SiolNET. Avtomoto Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ogrevana stekla, sedeži, volan ... Kmalu še žarometi? #video

0

termometer

Ogrevano zadnje steklo poznamo že več desetletij, ogrevalne nitke so v vetrobranska stekla začeli vgrajevati v zadnjem desetletju, zdaj pa bi jih lahko uporabili tudi pri ogrevanju žarometov v zimskih časih. Sneg in led se namreč zaradi bistveno nižje temperature na LED žaromete bistveno hitreje oprimeta, to pa zmanjšuje vidljivost med samo vožnjo.

V avtomobilih je ogrevano že skoraj vse. Ne le vetrobransko in zadnje steklo, ogrevani so tudi sprednji in zadnji sedeži, volanski obroč, nekateri prestižne limuzine imajo ogrevana tudi stranska stekla in nekateri že vgrajujejo tudi ogrevana držala za pijačo. Kljub dolgemu seznamu ogrevanih elementov v avtu pa so vse do zdaj vsi pozabili na ogrevane žaromete.

Za zdaj koncept, kmalu tudi resničnost?

Idejo je dobilo nemško podjetje Canatu, ki je že izdelalo prvi prototip. Gre predvsem za pomemben varnostni element, saj se pozimi na žaromete LED primrzne sneg, v primeru dežja pa svetilno znatno poslabša tudi ledena obloga. Takšna vrsta tehnologije bo imela tudi velik vpliv na razvoj avtonomnih avtov, saj sneg ali mrzlo vreme ne smeta zamegliti pogleda senzorjev, radarjev ali kamer.

Pri podjetju so že razvili posebno folijo, ki se jo prelepi čez žaromete in odpravi vse neprijetnosti zimskega vremena. To folijo lahko uporabijo tudi pri avtonomnih avtih in s tem poskrbijo, da avto vedno dobro "vidi" okolico okoli sebe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin