SiolNET. Avtomoto Novice
1,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Opozorilo policije: ne pozabite na zimske gume

1,62

termometer

zimske gume
Foto: Nokian

Policija voznike poziva, naj čim prej zamenjajo letne pnevmatike z zimskimi, čeprav sta do 15. novembra še dobra dva tedna. "Ne glede na to, da še ne sneži, se s kombinacijo nizkih temperatur, megle ter mokre ceste vsak dan bolj približujemo pravim zimskim razmeram," so zapisali na Policijski upravi Kranj.

zimske gume Avtomoto Že imate svoje? To so najboljše gume letošnje zime.

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah opremljena z ustrezno zimsko opremo, ko so na cestah zimske razmere, ne glede na letni čas. Zakonsko določeno obdobje obvezne zimske opreme za vozila se začne s 15. novembrom in traja do 15. marca.

Kakšne so zahteve v zakonu?

Motorna vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone, in priklopna vozila, ki jih vlečejo, morajo biti opremljena z zimskimi pnevmatikami na vseh kolesih. Druga možnost za voznike takih vozil je, da imajo poletne pnevmatike s profilom najmanj treh milimetrov in v vozilu ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke.

Vozila, težja od 3,5 tone, morajo po zakonu imeti zimske pnevmatike najmanj na pogonskih kolesih ali poletne pnevmatike ter v opremi ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke za pogonska kolesa.

Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os, v primeru priklopljivega pogona pa vsaj za stalno vklopljeno os. Poleg tega morajo imeti ta vozila v opremi še lopato.

Določila o zimski opremi vozil ne veljajo v celoti zgolj v priobalnem območju Slovenije, kjer so vozila lahko opremljena tudi s poletnimi pnevmatikami s profilom najmanj treh milimetrov. Za priobalno območje zakon določa del ozemlja države med obalo Jadranskega morja, mejo z Italijo, mejo s Hrvaško ter cestami mejni prehod Osp-Črni Kal, Črni Kal-Aver, Aver-Gračišče in Gračišče-mejni prehod Brezovica pri Gradinu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin