Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
10. 2. 2020,
7.54

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

3

Natisni članek

Daimler Mercedes-Benz Ola Kaellenius

Ponedeljek, 10. 2. 2020, 7.54

4 leta, 2 meseca

Jutri predstavitev nove strategije koncerna Daimler

Odpuščanja in varčevanja: se bo poslovil tudi ta mercedes?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

3

Mercedes S coupe | Med žrtvami nove poslovne strategije in varčevanja pri Daimlerju bi bil lahko tudi mercedes-benz S coupe. | Foto Mercedes-Benz

Med žrtvami nove poslovne strategije in varčevanja pri Daimlerju bi bil lahko tudi mercedes-benz S coupe.

Foto: Mercedes-Benz

Predsednik koncerna Daimler Ola Kallenius se bo jutri zagovarjal pred investitorji in razlagal prihodnjo poslovno strategijo koncerna. Med predlogi neuradno do 15 tisoč odpuščanj in slovo nišnih avtomobilov, kot je mercedes S coupe.

Ola Kallenius je stopil v velike čevlje svojega legendarnega predhodnika Dieterja Zetscheja, in to ravno v času številnih sprememb v avtomobilski industriji. Te vplivajo predvsem na dobičkonosnost proizvajalcev in Daimler kot eden največjih koncernov seveda ni izjema. Kallenius bo jutri predstavljal svojo novo strategijo, s katero bo poskušal tudi utišati kritike na račun lastnega dela na čelu uprave Daimlerja.

Avtomoto Slovo po dveh letih: Edina Mercedesova napaka desetletja

Šved Olla Kallenius je na čelu uprave Daimlerja nasledil Dieterja Zetscheja. | Foto: Daimler Šved Olla Kallenius je na čelu uprave Daimlerja nasledil Dieterja Zetscheja. Foto: Daimler Še precej več odpuščanj in slovo dodatnih mercedesov?

Kallenius je že novembra napovedal strategijo, ki je znotraj koncerna predvidevala deset tisoč odpuščanj. Jutri naj bi to število povečal na 15 tisoč, je poročal nemški poslovni časnik Handelsblatt.

Pri tem so se sklicevali na vire znotraj koncerna. Prav tako naj bi se odpovedali projektom, s katerimi že dalj časa izgubljajo denar in niso del osrednjega Daimlerjevega poslovnega modela.

Na udaru bodo očitno tudi nekateri nišni avtomobili. Mercedes-Benz je že potrdil konec za lasten poltovornjak razreda X, enaka usoda pa bo očitno doletela tudi kabrioletsko in kupejevsko izvedbo razreda S. Negotova naj bi bila tudi prihodnost razreda B, ki je bil sicer v nekaterih državah (tudi v Sloveniji) v preteklosti zelo priljubljen.

Tudi razred B bi lahko v prihodnje dobil še bolj izrazite poteze križancev in v tem primeru tudi novo ime. Model CLS in štirivratnega AMG GT bi lahko združili v en električni kupe.

Avtomoto Pet razlogov: novi mercedes je lahko odličen družinski avto #video

Še vedno brez prvega koraka pri elektromobilnosti

Kallenius bo jutri skoraj zagotovo napovedal padec dobička in zniževal dividendo. Tudi lani napovedani varčevalni ukrepi v višini 1,4 milijarde evrov bodo predvidoma zdaj še ostrejši in višji.

Daimler je sicer napovedal resen pohod tudi na področje elektromobilnosti, kjer pa jim za zdaj prvega koraka še ni uspelo narediti. Medtem ko bo Tesla letos predvidoma izdelala več kot pol milijona električnih vozil, jih je Daimler lani v Nemčiji prodal 700. Tesla, za primerjavo, več kot 11 tisoč. Težave z dobavo baterijskih celic so namreč močno upočasnile proizvodnjo električnega modela EQ C.

Ne spreglejte