Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 11. 2022,
10.55

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

5

Natisni članek

SUV prtljažnik primerjalni test PRIMA test

Sreda, 16. 11. 2022, 10.55

1 leto, 5 mesecev

Primerjalni test PRIMA

Prtljažniki priljubljenih SUV: podatki razkrivajo, kateri so največji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

5

PRIMA SUV prtljažnik | Foto PRIMA

Foto: PRIMA

Srednje veliki športni terenci imajo vse bolj uporabne prtljažnike, pri katerih pomembno vlogo igra njihova višina. Le eden izmed dvanajstih športnih terencev je imel zadaj tri posamične sedeže. Prostornost postaja za družinsko rabo takih vozil nujna, česar pa so se proizvajalci večinoma uspešno lotili.

Športni terenci so zdaj že kar nekaj let veliki prodajni hit, vendar ta karoserijska oblika avtomobilov do danes še ni prepričala kupcev, ki potrebujejo več prostora oziroma jim je v prvotnem načrtu družinska raba. V primerjavi s podobno velikimi kombilimuzinami imajo manjši prtljažnik in so slabše uporabni, toda proizvajalci so v zadnjih letih poskrbeli za napredek. Pregled dvanajstih športnih terencev razreda SUV-C je pokazal, da so razlike v uporabnosti in prostornosti lahko precej različne, le eden od njih pa je imel v drugi vrsti tri posamične sedeže. 

Meritev se nismo lotili le z metrom, temveč smo uporabnost prtljažnikov in zadnje klopi prikazali tudi s praktičnim preizkusom. V prtljažnik smo tako zlagali več različnih športnih torb oziroma kovčkov, uporabnost potniške kabine pa smo preverjali z vstopanjem in nastavljanjem položaja za volanom, ergonomijo (gumbi, zasloni …), številom in uporabnostjo odlagalnih mest (prostorom za plastenko v vratih, mapo A4 v predalu), kakovostjo materialov in izdelave, prostornostjo v drugi vrsti, načinom nameščanja otroških sedežev, dostopnostjo do zadnjih sedežev, udobjem spredaj in v drugi vrsti.

Primerjalni test PRIMA SUV
Avtomoto Primerjava 12 SUV: test je pokazal najboljše #foto

PRIMA SUV prtljažnik | Foto:

Trije bistveno manj prostorni kot drugi Prima sedeži | Foto: PRIMA Foto: PRIMA

Načeloma so bili prtljažniki za vso našo prtljago dovolj veliki, le treh pa je del prtljage ostal zunaj avtomobila. To so bili Alfa, Mazda in Jeep, slabše sta se odrezala tudi Cupra in Karoq. Celovito je zelo pozitiven vtis pustil C5, le da je zlaganje sedežev nekoliko manj priročno kot pri prostorsko podobno zadovoljivem Tucsonu.

Pri dolžini prtljažnika je najbolj izstopal Citroen C5 Aircross, ki se je približal celo meji enega metra. Pozitivno so nas presenetili še Škoda Karoq, Peugeot 3008, Hyundai Tucson, najkrajši pa so prtljažniki v Alfi Tonale, Fordu Kugi, predvsem pa v Mazdi CX-30 in Jeepu Compassu.

Prima test mazda CX-30
Avtomoto Vse višje cene, kje so meje? V petih letih izjemna podražitev.

Velike razlike pri višini do prtljažne police

Ključne razlike so bile pri višini prtljažnika, kjer smo merili razdaljo od dna do višine police. To je tisti najbolj uporaben del prtljažnika. Ta višina je bila najbolj prepričljiva v Seat Ateci, Peugeotu 3008, Opel Granlandu in VW Tiguanu, Citroenu C5 Aircrosssu in Cupri Formentor. Ta ima zato kljub bolj kupejevski obliki zelo dobro uporaben prtljažnik, manj centimetrov v višino pa je vplivalo na to, da smo manj prtljage spravili predvsem v alfo, jeepa in mazdo. Razlike se tu merijo v nekaj centimetrih − osem centimetrov med prvim in zadnjim − kar pa pomembno vpliva na uporabnost prtljažnika.

Dva avtomobila sta imela mehki tip police (kuga in tucson), kar prepreči dokaj nerodno odstranjevanje klasične trde police. Sedem kandidatov je imelo odprtino za smuči, kar je relativno malo glede na namembnost tako velikih športnih terencev. Mazda in seat sta bila edina brez 12-voltne vtičnice v prtljažniku.

Na uporabnost prtljažnikov je najbolj vplivala višina od dna do police. | Foto: PRIMA Na uporabnost prtljažnikov je najbolj vplivala višina od dna do police. Foto: PRIMA

Zadaj je imel le citroen C5 tri ločene sedeže, pri volkswagen tiguanu je mogoče zložiti srednji sedež.
 | Foto: PRIMA Zadaj je imel le citroen C5 tri ločene sedeže, pri volkswagen tiguanu je mogoče zložiti srednji sedež. Foto: PRIMA

Prostornost v največji meri narekuje zunanja oblika

Za najbolj prostorna v seriji naših praktičnih testov sta se izkazala Hyundai Tucson in Seat Ateca. Najmanj prostora pričakovano ponuja Mazda CX-30, ki pa je resnici na ljubo nekoliko manjša od večine tekmecev. Po drugi strani je med bolj prostornimi tudi VW Tiguan, a je zaradi panoramske strehe izgubil precej na prostornosti pri glavah potnikov na zadnji klopi.

Ker večina srednje velikih športnih terencev uporablja tudi za družinske potrebe, smo z dvema sedežema preverili prostornost, preprostost in način nameščanja otroških sedežev ter tudi, koliko prostora ostane v sredini med sedežema. Nameščanje otroških sedežev in pripenjanje pasov sta najbolj nerodna v Jeepu Compassu, Alfi Tonale in Cupri Formentor, najbolj enostavno pa sta v Citroenu C5 Aircrossu, Oplu Grandlandu in pri trojici skupine Volkswagen.

Citroen ima kot edini tri ločene sedeže, ki pa so nekoliko ožji

Kot smo ugotovili, udobje na zadnji klopi pri nobenem avtomobilu ne navdušuje. Veliko modelov ima (pre)trde sedeže. Med najbolj udobne se uvršča Peugeot 3008, presenetljivo neudobni pa so zadnji sedeži v Citroenu C5 Aircrossu, ki pa so ločeni in tudi najbolj prilagodljivi. Kar je velik plus predvsem pri družinski rabi.

Na koncu velja omeniti volkswagen tiguana, ki ima po prenovi zaradi drsnikov in površin na dotik slabšo ergonomijo ter s panoramsko streho izgublja točke pri prostornosti, a kot eden od redkih ima vzdolžno pomično zadnjo klop z nastavljivim naklonom.

V vsak avto smo zložili prtljago in preverili samo uporabnost prtljažnega prostora.
 | Foto: PRIMA V vsak avto smo zložili prtljago in preverili samo uporabnost prtljažnega prostora. Foto: PRIMA

Ključnega pomena pri srednje velikih športnih terencih je tudi prostornost na zadnji klopi. | Foto: PRIMA Ključnega pomena pri srednje velikih športnih terencih je tudi prostornost na zadnji klopi. Foto: PRIMA

Ne spreglejte