SiolNET. Avtomoto Novice
3,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poljakom 300 milijonov evrov za tovarno avtomobilskih baterij

3,55

termometer

Južnokorejski LG bo na Poljskem gradil svojo tovarno litij-ionskih baterij za električne avtomobile. Letno jih bodo izdelali sto tisoč. LG bo med drugim tudi dobavitelj Opla.

Med neposrednimi odjemalci LG je tudi Opel z novo ampero-e. Novi avtomobili imajo baterije večjih kapacitet, kar prav tako vpliva na vse večje povpraševanje po tovrstnih izdelkih. Med neposrednimi odjemalci LG je tudi Opel z novo ampero-e. Novi avtomobili imajo baterije večjih kapacitet, kar prav tako vpliva na vse večje povpraševanje po tovrstnih izdelkih. Foto: Reuters

Vodstvo LG-ja ocenjuje, da tako velike tovarne litij-ionskih baterij v Evropi še ni. Vodstvo LG-ja ocenjuje, da tako velike tovarne litij-ionskih baterij v Evropi še ni. Foto: Reuters Električni avtomobili prinašajo ekspanzijo proizvodnje litij-ionskih baterij

Razvoj in širitev električnih avtomobilov bo prinesel drastično povečanje povpraševanja po litij-ionskih baterijah. Avtomobil, kot je tesla S, v katerem so baterije s kapaciteto 80 kilovatnih ur, potrebujejo kar štiri tisoč baterij klasičnega iPhona. Medtem ko nekateri proizvajalci načrtujejo lastno proizvodnjo baterij (Tesla Motors, Volkswagen), jih bo večina odvisnih od velikih proizvajalcev, kot sta Samsung in LG. Prvi bodo tovarno gradili na Madžarskem, LG pa bo tovarno gradil v bližini poljskega mesta Vroclav. Vanjo bodo vložili 1,3 milijarde poljskih zlotov oziroma 305 milijonov evrov.

Tovarna bo s polno močjo delovala leta 2019, ko bodo v njej letno izdelali baterije za sto tisoč avtomobilov. Te bodo omogočale največji doseg dobrih 300 kilometrov.

Širitev ponudbe električnih modelov napoveduje vse več avtomobilskih znamk

Južnokorejski LG bo dobavitelj baterij tudi nove opel ampere-e, ki je eden avtomobilov za nadaljnji korak elektromobilnosti v avtomobilski industriji. Velik razmah električnih modelov napovedujejo pri Volkswagnu, Mercedes-Benzu, Audiju in tudi BMW-ju.  

Poljska vlada prav tako dokončuje dogovor z Mercedes-Benzom, ki želi tam postaviti tovarno motorjev. Vrednost te naložbe bo okrog pol milijarde evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin