Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 3. 2019,
4.02

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

2

Natisni članek

kamera

Nedelja, 17. 3. 2019, 4.02

5 let, 1 mesec

Štiri tisoč evrov za vzvratno kamero?

Osupljive številke: To je najdražja dodatna oprema v avtomobilih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

2

Čeprav se proizvajalci najbolj ekskluzivnih ali športnih avtomobilov trudijo skrivati cene opcijskih dodatkov za njihove modele, jim v večini primerov to ne uspe. Poiskali smo nekaj najbolj norih in dragih kosov dodatne opreme, ki so pri običajnih avtomobilih na voljo za doplačilo nekaj stotakov.

Ferrari | Foto:

Barva za osem tisoč ali kameri za štiri tisoč evrov?

Ferrari izdeluje najbolj zaželene superšportnike, ki so večinoma obarvani v kultno rdečo barvo. A nekateri si zaželijo malce drugačnosti, zato jim pri Ferrariju ponujajo serijo posebnih barv. Te so v preteklosti postale legendarne in močno zaznamovale dirkalno zgodovino znamke. Kupec mora ob izbiri metalik zelene, modre z belo črto ali rjave barve doplačati zajetnih 8.250 evrov.

Ostajamo pri Ferrariju. Če želi imeti lastnik pri modelih portofino, 488 GTB ali 812 superfast vgrajeni parkirni kameri (sprednja in zadnja), bo moral za ta luksuz doplačati štiri tisoč evrov.

McLaren 720S | Foto: Mclaren Foto: Mclaren

Nekaj kilogramov manj za 68 tisoč evrov

Mclaren 720S je osupljiv športnik, ki navduši voznike v vseh razmerah. A tisti najzahtevnejši se lahko odločijo za nakup posebnega paketa dodatkov iz ogljikovih vlaken. S tem je njihov avtomobil nekaj kilogramov lažji, po drugi strani pa je bistveno lažja tudi njihova denarnica. Britanci za paket dodatkov iz ogljikovih vlaken zahtevajo kar 68 tisoč evrov. V ceni so že všteti stranska ogledala iz ogljikovih vlaken, ki ob individualnem nakupu stanejo 2.500 evrov, zadnji odbijač iz ogljikovih vlaken s ceno 5.200 evrov ter zadnji in sprednji usmerjevalnik zraka - vsak posamezen del stane skoraj sedem tisoč evrov.

Če ste mislili, da ob nakupu 250 tisoč evrov vrednega športnika dobite električno pomične sedeže ali 360-stopinjski sistem kamer, ste se zmotili. McLaren namreč ob nakupu 720S za električno pomična sedeža zaračuna dodatnih tri tisoč evrov, za sistem kamer 2.900 evrov, za najbolj priljubljen dodatek - dvižni sistem, ki varuje sprednji usmerjevalnik zraka pred udarci - pa je treba doplačati še 2.500 evrov.

Ferrari GTC3 lusso | Foto: Ferrari Foto: Ferrari

Panoramska streha za 13 tisoč evrov

GTC4 lusso ne spada med najlepše ferrarije, a veliko kupcev ga izbere ravno zaradi dodatnega para sedežev v zadnji vrsti. Za poudarjeno družinsko udobje poskrbi panoramska steklena streha, za katero je treba plačati 13.500 evrov.

Bentley bentayga | Foto: Bentley Foto: Bentley

Zaslona za potnike zadaj? 6.500 evrov.

Za večino ljudi je vgradnja zaslonov v naslonjala sprednjih sedežev majhen strošek. Za nekaj deset evrov kupijo poseben nosilec in vanj postavijo tablični računalnik. Povsem drugače je v primeru najhitrejšega športnega terenca na svetu. Bentley pri modelu bentayga za integrirana zaslona zaračuna neverjetnih 6.500 evrov.

Mercedes-AMG GT | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

Pri Mercedesu vam ob nakupu športnega modela GT za rdečo ali črno barvo ne zaračunajo nič. Ob izbiri običajnih barvnih odtenkov se cene gibljejo od tisoč do 2.500 evrov, ob izbiri "lansirne" metalik rumene barve je treba plačati nerazumljivih 8.500 evrov.

Ferrari apple carplay | Foto: Ferrari Foto: Ferrari

Apple Carplay ni serijski, doplačati je treba 2.800 evrov

Vračamo se k Ferrariju, ki ima očitno največ občutno predragih dodatkov. Čeprav imajo praktično vsi novi avtomobili že serijsko vgrajeno podporo za sistem apple carplay, ta pri Ferrarijevem modelu 488 GTB stane 2.800 evrov.

Gasilni aparat | Foto: BMW Foto: BMW

V športnem avtomobilu je nujen gasilni aparat

Zaradi varnosti je vgradnja gasilnega aparata v superšportni avtomobil skoraj nujna. Čeprav se da majhne gasilne aparate na spletu kupiti za nekaj deset evrov, Ferrari zanj pri modelu 488 GTB računa 700 evrov, McLaren pa 170 evrov.

Lamborghini huracan | Foto: Lamborghini Foto: Lamborghini

Lamborghinijev paket za 23 tisoč evrov 

Lamborghini huracan je drzen in na prvi pogled zelo aerodinamičen avtomobil. A pri Lamborghiniju so drugačnega mnenj, zato ponujajo dodaten aerodinamičen paket za 23 tisoč evrov, ki znatno poveča podtlak pri višjih hitrostih.

Če želite še posebna 20-palčna platišča, boste morali doplačati še devet tisoč evrov, za poseben sistem centralne pritrditve platišč pa bo treba plačati dodatnih 4.775 evrov.

BMW serija 7 | Foto: BMW Foto: BMW

Bavarsko udobje za deset tisoč evrov

Preživljanje časa na zadnjih sedežih serije 7 ni napačna odločitev. Še posebej če je zadaj odstranjen sredinski sedež in so tam namesto njega osrednja konzola ter dva individualna sedeža. Vsak, ki želi uživati v kraljevskem vzdušju z ogrevanimi, hlajenimi in masažnimi sedeži, bo moral za ta dodatek doplačati nekaj manj kot deset tisoč evrov.

Mercedes-maybach S | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

Dvobarvna kombinacija za 15 tisoč evrov

Dvesto tisočakov vreden mercedes-maybach S se lahko prelevi v legendarnega MG magnette s preprosto barvno preobrazbo. Na seznamu opcijske opreme je namreč dvobarvna različica, ki po ceniku stane 15 tisoč evrov.

 

Ne spreglejte