Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
3. 8. 2022,
6.36

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,75

6

Max Verstappen Red Bull Racing Hannah Schmitz

Natisni članek

Sreda, 3. 8. 2022, 6.36

1 leto, 11 mesecev

Hannah Schmitz

Od študentke do glavne strateginje Verstappnovih zmag

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,75

6

Red Bull Hannah Schmitz | Hannah Schmitz pri ekipi Red Bull Racing dela 13 let. | Foto Red Bull

Hannah Schmitz pri ekipi Red Bull Racing dela 13 let.

Foto: Red Bull

Hannah Schmitz je od študentske pripravnice pri Red Bullovi ekipi formule ena napredovala do ene izmed glavnih strategov. Bila je tudi med najzaslužnejšimi za Verstappnovo nedeljsko zmago na madžarskem Hungaroringu.

Max Verstappen, svetovni prvak formule ena, se po zadnji dirki na Madžarskem za zmago ni pozabil zahvaliti Hannah Schmitz. Ta je pri moštvu Red Bull Racing ena od glavnih strategov med dirkami. Nekdanja pripravnica, ki se je kot študentka pridružila Red Bullovi ekipi formule ena pred 13 leti, je napredovala skozi organizacijsko strukturo moštva in zdaj odloča o najpomembnejših strateških vprašanjih na dirkah formule ena.

Zmagovalni oder velike nagrade v Braziliji leta 2019 | Foto: Red Bull Zmagovalni oder velike nagrade v Braziliji leta 2019 Foto: Red Bull Pred tremi leti je odprla šampanjec na zmagovalnem odru v Braziliji

Njen izračun je bil podlaga za hitro zamenjavo trdih pnevmatik z mehkimi tik pred štartom nedeljske madžarske velike nagrade. Verstappnu je naposled z desetega štartnega mesta uspelo zmagati na dirkališču, ki slovi kot skrajno težko za prehitevanja. Prav tako so bile njene odločitve ključne tudi za letošnjo zmago Sergia Pereza in Verstappnove zmagovalne stopničke v Monaku.

Schmitzova si je preboj med glavne stratege zagotovila leta 2019, ko je na podlagi obdelave številnih podatkov v Braziliji za Verstappna predlagala dirko s tremi postanki in Nizozemec je res zmagal. Kot predstavnica proizvajalca se mu je takrat Hannah pridružila tudi na zmagovalnem odru in tam odprla šampanjec.

Hannah Schmitz ni edino dekle z vlogo vodilne strateginje na dirkah formul ena. Pri moštvu Aston Martin je to delo do zadnje dirke na Madžarskem opravljala Bernadette Collins.

Red Bull Hannah Schmitz | Foto: Red Bull Foto: Red Bull

Analize in simulacije v visokotehnološki operativni sobi

Britanka svoje delo opravlja na dirkališčih formule ena, občasno tudi na sedežu moštva v Milton Keynesu. Tam je v eni izmed sob velik operativno-analitični center, kjer ekipa ljudi prek monitorjev in radijskih povezav spremlja vse slike kamer, posluša pogovore drugih moštev, spremlja vreme in poskuša prek simulacij zbrati kar največ podatkov za ključne odločitve. Sedež v tem domačem centru ali na dirkališču si Hannah redno izmenjuje z glavnim strategom moštva Willom Courtenayjem.

Schmitzova je bila nad avtomobili navdušena že kot otrok, nato je študirala mehanski inženiring na univerzi v Cambridgu. Kot pripravnica se je Red Bull Racingu pridružila leta 2009. Kot ženski se ji je bilo v svetu formule ena še težje dokazati, kar še posebej velja za tako pomembna mesta, kot so analitiki moštvenih strategij.

Podatke sprejema iz najrazličnejših virov, odločitve pa premišljeno in vselej z dlanmi, obrnjenimi navzdol. To je njen način sprejemanja težkih odločitev, na katerih sloni razplet dirk formule ena.

 

Ne spreglejte