SiolNET. Avtomoto Novice
1,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Antonov An-225 myria

Po 18 mesecih spet v zraku: vzletelo največje letalo na svetu

1,53

termometer

Po koncu vzdrževalnega procesa je v Ukrajini spet vzletel antonov an-225 myria, največje letalo na svetu.

Dolgo je 84 metrov, ima 88-metrski razpon kril, največja vzletna masa znaša kar 640 ton. Dolgo je 84 metrov, ima 88-metrski razpon kril, največja vzletna masa znaša kar 640 ton. Foto: Wikimedia Commons Orjak antonov je tako spet vzletel ter končal leto in pol dolgo obdobje, ko je bil na tleh in so na njem izvajali vzdrževalna dela. Nadgradili so kontrolni sistem, prvi polet pa je bil namenjen le testiranju.

An-225 myria je še precej večje letalo od antonova an-124, ki je pred dnevi priletel na Češko in smo ga pred leti občudovali tudi v Sloveniji. Mrija je edini končani primerek tega letala, ki so ga nekoč izdelali za potrebe sovjetskega vesoljskega programa. Razvit je bil, da bi v zrak dvignil vesoljsko plovilo buran. Izdelali so en primerek letala, izdelavo drugega pa je najprej prekinil razpad Sovjetske zveze, v devetdesetih pa pomanjkanje finančnih sredstev.

Tudi na myrio so pozabili, a nato so jo pri Antonovu obnovili. Letalo danes občasno uporabljajo za potrebe prevozov posebnih tovorov.

Antonov An-124-100 Avtomoto Nekoč v Sloveniji, zdaj na Češkem #video

Letalo presežkov, ki prek kril meri kar 88 metrov

Letalo velja za največje na svetu. Dolgo je 84 metrov, ima 88-metrski razpon kril, največja vzletna masa znaša kar 640 ton. Poganja ga šest motorjev, vsak med njimi zagotavlja skoraj 230 kilonjutnov potiska. Prazno letalo ima maso 285 ton.

Prvi polet s tem letalom so sicer opravili 21. decembra leta 1988, trajal pa je 74 minut. Leto pozneje je bilo letalo razstavljeno tudi na letalskem mitingu v Parizu.

Na tej fotografiji tudi primer, kako je leta 1989 v zrak dvignil vesoljsko plovilo buran. To je bil nekoč tudi glavni namen tega letala. Na tej fotografiji tudi primer, kako je leta 1989 v zrak dvignil vesoljsko plovilo buran. To je bil nekoč tudi glavni namen tega letala. Foto: Wikimedia Commons

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin