Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
11. 4. 2020,
1.05

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,67

34

Natisni članek

Koronavirus letališče

Sobota, 11. 4. 2020, 1.05

4 leta

V enem dnevu v Slovenijo 27 ton zaščitne opreme

Ponoči na Brniku: novo letalo iz Kitajske, kaj je bilo v njem? #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,67

34

Pozno zvečer je na brniškem letališču pristalo še drugo letalo, ki je iz Kitajske pripeljalo zaščitno opremo za obvladovanje epidemije novega koronavirusa.  Ministrstvo za gospodarstvo z nočno pošiljko poudarja odprto zračno pot z logističnim centrom v kitajskem mestu Qingdao.

Nekaj minut po 22. uri je na Brniku pristal airbus A320, ki pripada družbi Trade Air in leti pod hrvaško zastavo. Njihov airbus je iz Qingdaoja na Kitajskem najprej letel v kazahstanski Almati, nato v bližnji Aktobe, potem pa ga je do Slovenije čakal še polet, ki je trajal slabih pet ur.

Včeraj je v Slovenijo prispelo skupaj 27 ton zaščitne opreme. | Foto: Gregor Pavšič Včeraj je v Slovenijo prispelo skupaj 27 ton zaščitne opreme. Foto: Gregor Pavšič Odprt zračni most med Kitajsko in Slovenijo

Že v zgodnjih jutranjih urah je prispelo letalo s kar 20 tonami zaščitne opreme, ki jo je prek Joca Pečečnika naročil in dobavil zavod za blagovne rezerve. V poznih večernih urah pa je zavod prejel še sedemtonsko pošiljko. Ta predstavlja prvo dostavo opreme iz logističnega centra v mestu Qingdao prek zračnega mosta.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in zavod za blagovne rezerve sta ga v tesnem sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Pekingu in s podjetjem skupine Hisense vzpostavila za namen čimprejšnje dobave zaščitne opreme iz Kitajske v Slovenijo.

"Do danes smo kupovali vse tisto, kar nam je zaradi pomanjkanja kdo ponudil, od danes naprej pa lahko mi odločamo in izbiramo, kaj bomo naročili," je zvečer na Brniku povedal Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo in razvoj. Daljša ministrova izjava je v zgornjem videu.

Kaj je bilo v večerni pošiljki?

Večerna dobava sedmih ton zaščitne opreme obsega 585.400 troslojnih kirurških mask, 240.100 mask tipa FFP2, ki jih še posebej potrebujejo v zdravstvu, štiri tisoč rokavic, 1.500 oblek, 500 očal in 430 termometrov. Brez včerajšnjih pošiljk je bilo samo ta teden v Slovenijo dobavljenih 29 ventilatorjev, 480 tisoč troslojnih zaščitnih mask in 138 tisoč mask tipa FFP2. K temu lahko prištejemo še več kot 700 tisoč mask domače proizvodnje.

Brnik letalo zaščitna oprema | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Do zdaj 115 ventilatorjev

Zavod se je nabave zaščitne opreme lotil v treh fazah. V prvi fazi dobav se je osredotočil na zagotovitev ustreznega števila ventilatorjev, ki jih bolnišnice nujno potrebujejo za ohranjanje življenj v primeru hujših okužb z novim koronavirusom. Do zdaj je zagotovil že 115 ventilatorjev, 108 jih je že v bolnišnicah po vsej Sloveniji, sedem pa jih skladiščijo v Rojah.

V drugem delu so bile nabave osredotočene na zagotovitev zaščitnih mask tipov FFP2 in FFP3 ter preostale zaščitne opreme, ki jo uporabljajo zdravstveno osebje in zaposleni v domovih za ostarele.

"Trenutno so aktivnosti osredotočene na zagotavljanje zadostne zaščitne opreme za splošno javnost, ki bo na voljo proizvodnim, trgovskim in humanitarnim delavcem. Ta segment želimo pokriti z domačo proizvodnjo, ki jo MGRT še posebej spodbuja z vidika samooskrbe. Pomembna je tudi zaradi hitre dobave, podpore domače obrti, slovenskih proizvodov ter ohranjanja lokalnih delovnih mest," sporočajo z MGRT.

Brnik letalo zaščitna oprema | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Brnik letalo zaščitna oprema | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte