Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
4. 8. 2016,
16.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

2

Natisni članek

SUV Avtomoto Porsche Športni Avtomoto

Četrtek, 4. 8. 2016, 16.57

6 let, 6 mesecev

Prva vožnja GTS izvedbe

Porsche cayenne GTS - po Romuniji s terencem, ki je rešil Porsche #video

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

2

Porsche cayenne GTS - fotogalerija prve vožnje | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Za volanom športnega terenca, ki je rešil svojo znamko. Tudi na slabih cestah je svojo poltretjo tono mase nosil zlahka. Dovolj dobro, da je v na videz nerešljivem položaju rešil mene in sopotnika. Z njim v napad na najvišji romunski prelaz Transalpina.

Poznate Porschejevo zgodbo o črkah GTS? Veste, da so kratica za Gran Turismo Sport? In da se je njihov pomen od 60. let do danes popolnoma spremenil, obenem pa zadržal svoj čar?

Porsche cayenne GTS - fotogalerija prve vožnje | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Dolga zgodba na kratko: Porsche je oznako leta 1964 pripel cestnemu športniku z uspešno dirkaško kariero. Sprva so bile črke GTS sinonim za izboljšanje udobja v sicer minimalističnih, špartansko opremljenih in vsestransko surovih športnikih. Danes velja, da vozniki GTS-ov vozijo razmeroma udobne stroje z izostrenim posluhom za športnost ali, preprosteje, izvedenke GTS tvorijo most med njihovimi običajnimi in najbolj ekstremnimi izvedbami.

Bi peljali po najlepših cestah na svetu?

Toliko o teoriji, ki smo jo v prakso pretvorili v Romuniji. Pa ne kjerkoli v Romuniji. Na dveh gorskih prelazih, katerih cesti veljata za najlepši, najslikovitejši in najbolj pobalinsko zaviti na svetu - Transfăgărășan in Transalpina. Tudi zato v zadnjih letih vse pogosteje postajata romarski točki vernikov v avtomobilsko razsvetljenje. In če vprašate mene, so se mi organizatorji izleta, ki mu pri Porscheju pravijo "Porsche adventure tour of Romania", zdeli zelo samozavestni. Zakaj?

Zaupanje v izdelek mora biti res veliko, da na vozniško pustolovščino takšnih razsežnosti povabiš novinarje, ki se preživljajo z vrtenjem volanov in ob tem dobro vedo, da bi v takšne zavoje bolj kot karkoli drugega spadal k tlom spuščen športnik, če se le da, s sredinsko nameščenim motorjem in zadnjim pogonom. V roke pa nam potem potisnejo ključe njihovih najvišjih in najtežjih športnih terencev s štirikolesnim pogonom – cayenna in macana. Izziv sprejet. | Foto: Ciril Komotar Zaupanje v izdelek mora biti res veliko, da na vozniško pustolovščino takšnih razsežnosti povabiš novinarje, ki se preživljajo z vrtenjem volanov in ob tem dobro vedo, da bi v takšne zavoje bolj kot karkoli drugega spadal k tlom spuščen športnik, če se le da, s sredinsko nameščenim motorjem in zadnjim pogonom. V roke pa nam potem potisnejo ključe njihovih najvišjih in najtežjih športnih terencev s štirikolesnim pogonom – cayenna in macana. Izziv sprejet. Foto: Ciril Komotar

Prvi dan – kraljeva cesta v avtomobilu, ki je rešil Porsche

Kdor je že pozabil ali pa tega nikoli ni vedel: ko je Porsche leta 2002 na ceste poslal cayenna, je med avtomobilisti završalo. Terenski porsche? Nezaslišano! Hip za tem je sledila prodajno uspešna zgodba, ki je na krilih nekdaj nepredstavljive SUV kratice znamko rešila iz spon prodajne negotovosti. Cayenne je kmalu predstavljal polovico vseh prodanih porschejev. Puristi so utihnili.

In kako se GTS razlikuje od običajnega cayenna?

Transalpina - najvišji cestni prelaz v Romuniji ne ponuja le vzorne podlage zaradi česar ji slavo pojejo tudi kolesarji in motociklisti. Njena posebnost je, da se vije, dviga in spušča vzporedno z vršaci. | Foto: Ciril Komotar Transalpina - najvišji cestni prelaz v Romuniji ne ponuja le vzorne podlage zaradi česar ji slavo pojejo tudi kolesarji in motociklisti. Njena posebnost je, da se vije, dviga in spušča vzporedno z vršaci. Foto: Ciril Komotar

V primerjavi s šibkejšimi brati med drugim izstopa zaradi izrazitejšega videza, podprtega z agresivnejšimi odbijači, njegov trebuh pa je za poltretji centimeter bližje k tlom. To jasno sporoča tudi spremembe podvozja, ki je bilo deležno uspešnih kondicijskih priprav na dirkališču. Tako vsaj trdijo vodje pustolovske odprave pred vzponom na Transalpino – z 2.145 metri nadmorske višine najvišji cestni prelaz v Romuniji.

Črn, prestižen kokon z rdečimi šivi, v celoti obložen v usnje in alkantaro (posebno blago, ki je videti kot velur usnje), bi bil lahko navdih za marsikatero spalnico, v kateri je kdaj pa kdaj slišati tudi usnjen tlesk ali rožljanje kovine. Ob sprednjih sedežih sta celo dve usnjeni držali za trenutke, ko postane prehudo in mora telesu z odločnim prijemom pomagati tudi roka. Bi moral pred vzponom določiti "varno besedo"?

Lahko rečem tudi tako: če bi gospod Grey videl to kabino, bi prodal helikopter. Cayenne GTS med drugim razvaja z nekaj kvadratnimi metri alkantare, odličnimi materiali in štiripodročno klimatizacijo prostora. | Foto: Ciril Komotar Lahko rečem tudi tako: če bi gospod Grey videl to kabino, bi prodal helikopter. Cayenne GTS med drugim razvaja z nekaj kvadratnimi metri alkantare, odličnimi materiali in štiripodročno klimatizacijo prostora. Foto: Ciril Komotar

In potem pred mano Transalpina

Porsche cayenne GTS - fotogalerija prve vožnje | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Vse skupaj se začne z nedolžnim vijuganjem pri zmernih hitrostih. Vsakih nekaj kilometrov serpentina, njihova pogostost pa se z vzpenjanjem začne večati. Ko se v cayennu dvignem nad gozdno mejo, vidim to, kar so bojda občudovali že Rimljani. Naravo v vsej svoji krasoti in cesto, ki ne preči zgolj prelaza, ampak v navideznem sožitju z gorami več kilometrov vozi vzporedno z vršaci Karpatov.

Medtem ko si mislim svoje o razgledu, brez dvoma enem najlepših, kar sem jih kdaj videl, me veliki rdeči kolos s črkami GTS na zadku vztrajno prepričuje, da je lažji od poltretje tone. Ne trdim, da goljufa zakone fizike – lahkotnost namreč ni njegova največja vrlina in pretiravanje čez mejo oprijema spremljajo nelagodni občutki, vseeno pa velja, da se nagiba manj kot drugi SUV konkurenti, da so zavorni pojemki (kolute grabijo čeljusti turba) za takšno maso izjemni.

Cayenne GTS se kljub poudarjeni športnosti, podobno kot vsi njegovi dvignjeni bratje, ne ustraši lažjih oblik brezpotij. Prečenje reke zanj ni predstavljalo težav. | Foto: Ciril Komotar Cayenne GTS se kljub poudarjeni športnosti, podobno kot vsi njegovi dvignjeni bratje, ne ustraši lažjih oblik brezpotij. Prečenje reke zanj ni predstavljalo težav. Foto: Ciril Komotar

In potem brez opozorila zmanjka asfalta!

Mene in sopotnika je rešil pred skoraj zagotovim izletom v drevesa ob cesti, ko je ob spustu na eni od stranskih cest pri visoki hitrosti brez opozorila zmanjkalo asfalta, približno stometrskemu makadamskemu pasu pa je sledil (ravno tako makadamski) 90-stopinjski ovinek. V nekaj sekundah, ki so se zdele dolge kot minute, v kabini pa je bilo popolnoma neslišno, se je na kritično situacijo brez oprijema odzval z odličnim uravnavanjem nihanja karoserije. Oprijem prispe v zadnjem trenutku. Zavoj sem speljal. Na počez.

Ko aktivno prilagodljivi in vsestransko nastavljivi blažilniki najbrž delajo tako trdo, kot so pod taktirko neusmiljenih testnih voznikov, v rokah večine voznikov pa skoraj nikoli, se 3,6-litrski biturbo šestvaljnik dere na ves glas. Kovina ječi, iz izpuhov pa prihaja živalsko brbotanje vseh vrst. Jasno je, da so pljuča pod motornim pokrovom popolnoma odporna proti višinski bolezni. | Foto: Ciril Komotar Ko aktivno prilagodljivi in vsestransko nastavljivi blažilniki najbrž delajo tako trdo, kot so pod taktirko neusmiljenih testnih voznikov, v rokah večine voznikov pa skoraj nikoli, se 3,6-litrski biturbo šestvaljnik dere na ves glas. Kovina ječi, iz izpuhov pa prihaja živalsko brbotanje vseh vrst. Jasno je, da so pljuča pod motornim pokrovom popolnoma odporna proti višinski bolezni. Foto: Ciril Komotar

Je ali ni športnik? Je to zares tako zelo pomembno?

Rdeča podloga merilnikov? Seveda - pri športni vožnji je pogled lažje osredotočen na motorne vrtljaje. No, pa tudi videti je dobro. Porsche je igro barv rdeče in črne v tem avtomobilu pripeljal na zavidljivo visoko raven. | Foto: Ciril Komotar Rdeča podloga merilnikov? Seveda - pri športni vožnji je pogled lažje osredotočen na motorne vrtljaje. No, pa tudi videti je dobro. Porsche je igro barv rdeče in črne v tem avtomobilu pripeljal na zavidljivo visoko raven. Foto: Ciril Komotar

Cayennu je uspelo pokazati nadpovprečno mero športnega karakterja, ne da bi izgubil prednosti udobja, ki ga tako velik avtomobil ponuja.

Ob tem težko trdim, da je v svoji avtomobilski biti športnik – ne glede na to, kaj poslušam, gledam ali berem v Porschejevi uradni brošuri. Da bi uspel upravičiti ta pridevnik v najstrožjem smislu, bi moral biti lažji, lahkotnejši, nič pa ne bi bilo narobe, če bi imel še samodejni PDK menjalnik z dvojno sklopko.

A zaradi tega je, ironično, še boljši. Ne glede na to, da so njegove hlačnice zavihane višje kot pri kateremkoli drugem porscheju, ne glede na to, da na prirodoslovnem avtomobilskem drevesu raste iz SUV veje, ponuja čistokrvno Porsche izkušnjo – le na drugačen način. Zaradi tehnologije, ambienta in preteklosti, v kateri je kljuboval pričakovanjem in uspel.

O čistokrvni športnosti pa toliko - ekstremnejši posegi v njegove nastavitve bi hitro pomenili manko udobja. Zmes tega in dinamičnih lastnosti je pri GTS-u skoraj popolna. | Foto: Ciril Komotar O čistokrvni športnosti pa toliko - ekstremnejši posegi v njegove nastavitve bi hitro pomenili manko udobja. Zmes tega in dinamičnih lastnosti je pri GTS-u skoraj popolna. Foto: Ciril Komotar

Kmalu: Drugi dan – vozniška katarza z macanom na najlepši cesti na svetu …

Tehnični podatki: Porsche cayenne GTS
Izvedba: Pogonski sklop: Poraba/izpusti/učinkovitost: Zmogljivosti: Cena v Nemčiji
GTS 3,6-litrski šestvaljni bencinski motor, 8-stopenjski samodejni menjalnik, stalni štirikolesni pogon z vektoriranjem navora 9,8-10,2 l/100 km, 228-234 g/km CO2 5,1 s do 100 km/h, najvišja hitrost: 262 km/h od: 101.484 EUR

Največjo prednost cayenna GTS vidim v:

  • Športnem videzu
    15,32 %
    19 glasov
  • Voznih lastnostih
    20,97 %
    26 glasov
  • 3,6-litrskemu biturbo motorju
    50,00 %
    62 glasov
  • Slovesu, ki pride z značko na nosu
    13,71 %
    17 glasov
Oddanih 124 glasov
Ne spreglejte