SiolNET. Avtomoto Novice
6,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Superjahta Flying Fox

Po neobdavčeno gorivo? Superjahta "Jeffa Bezosa" v Albaniji. #foto

6,60

termometer

Bezos Flying Fox Albanija
Jahto Flying Fox so leta 2018 zgradili pri Lürssnu v Nemčiji. Dolga je 136 metrov. Foto: Ksamil Albania

Južnoalbansko pristanišče Serande trenutno gosti eno najbolj ekskluzivnih superjaht na svetu. To je jahta z imenom Flying Fox, ki je dolga 136 metrov in visoka 22,5 metra. Sprejme lahko 25 gostov, ki imajo na njej vsak svojo sobo, in še 50 članov posadke. Na vrhu je tudi prostor za helikopter.

Ta jahta slovi zaradi povezave z Jeffom Bezosom, trenutno enim najbogatejših Zemljanov. Bezos naj ne bi bil njen neposredni lastnik, v upravljanje pa jo je predal podjetju za urejanje navtičnih najemov. Tedenski najem jahte domnevno stane tri milijone evrov, vrednost jahte je ocenjena na pol milijarde evrov.

Na vrhu seznama najdaljših tako imenovanih superjaht je sicer jahta Azzam, ki je dolga 179 metrov, njen lastnik pa je predsednik Združenih arabskih emiratov Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Še tri jahte so daljše od 160 metrov - to so Fulk Al Salamah (164 metrov), Eclipse (162,5 metra) in Dubai (162 metrov).

Albansko neobdavčeno gorivo za jahte

V Albanijo je jahta priplula iz Olbie na Sardiniji. Po navedbah albanskih medijev pa izbira njihovega pristanišča ni bila naključna. Albanci (enako tudi v Črni gori) namreč goriva za jahte od leta 2016 nimajo obdavčenega. In ker motorji Flying Foxa v eni uri porabijo kar 250 litrov goriva, rezervoarji pa sprejmejo do 682 tisoč litrov goriva, se taka davčna ugodnost na končnem računu lahko pozna.

Neobdavčeno gorivo je v Albaniji in Črni gori za 45 odstotkov cenejše, kot znašajo maloprodajne cene goriva v obeh državah, in vse do 60 odstotkov cenejše od rednih cen goriv v drugih državah Evropske unije.

Če bi v drugi državi za toliko goriva plačali od 650 do 700 tisoč evrov, v Albaniji enaka količina goriva stane okrog 430 tisoč evrov.

Michael Jordan Split Trendi Michael Jordan na Hrvaškem dopustuje na jahti za milijon evrov na teden #video

Bezos Flying Fox Albanija Foto: Ksamil Albania

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin