Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 12. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

3

Natisni članek

PRIMA test

Ponedeljek, 11. 12. 2017, 5.00

6 let

PRIMA-test: kako smo določili zmagovalca in kakšne metode smo uporabili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

3

PRIMA test

Že četrtič je pri velikem primerjalnem testu PRIMA sodelovalo osem uredništev. Z ustaljenim načinom dela, raznolikostjo in širokim spektrom znanja vse kandidate v testu podvržemo seriji različnih nalog, glede na posebnosti razreda opredelimo pomembne in manj pomembne elemente ter na koncu prikažemo posebnosti, prednosti in tudi slabosti določenega avtomobila.

Primerjalni test: najboljši kompaktni križanci so peugeot 3008, seat ateca in toyota C-HR


Eden najbolj priljubljenih segmentov, zato je kandidatov ogromno

Segment SUV-C poleg majhnih crossoverjev v Evropi najhitreje pridobiva tržni delež, za takšno vrsto avtomobila pa se odločajo predvsem kupci, ki so do zdaj vozili kombilimuzine srednjega razreda. Izbira modelov je posledično ogromna, saj vsak proizvajalec želi svoj kos pogače, od leta 2006, ko je norijo za športnimi terenci povzročil qashqai, pa se je bera tekmecev povečala na več kot 15 modelov.

Segment je izredno širok, v njem pa lahko zasledimo ogromne razlike tako v ceni, velikosti kot tudi v sami namembnosti avtomobilov. Dolžni smo vam pojasniti, zakaj smo se odločili za izbrano deveterico. Ko smo skupaj določili segment, kjer bomo iskali potencialne kandidate, smo pogledali prodajne številke in ugotovili, da se v Sloveniji najbolje prodajajo dizelski agregat z močjo med 110 in 130 "konji", večina jih ima pogon na sprednji kolesni par in stanejo približno med 27.000 in 30.000 evri. Na koncu smo s seznama črtali še modele, ki so izstopali po dimenzijah. S pomočjo teh pogojev smo seznam hitro skrčili na približno deset kandidatov. Na koncu je na našem velikem testu PRIMA sodelovalo devet avtomobilov, na njem pa smo želeli videti še škodo karoq, jeep compassa in ssangyond koranda, saj so se vsi trije po ceni, dimenzijah in pogonu uvrstili v naš izbor, vendar uvoznikom žal ni uspelo pravočasno zagotoviti teh avtomobilov.

Začeli smo z merjenjem porabe

Vse se je začelo s skupinskim merjenjem povprečne porabe goriva. Vsi smo se nagnetli na eno bencinsko črpalko, do polnega natočili gorivo in drug za drugim odšli po dogovorjeni trasi. Pot smo smiselno razdelili na štiri dele – avtocesto, umirjeno vožnjo po podeželju, športno vožnjo in mestno vožnjo. Ko smo prevozili 122 kilometrov, smo se spet ustavili na isti bencinski črpalki, naredili zastoj in po enakem principu do vrha natočili avtomobile. Na vmesnih postankih smo vedno zapisali prevožene kilometre, povprečno porabo po računalniku in povprečno hitrost, na koncu pa s pomočjo natočenih litrov preračunali še realno porabo goriva.

K vsakemu izmed kandidatov pristopimo na enak način, ga obravnavamo enakovredno in nepristransko, zato ima subjektivni del ocene "nedoločniki" le 20 odstotkov teže celotne ocene, na koncu pa si morajo avtomobili zmago prislužiti s svojimi edinstvenimi prednostmi.

Gorivo smo v vse avtomobile natočili po enakem sistemu na isti bencinski črpalki. Po končanem testnem krogu smo se vrnili na črpalko in spet do vrha napolnili avtomobile. | Foto: Gorivo smo v vse avtomobile natočili po enakem sistemu na isti bencinski črpalki. Po končanem testnem krogu smo se vrnili na črpalko in spet do vrha napolnili avtomobile.

Po končanih različnih voznih režimih smo v tabelo zapisali podatke s potovalnega računalnika in kasneje dobljene podatke primerjali z realno izračunano povprečno porabo goriva. | Foto: Po končanih različnih voznih režimih smo v tabelo zapisali podatke s potovalnega računalnika in kasneje dobljene podatke primerjali z realno izračunano povprečno porabo goriva.

Merjenje prtljažnika in potniške kabine

Ker nas v projektu PRIMA sodeluje osem, si delo lažje razdelimo, pri merjenju pa sodelujemo različna uredništva ter s tem še pripomoremo k pravilnim in poštenim meritvam. Vse skupaj se je začelo zelo preprosto – za volan smo posedli vedno isto osebo, ki si je nastavila pravilen položaj za volanom in se takoj presedla na zadnjo klop, za voznikov sedež. Ob vozniku je vedno sedela ista oseba, drugi pa so med sedenjem merili oddaljenost glav obeh potnikov od stropa. Podobno je bilo pri kolenih, na koncu pa smo še v vsak avto namestili otroška sedeža.

Za vstop na zadnjo klop smo merili odprtino na dveh mestih, v višini glave in višini telesa, oba testna subjekta sta ocenjevala sedenje spredaj in zadaj, ne le prostornost, temveč tudi udobje. Pri uporabnosti armaturne plošče smo ocenjevali število odlagališč, ali svoje mesto najdeta dve plastenki, pollitrska in večja s prostornino 1,5 litra. Preverili smo, ali je za voznikovim sedežem žepek, ali gre mapa formata A4 v sovoznikov predal in ali sta ob vozniku odložišči za telefon in denarnico.

Ker na koncu odloča predvsem globina denarnice

V tokratni primerjavi smo skupnim stroškom lastništva ponovno dali malce več teže kot pri prestižnih limuzinah, saj gre za razred, ki je bolj cenovno občutljiv. Očitno je močna konkurenca poskrbela tudi za precejšnjo homogenost, ko govorimo o ponudbah na trgu. Zanimivo je še, da smo imeli med devetimi preizkušenimi avtomobili kar štiri pare iz skupin povezanih avtomobilskih znamk (skupina Kia-Hyundai, skupina PSA, zveza Nissan-Renault in skupina Volkswagen). Pravzaprav je toyota C-HR edini model, ki dodobra odstopa od preostalih. Povezave so bile do določene mere vidne tudi v oblikovanju cen paketov opreme in dodatkov, seveda pa že v izhodišču v ponudbi pogonskih opcij.

Glede na agregate, ki smo jih izbrali za primerjavo, smo se pravzaprav morali tudi pri opremi usmeriti v zgornji del ponudbe, z izjemo toyote C-HR, kjer je pri hibridu zaradi bogate osnovne konfiguracije zadoščal že vstopni paket. To pomeni, da smo pri vozilih upoštevali nadstandardni paket varnosti (z vključenim samodejnim mestnim zaviranjem v sili) in kar se da poenotili večino najpogostejših doplačilnih dodatkov v tem cenovnem razredu (navigacija, kombinacija sprednjih in zadnjih parkirnih senzorjev ter vzvratne kamere, zatemnjena zadnja stranska stekla, samozatemnitveno vzvratno ogledalo, električno preklopljivi zunanji ogledali ipd.).

Kljub enakemu segmentu so se avtomobili med seboj razlikovali praktično na vsakem koraku. | Foto: Kljub enakemu segmentu so se avtomobili med seboj razlikovali praktično na vsakem koraku.

Pripenjanje otroškega sedeža je bilo pri vseh modelih preprosto in primerno družinskemu značaju avtomobilov. | Foto: Pripenjanje otroškega sedeža je bilo pri vseh modelih preprosto in primerno družinskemu značaju avtomobilov.

Hitra in preprosta uporaba, varnost in število asistenčnih sistemov

Kar nekaj časa je vzelo merjenje in preizkušanje večopravilnih enot. Zamuden opravek, a na koncu izredno pomemben, saj ima danes praktično vsak avtomobil vgrajen zaslon na dotik, delovanje teh pa je na trenutke vse prej kot rožnato.

Kot smo ugotovili, je skrb vzbujajoče stanje predvsem glede znanja slovenskega jezika. Slovensko z uporabniki še vedno komunicirata le volkswagen tiguan in renault kadjar, kar predstavlja izziv za zastopnike preostalih znamk. Opazili smo precejšnje razlike v logičnosti in odzivnosti vmesnikov, kjer se zdi najlažje obvladljiv vmesnik skupine Volkswagen, ne podpiramo pa trenda umikanja fizičnega vrtljivega gumba za glasnost. Največ radijskih postaj je ulovil renault kadjar.

Ker vozne lastnosti niso nepomembne

Vtise glede krmiljenja, vzmetenja, tudi nagibanja in delovanja menjalnika smo iskali na običajnih cestah in v centru varne vožnje AMZS na Vranskem. Kaj hitro se je izkazalo, da nekaterim avtomobilom ne ustreza hitro vijuganje med stožci, so se pa z udobjem izkazali na običajnih cestah. 

Na koncu ni pomembna le velikost prtljažnika v litrih, štejejo tudi uporabnost, višina nakladalnega roba in splošna prilagodljivost. | Foto: Na koncu ni pomembna le velikost prtljažnika v litrih, štejejo tudi uporabnost, višina nakladalnega roba in splošna prilagodljivost.

Štejejo tudi podrobnosti, ki na koncu lahko odločijo o zmagovalcu. Merili smo odzivnost večopravilne enote, glasnost motorja v prostem teku in med vožnjo, število in velikost odlagalnih površin ter marsikatere druge elemente. | Foto: Štejejo tudi podrobnosti, ki na koncu lahko odločijo o zmagovalcu. Merili smo odzivnost večopravilne enote, glasnost motorja v prostem teku in med vožnjo, število in velikost odlagalnih površin ter marsikatere druge elemente.

Ne spreglejte