Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
3. 4. 2023,
6.32

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

9

Natisni članek

Volkswagen golf Volkswagen

Ponedeljek, 3. 4. 2023, 6.32

1 leto, 1 mesec

Volkswagen golf

Prihodnost golfa? Predsednik Volkswagna spet zelo jasen.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

9

Volkswagen golf | Devete generacije volkswagen golfa, vsaj take s klasičnim termičnim motorjem, očitno ne bo. | Foto PRIMA

Devete generacije volkswagen golfa, vsaj take s klasičnim termičnim motorjem, očitno ne bo.

Foto: PRIMA

Predsednik Volkswagna je še enkrat potrdil, da golf ne bo dobil naslednika s klasičnim bencinskim ali dizelskim motorjem.

Golf je na avtomobilskih cestah prisoten že od leta 1973. | Foto: 4 Star Classics Golf je na avtomobilskih cestah prisoten že od leta 1973. Foto: 4 Star Classics Čeprav vodstvo Volkswagna domnevno imena golf ne bo poslalo v avtomobilsko zgodovino in bo to ime okoli leta 2028 predvidoma uporabilo za enega svojih naslednjih električnih avtomobilov, pomeni taka odločitev konec zgodbe enega najbolj priljubljenih evropskih avtomobilov zadnjih 50 let.

Volkswagen je golfa začel izdelovati leta 1973 in dolgo obdobje je bil ta avtomobil najbolje prodajan v Evropi. V zdajšnji osmi generaciji pa je ta primat izgubil, celo pri Volkswagnu so ga prehiteli podobno veliki športni terenci. S tem je v zatonu tudi klasičen segment avtomobilov spodnjega srednjega razreda, ki smo pogosto imenovali kar "golfov" razred. Leta 2025 se poslavlja tudi ford focus, eden glavnih golfovih tekmecev.

Da za golfa ne načrtujejo naslednika s klasičnim motorjem na notranje zgorevanje, je za nemški Automobilswoche potrdil predsednik koncerna Thomas Schaefer. Prihodnje leto bo golf deležen prenove, nove devete generacije v klasičnem smislu pa ne več.

Volkswagen ID.2all
Avtomoto Končno prava cena? Volkswagen napovedal ključni model. #foto

Koncept ID.2all napoveduje enega izmed prihodnjih Volkswagnovih električnih avtomobilov. | Foto: Volkswagen Koncept ID.2all napoveduje enega izmed prihodnjih Volkswagnovih električnih avtomobilov. Foto: Volkswagen Razvoj novega golfa le ob popolnem zasuku avtomobilskih trendov

"Golf bo z nami do konca desetletja, nato pa bomo videli, kako se bo ta segment avtomobilov razvijal. Če se bo avtomobilski trg do leta 2026 ali leta 2027 razvil povsem drugače, kot pričakujemo, bi načeloma lahko razvili tudi nov avtomobil. Toda osebno dvomim, da se bo to zgodilo. Tega ne pričakujemo,” je bil v pogovoru jasen Schaeffer.

Volkswagen namerava do leta 2030 v Evropi med prodanimi avtomobili doseči 80-odstotni delež električnih pogonov, globalno pa 50-odstotni. Do leta 2026 bodo razkrili deset električnih vozil, med drugim tudi majhen avtomobil na osnovi koncepta ID.2all za okrog 25 tisoč evrov.

Ne spreglejte