Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 11. 2012,
23.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peugeot Družinski Avtomoto

Ponedeljek, 5. 11. 2012, 23.01

8 let

Peugeot 301 - loganov tekmec zapeljal na slovenske ceste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nizkocenovna limuzina Renaultove Dacie se je prijela v manj razvitih državah, v bogati Zahodni Evropi in tudi pri nas. Peugeot želi svoj kos pogače!

V manj razvitih državah se vozijo s hindustani, tatami, turškimi tofasi in licenčno izdelanimi starimi japonci. Po teh bolj prašnih cestah so pred leti začele vozite dacie. Ne tiste stare, ki so jih Romuni sami "našraufali" po francoskem "plonk ceglcu", ampak tiste nove s svežim Renaultovim znanjem. V Indiji, Iranu, Maroku in podobnih državah so francoski doprinos sprejeli z odprtimi rokami, a presenetljivo dobro so novodobne dacie sprejeli tudi v domači Franciji, zahodni Evropi in pri nas.

Zgodba o uspehu je tako veličastna, da je hitro dobila posnemovalce, štiri dvojčke, škodo rapid in seata toleda ter citroëna C-elysee in peugeota 301. Kot prvi iz te četverice na slovenske ceste vozi peugeot 301, enak citroën bo na ceste zapeljal v začetku januarja s praktično enakimi cenami.

Prvega smo v našem uredništvu že vozili in po prvih vtisih smo poudarili naslednje značilnosti: Robustnost, primernost luknjastim cestam (tudi na slovenskem podeželju jih najdemo!). Trpežnejše tkanine. Preverjeni motorji. Prostoren prtljažnik, meri kar 506 litrov, a varčevanje se pozna pri vidnih kovinskih vodilih in pri odpiranju s stikalom na armaturni plošči. Kabina za pet potnikov, na udobje nastavljeno blaženje – bo všeč tudi slovenskim taksistom? Serijski ESP, serijske isofix zanke. NCAP-zvezdice? Še ne vemo.

Cena. Seveda se 9500 evrov vstopne cene sliši malo. A treba je prišteti 850 evrov za klimatsko napravo, zato svetujemo izbiro druge stopnje opreme, ki poleg klime doda še tovarniški radio, deljivo zadnjo klop, elektriko za zunanja ogledala, meglenke, skratka opremo, ki je v današnjih avtomobilih samoumevna. Bolj pošteno bi bilo torej napisati vstopno ceno 10.600 evrov, a tudi ta je še vedno zelo mikavna, kajne?

Ne spreglejte