Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
18. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

13

Natisni članek

električni avtomobili hyundai kona Hyundai

Četrtek, 18. 10. 2018, 4.00

5 let, 6 mesecev

Novo v Sloveniji: hyundai kona electric

Prvi avto v Sloveniji, ki lahko začne revolucijo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

13

hyundai kona electric | Hyundai kona electric prihaja v Slovenijo z dvema različnima močema motorja in kapaciteto baterij in dosegom, ki lahko presega 400 kilometrov. Cene za električni crossover se bodo (brez subvencije) začele pri slabih 35 tisočakih. | Foto Gregor Pavšič

Hyundai kona electric prihaja v Slovenijo z dvema različnima močema motorja in kapaciteto baterij in dosegom, ki lahko presega 400 kilometrov. Cene za električni crossover se bodo (brez subvencije) začele pri slabih 35 tisočakih.

Foto: Gregor Pavšič

Avtomobilski proizvajalci bodo morali v prihodnjem desetletju povečati število električnih vozil in hyundai kona electric je prvi tak avto v Sloveniji, ki odpravlja vse dozdajšnje zadržke pri elektromobilnosti. Z dosegom presega 400 kilometrov, njene realne cene pa se spustijo tudi pod 30 tisočakov.

Od bencinske ali dizelske kone se rahlo razlikuje tudi v dimenzijah, najbolj pa bo električna izstopala z drugačno zasnovo sprednjega dela vozila. Ta je precej bolj minimalistična, usmerjena pa je v boljšo aerodinamiko in izkoristek energije. | Foto: Gregor Pavšič Od bencinske ali dizelske kone se rahlo razlikuje tudi v dimenzijah, najbolj pa bo električna izstopala z drugačno zasnovo sprednjega dela vozila. Ta je precej bolj minimalistična, usmerjena pa je v boljšo aerodinamiko in izkoristek energije. Foto: Gregor Pavšič To je prvi cenovno dostopen avtomobil, ki riše pot alternativni avtomobilski tehnologiji. Tej so že danes zavezani avtomobilski proizvajalci v Evropi, znatno povečevanje električnih in pogojno priključno hibridnih avtomobilov je že danes zapisano tudi v državni strategiji razvoja prometa v Sloveniji. Če izvzamemo veliko dražje avtomobile Tesle in delno tudi novega Nissanovega leafa – pri tem še čakamo večjo baterijo, nekoliko je avto razočaral z izvedbo notranjosti in hlajenja baterij – je zdaj Hyundai tista avtomobilska znamka, ki s svojim proizvodom kaže prihodnost in ji to uspeva dve ali tri leta pred tradicionalno najuspešnejšo evropsko znamko, nemškim Volkswagnom.

Ko postane doseg 400 kilometrov nekaj samoumevnega

Hyundai je včeraj v Slovenijo uradno pripeljal električno kono. To je torej crossover, ki po zanimivosti in konkurenčnosti (v primerjavi s tekmeci v razredu) močno presega svojo bencinsko in dizelsko različico. Kot vsak crossover tega dimenzijskega razreda prinaša nekatere prostorske kompromise, kar pa ji uspe nadoknaditi z odličnimi zmogljivostmi in konkurenčno ceno.

Na trg namreč prihaja z baterijo dveh različnih zmogljivosti, slabih 40 in 64 kilovatnih ur. Verjamemo, da bodo vozniki bolj posegali po tisti zmogljivejši bateriji. Ta namreč omogoča več kot 400 kilometrov povsem realnega dosega, ob zelo pazljivi in varčni vožnji pa je mogoče doseči tudi več kot 450 kilometrov.

 

Manjša baterija

Večja baterija

Kapaciteta baterije:

39,2 kWh

64 kWh

Tip motorja:

Trifazni sihronski s permanentnimi magneti

Trifazni sihronski s permanetnimi magneti

Moč:

100 kW

150 kW

Navor:

395 Nm

395 Nm

Najvišja hitrost:

155 km/h

167 km/h

Pospešek do 100 km/h:

9,7 s

7,6 s

Poraba (WLTP):

13,9 kWh/100 km

14,3 kWh/100 km

Doseg (WLTP):

312 km

482 km

Z večjo baterijo bodo vozniki zlahka presegli doseg 400 kilometrov. Hyundai bo letos v Evropo pripeljal okrog 11 tisoč električnih kon. V Sloveniji bo treba na avto čakati do osem mesecev. | Foto: Gregor Pavšič Z večjo baterijo bodo vozniki zlahka presegli doseg 400 kilometrov. Hyundai bo letos v Evropo pripeljal okrog 11 tisoč električnih kon. V Sloveniji bo treba na avto čakati do osem mesecev. Foto: Gregor Pavšič

Počutje za volanom je zelo dobro, hvalimo udobje in izbiro materialov, prav tako ergonomijo stikal. Kona nadaljuje dobro prakso električnega ioniqa. | Foto: Gregor Pavšič Počutje za volanom je zelo dobro, hvalimo udobje in izbiro materialov, prav tako ergonomijo stikal. Kona nadaljuje dobro prakso električnega ioniqa. Foto: Gregor Pavšič

Slovencem ponuja tisto, česar niso dobili z oplom ampero-e

Tako električna kona odpravlja eno od največjih ovir pri električnih vozilih. S takim dosegom korejski avtomobil prevzema vlogo opla ampere-e, ki v Evropi po razhodu General Motorsa in Opla ne bo zaživela. Pravi tekmec električni koni bosta vsaj trenutno le leaf s podobno zmogljivo baterijo in precej dražja tesla model 3. Upam si trditi, da je kona electric trenutno iz vidika videza, uporabnosti, tehnologije, energetskega izkupička in racionalnosti eden od najboljših avtomobilov na trgu.

S prihodom prvih vsakodnevno uporabnih električnih vozil v našem prometu prave revolucije še ne bomo doživeli. Avtomobilski posel res čakajo precejšnje spremembe, ki se dotikajo elektromobilnosti, avtonomnosti in drugačnega odnosa mlajših kupcev do lastništva avtomobilov. Tudi zaradi le delne splošne uporabnosti električnih vozil je njihov delež na vsem evropskem trgu še vedno majhen.

Na njihovo širitev poleg same konkurenčnosti vozil vplivajo še številni drugi dejavniki. Prvi med temi je sposobnost proizvajalcev, da ustrežejo povpraševanju voznikov. To se je dobro videlo pri Tesli, kjer pa so težave že precej dobro rešili in so izdelali že okrog 100 tisoč modelov 3. Nissan bi lahko prodal več leafov in tudi Hyundai več ioniqov in kon, če bi jih lahko hitreje izdelovali oziroma bi imeli zanje pravšnjo količino baterij.

Večjemu številu prodanih električnih avtomobilov in s tem povezane količine kilovatnih ur električne energije, ki jo bo moralo pet distributerjev v Sloveniji zagotoviti, bo morala slediti tudi nadgradnja infrastrukture. Odgovorni pri distributerjih so jasno povedali, da ne bo težava narediti močnejšega električnega omrežja, a da bo moral to nekdo plačati. Kot smo že pisali, vsaj odjemalec električne energije že danes prispeva znaten del računa prav za postavko vlaganja v omrežnino. Verjamemo torej, da denar za take posege že obstaja.

In na drugi strani se bodo morali električni priključki približati širši množici voznikov. Danes je elektromobilnost smotrna za tiste, ki lahko baterijo (podobno ponoči kot za mobilne telefone) polnijo doma. Izzivi pristojne v Sloveniji čakajo pri zagotavljanju dostopnosti do elektrike za prebivalcev blokov in stanovanjskih naselij, kjer parkirišča danes še nimajo električnega priključka.

Stopnjo rekuperacije zavorne energije določamo prek obvolanskih ročic. Če levo držimo stisnjeno, se avto popolnoma ustavi. | Foto: Gregor Pavšič Stopnjo rekuperacije zavorne energije določamo prek obvolanskih ročic. Če levo držimo stisnjeno, se avto popolnoma ustavi. Foto: Gregor Pavšič

Izbiro "prestav" opravljamo prek gumbov. | Foto: Gregor Pavšič Izbiro "prestav" opravljamo prek gumbov. Foto: Gregor Pavšič

Podatek, ki najbolj veseli prihodnje kupce električnih vozil. | Foto: Gregor Pavšič Podatek, ki najbolj veseli prihodnje kupce električnih vozil. Foto: Gregor Pavšič

Za koga je tak avtomobil idealen in koliko v resnici stane?

Že v primeru nissana leafa smo pisali o skupini Slovencev, ki ji je že danes na kožo pisan električni avtomobil. To so predvsem dnevni migranti, ki dnevno prevozijo od 100 do 200 kilometrov in baterijo polnijo doma. Ti vozniki izkoriščajo zelo poceni elektriko v nočni tarifi in lahko tako letno privarčujejo več tisoč evrov. Kona to skupino zaradi daljšega dosega še povečuje, je pa prostorsko nekoliko manj radodarna kot leaf.

Osnovna kona electric z manjšo baterijo bo stala 34.800 evrov, z večjo pa od 41 tisočakov. Paket z najvišjo opremo stane slabih 44 tisočakov. Če tem cenam odštejemo 7.500 evrov subvencije ekosklada in realno še nekaj tisoč evrov prihranka zaradi nižje cene energije ter vzdrževanja (take so vsaj razmere na trgu danes), bodo kupci za znesek pod 30 tisočaki dobili zelo dobro opremljen avtomobil z modernim videzom in skladno s prednostmi elektromotorjev tudi zelo dobrimi voznimi lastnostmi.

Baterije so težke, a izboljšajo razporeditev mase in znižajo težišče

Tista večja baterija ima maso več kot 400 kilogramov. Pri Hyundaiju so baterije namestili na dno avtomobila, tja med obe osi. V primerjavi s klasično kono je sprednji del z manjšim motorjem postal veliko lažji, več mase pa se z baterijami prenaša na zadnjo os. Težišče je nižje, tudi razporeditev mase pa po zagotovilih korejskih inženirjev boljše. Sodeč po prvih vtisih se električna kona pelje zelo suvereno, prijetno in udobno. Hvalimo izdelavo notranjosti in izbrane materiale, kar smo sicer poznali že iz električnega ioniqa.

Prostora na zadnji klopi je dovolj in skladno s crossoverji, ki iz vidika prostornosti nikoli niso bili najboljša izbira na trgu. | Foto: Gregor Pavšič Prostora na zadnji klopi je dovolj in skladno s crossoverji, ki iz vidika prostornosti nikoli niso bili najboljša izbira na trgu. Foto: Gregor Pavšič

Kaj pa polnjenje?

Doma in na polnilnicah z izmeničnim tokom (AC) je največja moč polnjenja 7,4 kilovata, na polnilnicah z enosmernim tokom (DC) pa kona omogoča tudi 100-kilovatno polnjenje. Teoretično bi se na taki polnilnici baterija od 0 do 100 odstotkov napolnila v okrog 50 minutah. Realno bodo vozniki polnili kvečjemu okrog pol ure, nato pa preostanek baterije napolnili doma prek noči.

Ob tem dodajmo, da Hyundai obljublja realno porabo kvečjemu dobrih 14 kilovatnih ur na 100 prevoženih kilometrov. Poraba in s tem tudi doseg se sicer spreminjata glede na konfiguracijo cest in način vožnje posameznika. Veliko k dobremu izkoristku pripomore tudi nastavljiv (prek obvolanskih ročic) sistem rekuperacije zavorne kinetične energije.

Letos v Evropo 11 tisoč električnih kon, ozka grla proizvodnje rešujejo dodatni dobavitelj baterij

Hyundai je s prihodom električne kone pričakovano že dobil veliko naročil, a dobava v Evropo bo zagotovo pogojena s kvotami in prevozi vozil iz Južne Koreje. Do konca leta jih bodo v Evropo pripeljali 11 tisoč, samo na Norveškem pa so zanjo dobili sedem tisoč rezervacij. To je na primer dvakrat toliko, kolikor je lani Hyundai v tej državi prodal vseh svojih vozil. Pri Hyundaiju priznavajo, da bi za zadostitev povpraševanja morali iz Koreje dobiti trikrat toliko električnih kon. Tako bi čakalni rok z enega leta zmanjšali na sprejemljive tri mesece.

Eno od ozkih grl pri proizvodnji električnih avtomobilov je tudi pri Hyundaiju dobavljivost baterij. V ta namen so dobavitelju LG Chem nedavno dodali še družbo SK Innovation, ki bo začela dobavljati baterije konec tega leta. Obseg vozil bo za korejsko avtomobilsko znamko še vedno razmeroma majhen in kljub nesporni konkurenčnosti električnega crossoverja za zdaj z njim še ne morejo služiti denarja. Glede na aktualna dogajanja v avtomobilski industriji pa je Hyundai stopil na pomembno pot pri uvajanju elektromobilnosti.

Električna kona je danes (poleg precej dražjih vozil Tesle) najboljši električni avtomobil, pri Volkswagnu pa bodo svojega prvega z namenske platforme MEB na ceste poslali šele čez dve leti. Besede predsednika Volkswagnovega koncerna Herberta Diessa, da imajo nemške avtomobilske znamke le polovične možnosti, da bodo čez deset let še vodilne, pri tem dobijo dodatno težo.

Zadaj sta dva sedeža z vmesno pregrado, baterije so nameščene na dnu vozila. | Foto: Gregor Pavšič Zadaj sta dva sedeža z vmesno pregrado, baterije so nameščene na dnu vozila. Foto: Gregor Pavšič

Kona omogoča tudi brezžično polnjenje mobilnih telefonov. | Foto: Gregor Pavšič Kona omogoča tudi brezžično polnjenje mobilnih telefonov. Foto: Gregor Pavšič

Tudi pri koni velja, da so električna vozila nadpovprečno dobro opremljena. | Foto: Gregor Pavšič Tudi pri koni velja, da so električna vozila nadpovprečno dobro opremljena. Foto: Gregor Pavšič

Prtljažni prostor ima od 322 do 1.114 litrov prostornine. | Foto: Gregor Pavšič Prtljažni prostor ima od 322 do 1.114 litrov prostornine. Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte