Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
12. 9. 2016,
10.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Natisni članek

Porsche Avstralija

Ponedeljek, 12. 9. 2016, 10.18

6 let, 7 mesecev

Avstralci umikajo znameniti odsek ceste brez omejitev hitrosti?

Skozi avstralsko divjino s 350 km/h, kako dolgo še? #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Tako kot Nemci imajo tudi Avstralci odsek ceste v odročnem delu celine, kjer ne velja nobena omejitev hitrosti. Tamkajšnje oblasti želijo postaviti omejitev na 130 kilometrov na uro, čemur so se uprli tako avtomobilski proizvajalci kot tudi domačini.

Video: Porsche 918 sypder po avstralski cesti s 350 kilometri na uro

Znameniti odsek v avstralski divjini

Na svetu je le nekaj cestnih odsekov, kjer niso postavljene hitrostne omejitve. Najbolj znani so tovrstni odseki na nemških avtocestah, namenjeni tudi kupcem nemških avtomobilov, ki zlahka dosežejo hitrost vsaj 250 kilometrov na uro. Takšen odsek so do zdaj imeli tudi Avstralci. Odsek med Alice Springsom in Tenant Creekom, dolg okrog 300 kilometrov, ni imel hitrostnih omejitev, vozniku so obcestne table svetovale le, da naj hitrost prilagodi razmeram na cestah.

Novoizvoljene lokalne oblasti bi rade zdaj na tem cestnem odseku postavile omejitev hitrosti na 130 kilometrov na uro, čemur nasprotujejo tako domačini kot tudi avtomobilska industrija. Oblasti se sklicujejo na priporočila policije in zdravstvenega osebja, saj je po njihovi raziskavi delež smrtnih nesreč na tem odseku trikrat višji kot znaša povprečje v vsej Avstraliji. S posebnim dovoljenjem bi oblasti še naprej avtomobilskim znamkam dovolile testiranja vozil tudi pri višjih hitrostih.

Glasno proti omejitvam pri Porscheju, kjer so 918 spyderja pognali do 350 kilometrov na uro

"Želeli bi si logično razpravo o tem, kaj je vzrok za prometne nesreče s smrtnimi žrtvami. Ne zdi se mi pravilno in korektno, da za to krivimo le hitrost," je za BBC dejal predstavnik Porscheja Paul Ellis. Porsche je objavil video svojega 918 spyderja, ki na tem odseku ceste vozi s hitrostjo 350 kilometrov na uro. Pri Porscheju še poudarjajo, da bi bila lahko taka odločitev nov udarec za avtomobilsko industrijo v Avstraliji.

Prikimali so jim tudi domačini, ki zatrjujejo, da na tej cesti redko srečaš drugo vozilo in da so višje dovoljene hitrosti nujne tudi za mobilnost domačinov v tem odročnem delu osrednje Avstralije.

Ne spreglejte