SiolNET. Avtomoto Novice
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Vetrna turbina

Rekord: v enem dnevu za 1,8 milijona kilometrov

0,26

termometer

vetrna turbina vetrnica |  | Foto: Siemens
Foto: Siemens

Na Danskem jim je uspelo z eno vetrno turbino v 24 urah ustvariti rekordnih 359 megavatnih ur električne energije. Pri povprečnem električnem avtomobilu bi to zadoščalo za 1,8 milijona kilometrov.

Siemens Gamesa razvija prototip najzmogljivejše vetrne turbine, ki bo namenjena proizvodnji električne energije nad morjem. Eno takih so v prototipni različici postavili pred Dansko in v 24 urah je eni sami vetrnici uspelo ustvariti kar 359 megavatnih ur elektrike.

Po izračunu proizvajalca bi taka količina energije zadoščala, da bi povprečni električni avtomobil – na primer tesla model 3 – lahko prevozil 1,8 milijona kilometrov. Taka turbina lahko proizvede tudi takšno količino električne energije, ki bi zadostila letnim potrebam 18 tisoč domov.

Premer rotorja kar 222 metrov, prva naročila iz Škotske

Vetrna turbina z oznako SG 14-222 DD je 14-megavatna turbina, ki ima premer rotorja kar 222 metrov, dolžina lopatic rotorja pa znaša 108 metrov.

Pri Siemens Gamesi bodo serijsko proizvodnjo te vetrne turbine začeli leta 2024. Škotska je pri njih že naročila 60 turbin, ki jih bodo postavili pred svojo obalo. To bo tudi prva uporaba te vetrne turbine.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin