Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2021,
6.39

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

10

Natisni članek

vinjeta

Sreda, 1. 12. 2021, 6.39

2 leti, 4 mesece

Elektronske vinjete

Ponoči prvi nakupi: Slovenija uvedla novost, ki smo jo dolgo čakali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

10

Elektronske vinjete | Nova digitalna prihodnost za uporabo vinjet v Sloveniji. | Foto Jani Ugrin

Nova digitalna prihodnost za uporabo vinjet v Sloveniji.

Foto: Jani Ugrin

Od danes so v Sloveniji na voljo nove elektronske vinjete. Vezane bodo na registrsko oznako vozil, veljavne pa glede na datum nakupa in ne več zgolj letnico. Nadzirale jih bodo nove avtocestne kamere, ob zaznani kršitvi bodo domače voznike nato ustavili nadzorniki Darsa. Za vožnjo brez vinjete je zagrožena kazen 300 evrov, vozniki morajo poskrbeti tudi za ustrezno čitljivo (pravilno nameščeno) registrsko oznako.

Ministra sta kupila svoji vinjeti. Andrijanič prek telefona, Vrtovec prek računalnika. | Foto: Jani Ugrin Ministra sta kupila svoji vinjeti. Andrijanič prek telefona, Vrtovec prek računalnika. Foto: Jani Ugrin Začetek prodaje elektronskih vinjet sta v Digitalnem središču Slovenije zaznamovala minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

"Jaz sem zelo vesel. Digitalizacija je prihodnost, Slovenci si jo zaslužimo in imamo dobre možnosti, da smo na tem področju najuspešnejši," je ob nakupu e-vinjete dejal Vrtovec. Po njegovem mnenju nov sistem ljudem omogoča lažji dostop in nakup. "Sam postopek ni zapleten, tisti, ki niso vešči upravljanja računalnika, pa bodo e-vinjete še vedno lahko kupili na običajnih prodajnih mestih," je dejal minister.

S poenostavljenim nakupom e-vinjete je bil zadovoljen tudi Andrijanič. "Nakup je bil hiter in enostaven, vzel mi je dve minuti," je poudaril. Po njegovem mnenju je uvedba e-vinjet odličen primer digitalizacije po meri države. "Gre za rešitev, ki nam bo prihranila veliko časa, predvsem pa živcev, povezanih z vsakoletnim strganjem vinjete z vetrobranskega stekla," je dodal.

Dars
Avtomoto Že čez nekaj dni v Sloveniji velike spremembe z vinjetami

Vinjeta kot nalepka se bo dokončno poslovila februarja

Letošnja letna vinjeta v obliki nalepke bo sicer veljavna do vključno 31. januarja 2022, prav tako se bo do tega datuma še naprej uporabljalo tedenske in mesečne vinjete v obliki nalepk. Pričakovati je, da večina voznikov, ki imajo letno vinjeto z letnico 2021, nove ne bo kupila pred njenim iztekom. S 1. februarjem pa se bodo nalepke povsem poslovile, saj bo tudi tedensko in mesečno uporabo cestninskih cest mogoče plačati le z elektronsko vinjeto.

Enako kot do zdaj bodo tudi elektronske vinjete omogočale uporabo avtocest in hitrih cest v določenem časovnem obdobju: za osebna in kombinirana vozila bo to leto, mesec ali teden, za motorna kolesa pa leto, pol leta ali teden.

Slovenija se z elektronsko vinjeto priključuje številnim državam, ki tako rešitev že poznajo. | Foto: Gregor Pavšič Slovenija se z elektronsko vinjeto priključuje številnim državam, ki tako rešitev že poznajo. Foto: Gregor Pavšič

Vinjeta je zdaj vezana na datum nakupa

Novost bo, da letna elektronska vinjeta ne bo več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma, ki ga bodo vozniki določili ob nakupu. Primer: letna e-vinjeta z izbranim datumom 15. april 2022 bo veljala do vključno 15. aprila 2023. Vse vrste e-vinjet bo mogoče kupiti do največ 30 dni pred izbranim datumom začetka veljavnosti.

Elektronska vinjeta bo vezana na registrsko številko vozila, novost pa bo tudi ta, da bodo vozniki ob odjavi vozila iz prometa lahko zahtevali povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa). Če bodo vozilo prodali, bodo do vračila sorazmernega deleža vrednosti e-vinjete upravičeni le, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.

Nadzor prek kamer ob avtocestah, na terenu še naprej tudi nadzorniki

Registrske številke vozil bodo nadzirale kamere, nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. Ko bo sistem preveril vozilo, za katero je kupljena e-vinjeta, bo ta podatek takoj izbrisan iz sistema in o uporabi cestninske ceste v sistemu ne bo ostala nobena sled.

Če bo zaznana neskladnost cestninjenja, se bo podatek ohranil v sistemu do konca prekrškovnega postopka. Uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne elektronske vinjete pomeni kršitev zakona o cestninjenju, za kar je predpisana globa v višini 300 evrov.

Ne spreglejte