Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
26. 8. 2021,
7.47

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

28

Natisni članek

jahta Flying Fox Albanija Jeff Bezos

Četrtek, 26. 8. 2021, 7.47

2 leti, 8 mesecev

Superjahta Flying Fox

Po neobdavčeno gorivo? Superjahta "Jeffa Bezosa" v Albaniji. #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

28

Bezos Flying Fox Albanija | Jahto Flying Fox so leta 2018 zgradili pri Lürssnu v Nemčiji. Dolga je 136 metrov. | Foto Ksamil Albania

Jahto Flying Fox so leta 2018 zgradili pri Lürssnu v Nemčiji. Dolga je 136 metrov.

Foto: Ksamil Albania

Južnoalbansko pristanišče Serande trenutno gosti eno najbolj ekskluzivnih superjaht na svetu. To je jahta z imenom Flying Fox, ki je dolga 136 metrov in visoka 22,5 metra. Sprejme lahko 25 gostov, ki imajo na njej vsak svojo sobo, in še 50 članov posadke. Na vrhu je tudi prostor za helikopter.

Ta jahta slovi zaradi povezave z Jeffom Bezosom, trenutno enim najbogatejših Zemljanov. Bezos naj ne bi bil njen neposredni lastnik, v upravljanje pa jo je predal podjetju za urejanje navtičnih najemov. Tedenski najem jahte domnevno stane tri milijone evrov, vrednost jahte je ocenjena na pol milijarde evrov.

Na vrhu seznama najdaljših tako imenovanih superjaht je sicer jahta Azzam, ki je dolga 179 metrov, njen lastnik pa je predsednik Združenih arabskih emiratov Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Še tri jahte so daljše od 160 metrov - to so Fulk Al Salamah (164 metrov), Eclipse (162,5 metra) in Dubai (162 metrov).

Albansko neobdavčeno gorivo za jahte

V Albanijo je jahta priplula iz Olbie na Sardiniji. Po navedbah albanskih medijev pa izbira njihovega pristanišča ni bila naključna. Albanci (enako tudi v Črni gori) namreč goriva za jahte od leta 2016 nimajo obdavčenega. In ker motorji Flying Foxa v eni uri porabijo kar 250 litrov goriva, rezervoarji pa sprejmejo do 682 tisoč litrov goriva, se taka davčna ugodnost na končnem računu lahko pozna.

Neobdavčeno gorivo je v Albaniji in Črni gori za 45 odstotkov cenejše, kot znašajo maloprodajne cene goriva v obeh državah, in vse do 60 odstotkov cenejše od rednih cen goriv v drugih državah Evropske unije.

Če bi v drugi državi za toliko goriva plačali od 650 do 700 tisoč evrov, v Albaniji enaka količina goriva stane okrog 430 tisoč evrov.

Michael Jordan
Trendi Michael Jordan na Hrvaškem dopustuje na jahti za milijon evrov na teden #video

Bezos Flying Fox Albanija | Foto: Ksamil Albania Foto: Ksamil Albania

Ne spreglejte