Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
15. 3. 2023,
20.52

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

13

Natisni članek

električni avtomobili ID2.all Volkswagen

Sreda, 15. 3. 2023, 20.52

1 leto, 1 mesec

Volkswagen ID.2all

Končno prava cena? Volkswagen napovedal ključni model. #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

13

Volkswagen ID.2all | Volkswagen ID.2all je še koncept, ki napoveduje serijski štirimetrski električni avtomobil za konec leta 2025. | Foto Volkswagen

Volkswagen ID.2all je še koncept, ki napoveduje serijski štirimetrski električni avtomobil za konec leta 2025.

Foto: Volkswagen

Volkswagen je razkril koncept majhnega električnega avtomobila, ki ga napovedujejo za konec leta 2025, in to za ceno 25 tisoč evrov. Velik kot polo, prostoren kot golf, tak je nemški odgovor na Renaultovo električno "petko" in malčke, ki bodo po letu 2025 zagotovo prišli tudi iz Francije, Koreje in bržkone tudi ZDA. Volkswagen za ID.2all poleg dostopnejše cene napoveduje do 450 kilometrov dosega.

V postdizelski dobi je Volkswagen kot največji evropski proizvajalec avtomobilov dočakal svoj drugi veliki trenutek. Prvi je bil z razkritjem prvega avtomobila električne družine ID, zdaj s konceptom napovedujejo bržkone še pomembnejši prihodnji avtomobil. Pomemben ne le za prodajne številke, temveč tudi za odgovor na vse nevarnejše tekmece in za zagon nove iskre pri utemeljevanju lastne avtomobilske znamke.

"Narediti Volkswagen spet Volkswagen," je bilo glavno vodilo večernega dogodka v Nemčiji. Poudarila sta ga tako predsednik koncerna Thomas Schaeffer kot novi oblikovalec znamke Andreas Mindt, ta je v začetku leta nadomestil Jozefa Kabana. Novi koncept je bil tako pomemben, da so se očitno s prvimi idejami nezadovoljni odločili za slovo od Slovaka. Tistega oblikovalca, ki je nekoč zelo uspešno zrisal tako bugattija veyrona kot škodo superb. Tako pomembna in več kot očitno tekmovalna bo avtomobilska prihodnost po letu 2025.

Del zadka je tudi osvetljen Volkswagnov logotip, kar bo kot prvi serijsko predstavil že prenovljeni touareg.
 | Foto: Volkswagen Del zadka je tudi osvetljen Volkswagnov logotip, kar bo kot prvi serijsko predstavil že prenovljeni touareg. Foto: Volkswagen

Koncept prinaša tudi novo obliko volanskega obroča. | Foto: Volkswagen Koncept prinaša tudi novo obliko volanskega obroča. Foto: Volkswagen

Velik kot polo, prostoren kot golf

Volkswagen je koncept poimenoval ID.2all. Torej avtomobil ID "za vse". To bo majhen električni avtomobil, ki je dimenzijsko podoben današnjemu modelu polo. Zahvaljujoč električni zasnovi, ima lahko v notranjosti, tako vsaj trdijo Nemci, prostornost na ravni golfa. Medosna razdalja meri 2,6 metra, današnji polo jo ima 2,54 metra. Mimogrede, to bo tudi prvi avtomobil s platforme MEB, ki bo imel pogon na sprednji kolesi. Na voljo bo tudi športna različica, štirikolesne GTX pa za zdaj še niso potrdili.

Realni doseg med 300 in 400 kilometri

ID.2all – morda se bo serijski imenoval preprosteje ID.2 – bodo dokončno predstavili proti koncu leta 2025. Takrat ali pa v začetku leta 2026 ga lahko pričakujemo na cestah. Poganjal ga bo 166-kilovatni elektromotor (226 "konjev"), ocenjeni doseg bo po uradnih meritvah WLTP znašal do 450 kilometrov. Zmogljivosti baterije pri Volkswagnu še ne razkrivajo, glede na doseg bi bila lahko dobrih 60 kilovatnih ur.

Moč polnjenja DC bo znašala do 125 kilovatov, kar za leto 2026 ne bo poseben tehničen presežek, polnjenje od 10 do 80 odstotkov baterije pa naj bi vseeno – seveda na primerno močni polnilnici – trajalo le okrog 20 minut. Za primerjavo, na internem testu polnjenja 20–80 odstotkov baterije smo na Siol.net rekord dosegli s teslo, modelom S plaid, v 24 minutah (57 kWh elektrike).

Volkswagen ID.2all | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

Prtljažnik bo imel od 490 do 1.330 litrov prostornine.
 | Foto: Volkswagen Prtljažnik bo imel od 490 do 1.330 litrov prostornine. Foto: Volkswagen

Tak koncept ID.life vodstvu Volkswagna očitno ni bil všeč. Zaradi njega se je moral posloviti oblikovalec Jozef Kaban.
 | Foto: Volkswagen Tak koncept ID.life vodstvu Volkswagna očitno ni bil všeč. Zaradi njega se je moral posloviti oblikovalec Jozef Kaban. Foto: Volkswagen

V notranjosti nov vrtljivi gumb med sprednjima sedežema

Notranjost ne ponuja drastičnega odstopanja od obstoječih serijskih avtomobilov družine ID. Zaslona sta večja, volanski obroč pa nekoliko drugače oblikovan – na njem so dve vrtljivi stikali in dva dodatna gumba. Za upravljanje enostopenjskega menjalnika bo še naprej skrbela desna obvolanska ročica.

Novost je vrtljiv gumb z Volkswagnovim logotipom na konzoli med sprednjima sedežema, ki je namenjena izbiri voznega programa. Prav zagotovo bodo v Wolfsburgu do leta 2025 namenili še veliko pozornosti razvoju programske podpore avtomobila, kjer so imeli ob prvih modelih ID največ težav.

Kabanov koncept je predvidel možnost popolne zložitve sedežev in razprtje velikega videoprojektorja.
 | Foto: Volkswagen Kabanov koncept je predvidel možnost popolne zložitve sedežev in razprtje velikega videoprojektorja. Foto: Volkswagen Videoprojektorja iz "Kabanovega" koncepta ni več

Na razkritju koncepta so vsi govorniki v en glas poudarjali Volkswagnovo vrnitev k temeljem oziroma koreninam znamke. S tem avtomobilom želijo spet povečati pripadnost znamki. Po besedah Mindta so zato izdelali koncept, ki izžareva stabilnost (20-palčna kolesa, izpostavljeni blatniki …), daje vtis všečnosti in je obenem navdušujoč. Zanimivo, da koncept nima več vgrajenega projektorja za videovsebine kot predhodni "Kabanov" koncept ID.life.

Najresnejša konkurenca preti iz Francije in Koreje

Volkswagen je tako kot prvi napovedal konkreten električni avtomobil pod mejo 25 tisoč evrov. Tam pa leta 2025 ali 2026 seveda ne bodo edini. Eden od najresnejših tekmecev bo električni renault 5, električni avtomobil te velikosti bo izdelal tudi Hyundai, že dolgo se govori o Teslinem malčku. Koncern Stellantis bo z namenskimi električnimi mestnimi avtomobili očitno sledil nekaj let pozneje.  

Pri tem pa se Nemci ne nameravajo ustaviti. Prihodnji mesec bodo razkrili nov serijski model ID.7, leta 2026 pa še novi električni kompaktni SUV. V Wolfsburgu obenem že razvijajo še manjši električni avtomobil od koncepta ID2.all, predvidoma bi se lahko imenoval ID.1., s ceno pod 20 tisočaki. Do leta 2030 namerava Volkswagen v Evropi delež električnih pogonov pri svojih prodanih novih avtomobilih že povečati na zavidljivih 80 odstotkov.

Ne spreglejte