Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
10. 3. 2022,
23.23

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

5

Natisni članek

FIA WMSC AŠ2005 Rusija Ukrajina FIA

Četrtek, 10. 3. 2022, 23.23

2 leti, 1 mesec

FIA

Odločitev FIE: denar za Ukrajino bo šel prek Slovenije

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

5

FIA | Mednarodna avtomobilistična zveza FIA združuje 244 organizacij v 146 različnih državah. Slovenske barve zastopata zvezi AMZS in AŠ2005, ki je odgovorna za področje športa (z izjemo kartinga). | Foto Reuters

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA združuje 244 organizacij v 146 različnih državah. Slovenske barve zastopata zvezi AMZS in AŠ2005, ki je odgovorna za področje športa (z izjemo kartinga).

Foto: Reuters

Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) bo prek Slovenije in tukaj odprtega bančnega računa zbirala sredstva za pomoč ukrajinski avtomobilistični zvezi.

Na zadnjem sestanku odbora World Motor Sport Council (WMSC) pri Mednarodni avtomobilistični zvezi so članom določili nekatere vloge, ki se nanašajo na odzive na trenutno krizo v Ukrajini. Ta je posredno doletela tudi mednarodni avtomobilski svet in tudi avtošportno sfero, ki je po svetu zelo razširjena. Slovenski zvezi AŠ2005 je pripadla naloga, da odpre poseben tekoči račun, na katerega bodo lahko vse svetovne članice FIE pošiljala prispevke za pomoč ukrajinski avtomobilistični zvezi. Ta ima sedež v Kijevu, vodi pa jo Leonid Kostjučenko.

Formula 1 testiranje
Avtomoto Nazorni podatki: takšen posel je danes formula ena

pismo FIA AŠ2005 | Foto: FIA bo Ukrajincem pomagala prek računa v Sloveniji

"S tem lahko zagotovimo vsaj manjši prispevek za lažjo premostitev grozot, ki se trenutno dogajajo v Ukrajini. Prosimo vas, da podatke o računu objavite in s tem omogočite pomoč športnim kolegom, ki trenutno potrebujejo našo pomoč," so v pismu vsem zvezam zapisali pri zvezi AŠ2005, katere predsednik Rado Raspet je tudi član omenjenega WMSC.

Med ukrajinskimi vozniki je pred leti na reliju Saturnus drugo mesto osvojil Oleksandr Saljuk (škoda fabia S2000), takrat s sovoznikom Jevgenijem Červonenkom. Saljuk je bil tudi v zadnjih letih večkrat ukrajinski prvak v reliju.

Pred leti je več relijev za svetovno prvenstvo odpeljal Ukrajinec Jurij Protasov s sovoznikom Pavlom Čerepinom. Ta je pred kratkim prek intervjuja na YouTubu razkril težke razmere za življenje v Kijevu, kjer je bil z družino.

Formula ena 1
Avtomoto Po zadnjih volitvah: tako visoko Slovenec še ni bil

 

Grjazin je pred leti dvakrat zmagal tudi na reliju v Novi Gorici. | Foto: WRC Croatia Grjazin je pred leti dvakrat zmagal tudi na reliju v Novi Gorici. Foto: WRC Croatia Rusom nastopov niso prepovedali

Pred dnevi se je zgodil tudi uradni razhod Nikite Mazepina in moštva Haas F1 v formuli ena. To moštvo je prekinilo tudi pogodbo z ruskim podjetjem Uralkali. Ta konec tedna se bo na Portugalskem začelo evropsko prvenstvo v reliju, na katerem bo prav tako nekaj sprememb prav zaradi dogodkov v Ukrajini.

Zaradi "osebnih razlogov" je nastop odpovedal eden izmed favoritov, Rus Nikolaj Grjazin. Ta z rusko zastavo na avtomobilu vozi le na svetovnem prvenstvu, kot velevajo pravila FIE. Na relijih za SP je zastava na dirkalniku odvisna od nacionalnosti tekmovalca, na vseh nižjih ravneh pa od njegove licence. Tako bo na Portugalskem z latvijsko licenco vozil ruski dirkač Dmitrij Feofanov.

S seznama prijavljenih za začetek evropskega prvenstva se je takoj ob začetku invazije Rusije na Ukrajino začasno umaknil najboljši ruski voznik Aleksej Lukjanuk.

Ne spreglejte