Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
8.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peugeot

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 8.12

8 let

Peugeot 208 R5 prihodnje leto tudi na slovenskih cestah?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Peugeot je na pariškem avtomobilskem salonu predstavil prvi dirkalnik novega razreda R5. Dirkalnega peugeota 208 s štirikolesnim pogonom bi lahko naslednje leto videli tudi na slovenskih cestah.

Veliko razredov, podobni dirkalniki

V mednarodnem reliju že dolgo vlada zmeda. Fia je uveljavila uspešen razred S2000, ki pa je posredno že lani s prihodom 1,6-litrskih turbomotorjev dobil svojo nadgradnjo. Zdaj Fia uveljavlja še razred R5, ki je v osnovi sicer zelo podoben dozdajšnjim dirkalnikom S2000. To bodo avtomobili spodnjega razreda, ki jim proizvajalci vgradijo štirikolesni pogon in sekvenčni menjalnik. Osnova zanje so tudi mehanski diferenciali, zato je dirkanje bolj prvinsko.

Prvi je tak dirkalnik naredil Peugeot. Dvestoosmico R5 so predstavili na pariškem avtomobilskem salonu. To je nov korak v dolgi vrsti uspešnih avtomobilov za reli. Peugeot je bil v reliju posredno udeležen že prek talbot sambe, nato pa so naredili svojega peugeota 205 T16, peugeota 206 in peugeota 207 WRC ter nazadnje peugeota 207 S2000.

Peugeot 208 R5 ima 1,6-litrski turbo motor, petstopenjski sekvenčni menjalnik, 18-palčna kolesa in minimalno maso 1200 kilogramov.

Peugeot 208 R5 na reliju Saturnus?

Bomo tak dirkalnik prihodnje leto videli tudi v Sloveniji? Skoraj zagotovo ne v rokah slovenskega dirkača, saj se bo Rok Turk raje osredotočil na peugeota 208 R2 (pogon na sprednji par koles).

Na reliju Saturnus bi lahko z novim peugeotom nastopil češki voznik Pavel Valoušek, ki je bil letos drugi za Aleksom Humarjem, Saturnus pa je tudi v njegovem športnem programu za sezono 2013. Če bi se Valoušku izšli vsi načrti in bi za naslednjo sezono dobil nov mikavni dirkalnik, bi tega najbrž maja videli tudi na reliju Saturnus.

Ob Peugeotu je sicer dirkalnik R5 napovedal tudi Ford oziroma njegov športni partner M-Sport. Britanci bodo namreč razvili fiesto R5.

Ne spreglejte