tehnika: domet in čas polnjenja nove generacije električnih avtomobilov

Električni porscheji bodo imeli 500 kilometrov dometa #foto in #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

2

Električni porscheji bodo imeli 500 kilometrov dometa | Foto Porsche

Foto: Porsche

Medtem ko danes avtomobili s hibridnimi pogoni v splošnem večino ljudi spomnijo na dolgočasne karoserijske oblike, varčevanje z gorivom in vse prej kot dinamično vožnjo, pri Porscheju ponujajo hibridne pogone, ki podirajo stereotipe. Električni razvoj gre naprej, tudi v smeri resnih zmogljivosti športnih avtomobilov.

Nasprotja SO združljiva?!

Električni porscheji bodo imeli 500 kilometrov dometa | Foto: Porsche Foto: Porsche Filozofija te znamke je že od samega nastanka nespremenjena: dirkaško zmogljivi avtomobili, uporabni za vsakodnevne vožnje. In z elektrifikacijo se ni nič spremenilo: cayenne S hybrid in superšportni 918 spyder, ki sta k tej znamki prinesla hibridizacijo, sta dokazala, da je mogoče nove tehnologije zasnovati tudi tako, da so avtomobili še bolj športni.

S tem je Porscheju uspelo še nadgraditi uspešno združevanje nezdružljivega: inovacije s tradicijo ter športne zmogljivosti z vsakdanjo uporabnostjo.

Razprodani porsche 918 spyder: Njegov hibridni pogon je sestavljen iz 4,6-litrskega bencinskega motorja V8, ki velja za najmočnejši motor, vgrajen v serijskega porscheja, in dveh elektromotorjev. K temu, da je ta izjemni šuperšportni avtomobil tako zmogljiv in na drugi strani lahko tudi izjemno varčen, pa je pripomoglo tudi slovensko zaznanje. Enega od obeh njegovih elektromotorjev so namreč razvili v idrijski Hidrii. V Idriji so namreč izpopolnili in nadgradili svojo različico lameliranega jedra elektromotorja, ki je namenjen vgradnji v pogonski sklop hibridnih vozil. Z učinkovitostjo in tehnološko dovršenostjo tega izdelka so prepričali tudi Porschejeve razvojne stratege iz Stuttgarta. | Foto: Porsche Razprodani porsche 918 spyder: Njegov hibridni pogon je sestavljen iz 4,6-litrskega bencinskega motorja V8, ki velja za najmočnejši motor, vgrajen v serijskega porscheja, in dveh elektromotorjev. K temu, da je ta izjemni šuperšportni avtomobil tako zmogljiv in na drugi strani lahko tudi izjemno varčen, pa je pripomoglo tudi slovensko zaznanje. Enega od obeh njegovih elektromotorjev so namreč razvili v idrijski Hidrii. V Idriji so namreč izpopolnili in nadgradili svojo različico lameliranega jedra elektromotorja, ki je namenjen vgradnji v pogonski sklop hibridnih vozil. Z učinkovitostjo in tehnološko dovršenostjo tega izdelka so prepričali tudi Porschejeve razvojne stratege iz Stuttgarta. Foto: Porsche

Dejstvo: le elektrifikacija bo lahko pomagala zadostiti novim okoljskim standardom

Porsche cayenne S hybrid | Foto: Porsche Porsche cayenne S hybrid Foto: Porsche Nova cayenne S hybrid in panamera S E-hybrid zmoreta visokih 310 kilovatov (416 "konjev"), skromno normno porabo manj kot 3,5 litra na sto kilometrov in električni domet do 36 kilometrov. Pri Porscheju so, kot pravijo, v obzir vzeli tako lastno filozofijo kot vse strožje predpise o onesnaževanju okolja in po pazljivi analizi tehnike spoznali, da le elektrifikacija pogona lahko prinese ustrezne rezultate.

Pogled v bližnjo prihodnost kaže konceptni mission E, zgolj električno gnani štirivratni športni kupe, ki so ga pokazali na lanskem salonu avtomobilov v Frankfurtu in za katerega so takrat dejali, da prikazuje naslednji korak v razvoju porschejeve petletke.

Poseben poudarek pri razvoju je na dometu in času polnjenja baterije: njihovi standardi narekujejo, da električni pogon ne sme omejevati pričakovanj kupcev avtomobilov te znamke. Ko bo Porsche predstavil električen avtomobil, bo ta moral biti sposoben premagati velike razdalje.

Mission E je neposreden povračilni udarec te znamke tesli S. Podobne napovedujejo tudi druge znamke, a je mission E prvi, ki so ga pokazali javnosti. | Foto: Porsche Mission E je neposreden povračilni udarec te znamke tesli S. Podobne napovedujejo tudi druge znamke, a je mission E prvi, ki so ga pokazali javnosti. Foto: Porsche

Hitrejše polnjenje baterije: z dvakrat večjo napetostjo

Ker bodo tudi lastniki električnih porschejev pri vsakodnevni uporabi 90 odstotkov polnjenj opravili doma, v Stuttgartu načrtujejo tudi induktivno (brezžično) polnjenje baterije, ki sicer traja dlje, je pa zelo prikladno, saj bi bila induktivna zanka vgrajena v dno domače garaže, časa za polnjenje pa bi bilo vso noč. | Foto: Porsche Ker bodo tudi lastniki električnih porschejev pri vsakodnevni uporabi 90 odstotkov polnjenj opravili doma, v Stuttgartu načrtujejo tudi induktivno (brezžično) polnjenje baterije, ki sicer traja dlje, je pa zelo prikladno, saj bi bila induktivna zanka vgrajena v dno domače garaže, časa za polnjenje pa bi bilo vso noč. Foto: Porsche Cilj njihovih razvojnikov je domet najmanj 500 kilometrov, čas polnjenja pa naj bi bil zgolj 15 minut za 80 odstotkov zmogljivosti baterije – to pri konceptu mission E pomeni domet 400 kilometrov. Da bi to dosegli, so se odločili podvojiti polnilno napetost z zdajšnjih 400 na 800 voltov. Med drugim so temu primerno razvili lažje bakrene kable z manjšim presekom: ker so lažji, bi to nekoliko pripomoglo k večjemu dometu, večja napetost pa pomeni hitrejši pretok energije oziroma krajši čas polnjenja. Nakazujejo tudi, da bo litij-ionska baterija dovolj velika, da bo načrtovani domet mogoče doseči tudi pri tipičnem načinu vožnje porschejev, torej pri večkratnem pospeševanju v krajšem časovnem obdobju.

Ker naj bi na osnovi raziskav lastniki elektromobilov okoli 90 odstotkov polnjenj opravili doma, načrtujejo tudi induktivno (brezžično) polnjenje baterije, ki sicer traja dlje, je pa zelo prikladno, saj bi bila induktivna zanka vgrajena v dno domače garaže, časa za polnjenje pa bi bilo vso noč.

Čas polnjenja naj bi bil zgolj 15 minut za 80 odstotkov zmogljivosti baterije – to pri konceptu mission E pomeni domet 400 kilometrov. Da bi to dosegli, so se odločili podvojiti polnilno napetost z zdajšnjih 400 na 800 voltov. | Foto: Porsche Čas polnjenja naj bi bil zgolj 15 minut za 80 odstotkov zmogljivosti baterije – to pri konceptu mission E pomeni domet 400 kilometrov. Da bi to dosegli, so se odločili podvojiti polnilno napetost z zdajšnjih 400 na 800 voltov. Foto: Porsche

Porschejev razvoj, pridobitev za vse

Porsche, ki opravlja pionirsko delo glede 800-voltnega polnjenja, se že dogovarja tako s predstavniki politike kot z dobavitelji ter z drugimi proizvajalci, vpletenimi v razvoj in izdelavo infrastrukture polnilnih postaj na bencinskih servisih na avtomobilskih cestah. Dobra stan 800-voltnih polnilnic je, da so zlahka združljive z zdajšnjo 400-voltno tehnologijo, kar pomeni, da ne bodo potrebne dvojne polnilnice za obe vrsti hitrega polnjenja različnih napetostnih tehnologij.

Video: Oglejte si električno tehnologijo, s katero bo Porsche napadel teslo S

Električni del pogona bo zasnovan za celotno življenjsko dobo porschejev

Porsche 918 spyder: hibridni superšportni avtomobil. | Foto: Porsche Porsche 918 spyder: hibridni superšportni avtomobil. Foto: Porsche Pri Porscheju ob razvoju novih 800-voltnih polnilnic poleg zahteve po hitrejšem polnjenju upoštevajo tudi druge vidike: da mora biti polnjenje za voznika prikladno in varno, cenovno zmerno in do okolja prijazno. To pomeni tudi možnost polnilnic, ki bi bile opremljene s sončnimi celicami, in inteligentnega polnjenja, ki bi pri cenejši električni energiji vselej vklopilo polnjenje pogonske baterije.

Simon Hess, specialist za polnilno infrastrukturo, je izpostavil tudi dejstvo, ki ga pri avtomobilistih redko slišimo: da pomeni hitro polnjenje baterije večji pritisk na baterijo. A v isti sapi dodaja, da bodo vse komponente zasnovane za celotno življenjsko dobo avtomobila. Kar je precej pogumna zaveza, a brez dvoma razveseljujoča za lastnike električnih porschejev.

Porsche mission E: koncept, ki naj bi bil kot serijsko vozilo na prodaj čez dobra štiri leta. | Foto: Porsche Porsche mission E: koncept, ki naj bi bil kot serijsko vozilo na prodaj čez dobra štiri leta. Foto: Porsche

V bližnji prihodnosti še več hibridnih porschejev

Matthias Müller, lani v tem času še šef Porscheja, danes pa prvi mož koncerna Volkswagen, je zagovornik elektrike, s katero ima v koncernu, ki ga vodi, velike načrte. | Foto: Porsche Matthias Müller, lani v tem času še šef Porscheja, danes pa prvi mož koncerna Volkswagen, je zagovornik elektrike, s katero ima v koncernu, ki ga vodi, velike načrte. Foto: Porsche Matthias Müller, lani v tem času še šef Porscheja, danes pa prvi mož koncerna Volkswagen, je ob predstavitvi koncepta mission E napovedal, da bo serijska različica na prodaj v dobrih petih letih (torej v dobrih štirih od tega trenutka) ter da Porsche tudi v splošnem pospešeno razvija elektrifikacijo, kar pomeni, da bodo kmalu na voljo tudi drugi priključni hibridi te znamke, ne zgolj cayenne in panamera.

Matthias Müller, ki je Volkswagen prevzel po izbruhu afere diselgate, tudi za prihodnost največjega evropskega avtomobilskega proizvajalca napoveduje zeleno, električno revolucijo.

Ne spreglejte