SiolNET. Avtomoto Novice
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Rast prodaje električnih avtomobilov in števila javnih polnilnic

Opozorilo iz Evrope: to manjka mreži električnih polnilnic

0,42

termometer

električna polnilnica
Slovenijo so pri ACEA vključili v razred držav, ki imajo od 500 do tisoč javnih električnih polnilnic. Foto: Gregor Pavšič

Evropa ima premajhno rast števila električnih polnilnic. Veliko jih je zelo šibkih in po državah članicah so zelo neenakomerno razporejene, kaže poročilo Združenja evropskih avtomobilskih proizvajalcev ACEA.

Poročilo ACEA opozarja na neenakomerno rast števila prodanih električnih avtomobilov in javnih električnih polnilnic. V zadnjih treh letih je prodaja v Evropi narasla za 110 odstotkov, število javnih polnilnic pa se je povečalo za 58 odstotkov. Vseh javnih polnilnic v Evropi je bilo tako manj kot 200 tisoč.

Pri ACEA opozarjajo tudi na razmerje med "hitrimi" in navadnimi polnilnicami. Kot "hitre" pri ACEA upoštevajo polnilnice z močjo večjo kot 22 kilovatov. Le ena od sedmih polnilnic (skupno 28.586) je imela tako moč polnjenja, več kot 171 tisoč javnih polnilnic pa je imelo moč polnjenja pod 22 kilovati. To so predvsem polnilnice z izmeničnim tokom AC, a tudi polnilnice z enosmernim tokom DC imajo lahko moč le okrog deset kilovatov. Take primere imamo tudi v Sloveniji.

 

Slovenija ima kljub majhnosti precej veliko število polnilnic

Štiri evropske države, ki predstavljajo 27 odstotkov ozemlja (Nizozemska, Nemčija, Francija in Velika Britanija), imajo kar 75 odstotkov vseh javnih polnilnic. Z njimi je najbolj založena Nizozemska, kjer imajo več kot tisoč polnilnic. Na drugi strani jih ima Ciper, država z najmanj polnilnicami, le 38. Na dnu so še Grčija (61), Malta (102), Bolgarija (135) in Litva (202). Slovenijo so pri ACEA označili kot državo, ki spada v razred od 500 do tisoč javnih polnilnic. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin