Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
4. 3. 2021,
14.52

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,96

5

Natisni članek

Toyota highlander Toyota

Četrtek, 4. 3. 2021, 14.52

3 leta, 1 mesec

Novo v Sloveniji: toyota highlander

Nov velik SUV v Sloveniji: tako se peljemo tudi v "prtljažniku"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,96

5

Toyota highlander | Highlanderja poganja samopolnilni hibridni pogon, ki nudi enega najbolj učinkovitih in tudi najmanj motečih alternativnih pogonov pri večjih športnih terencih. Kombinacija 2,5-litrskega bencinskega motorja in elektromotorja prinaša 248 “konjev” sistemske moči. | Foto Gregor Pavšič

Highlanderja poganja samopolnilni hibridni pogon, ki nudi enega najbolj učinkovitih in tudi najmanj motečih alternativnih pogonov pri večjih športnih terencih. Kombinacija 2,5-litrskega bencinskega motorja in elektromotorja prinaša 248 “konjev” sistemske moči.

Foto: Gregor Pavšič

Prvič po 21 letih je Toyotin highlander na voljo tudi v Evropi. Ni tako terensko naravnan kot landcruiser, zato pa z (ameriško) prostornostjo in udobjem stavi na praktičnost uporabe. Precej preprosto smo se usedli tudi v tretjo vrsto sedežev v prtljažniku. V Sloveniji bo treba za highlanderja odšteti od 55 do 60 tisoč evrov, letos naj bi to storilo okrog 50 kupcev.

Toyotin športni terenec highlander je sicer star že 21 let, a šele v svoji četrti generaciji je zdaj prvič na voljo tudi kupcem v Evropi. Ta slabih pet metrov dolg SUV, ki ima 2,85 metra medosne razdalje, je namenjen določenemu krogu voznikov; vsaj pri Toyoti tistim, za katere je RAV4 premajhen, landcruiser pa preveč terenski.

In navsezadnje vsem tistim, ki iščejo velikega športnega terenca s tremi vrstami sedežev v cenovnem rangu od 55 do 60 tisoč evrov. Tam se v Sloveniji letno proda okrog 1.500 vozil, pri Toyoti pa za letos načrtujejo okrog 50 prodanih vozil.

Po ameriško udoben in prostoren

Prvi odpeljani kilometri s highlanderjem so potrdili pričakovano. Oblikovno je bolj cestno eleganten kot terensko robat, kar velja tudi za vozno izkušnjo. Kot prostoren in precej mehak terenec se zdi odličen za dolge relacijske vožnje. Njegova odlika je predvsem prostornost, še posebej pri številu sedežev. Serijsko jih ima sedem, če sta zadnja dva zložena v ravno dno, pa enega od največjih (predvsem po dolžini) prtljažnikov v svojem razredu.

Notranjost je prepoznavno Toyotina, highlander pa je dobil tudi zavidljiv spisek dodatne opreme: premium ozvočenje, pametno vzvratno ogledalo, gretje zadnjih sedežev, pranje vzvratne kamere, triconska klimatska naprava ... | Foto: Gregor Pavšič Notranjost je prepoznavno Toyotina, highlander pa je dobil tudi zavidljiv spisek dodatne opreme: premium ozvočenje, pametno vzvratno ogledalo, gretje zadnjih sedežev, pranje vzvratne kamere, triconska klimatska naprava ... Foto: Gregor Pavšič

Tako se sedi na obeh sedežih v tretji vrsti. Čeprav je druga vrsta pomaknjena naprej, je prostora na njej še dovolj za ostale potnike. | Foto: Gregor Pavšič Tako se sedi na obeh sedežih v tretji vrsti. Čeprav je druga vrsta pomaknjena naprej, je prostora na njej še dovolj za ostale potnike. Foto: Gregor Pavšič

Če je druga vrsta pomaknjena povsem nazaj, bodo potniki tam sedeli zelo udobno. | Foto: Gregor Pavšič Če je druga vrsta pomaknjena povsem nazaj, bodo potniki tam sedeli zelo udobno. Foto: Gregor Pavšič Samopolnilni hibridni pogon je dobil prednost pred priključnim kablom

V primerjavi z modelom RAV4 pri Toyoti za highlanderja niso namenili priključno hibridnega pogona. To ima kajpak pozitiven vpliv na ceno, prav tako pa tak pogon zares optimalno izkoristijo precej redki vozniki. Highlanderja tako poganja samopolnilni hibridni pogon, kakršnega poznamo tudi iz yarisa in deluje odlično.

Osnovni sestavni del hibridnega pogona je 2,5-litrski bencinski motor, sistemska moč pa znaša 182 kilovatov (248 "konjev"). V primerjavi z RAV4 ima sprednji elektromotor dodatnih 27 kilovatov, omenjeni bencinski motor pa dodatnih osem "konjev". Moč elektromotorja zadaj je ostala nespremenjena. Pri Toyoti navajajo do dve toni vlečne mase in dejstvo, da pri štirikolesnem pogonu 80 odstotkov navora lahko prenese na zadnji kolesi.

Highlander je namenjen tistim kupcem, za kater je Toyotin RAV4 premajhen. Serijsko nudi sedem sedežev, zadnja dva se lahko nemoteče pospravita v ravno dno prtljažnika. | Foto: Gregor Pavšič Highlander je namenjen tistim kupcem, za kater je Toyotin RAV4 premajhen. Serijsko nudi sedem sedežev, zadnja dva se lahko nemoteče pospravita v ravno dno prtljažnika. Foto: Gregor Pavšič

Druga vrsta ima 18 centimetrov vzdolžnega pomika. | Foto: Gregor Pavšič Druga vrsta ima 18 centimetrov vzdolžnega pomika. Foto: Gregor Pavšič Druga vrsta sedežev z 18 centimetri pomika, prostora za sedem (tudi odraslih) potnikov

Medtem ko vozniški prostor pusti za Toyoto precej domač vtis (na sredinski konzoli je 12,3-palčni zaslon, sedi pa se tudi precej visoko …), me je najbolj zanimal praktični preizkus prostornosti v zadnjem delu vozila. Zadnja stranska vrata se odpirata pod širokim kotom, zadnja klop ima do 18 centimetrov pomika. To omogoča predvsem prilagajanje prostora v prtljažniku oziroma v tretji vrsti sedežev.

Prostorskega manevra ima highlander zelo veliko, saj ob klasični postavitvi druge klopi povsem nazaj pred koleni ostane še za več kot eno dlan prostora. Dokaz na fotografiji spodaj.

Zadaj lahko sedijo tudi odrasle osebe in ne le otroci, a zgolj na krajših vožnjah. | Foto: Gregor Pavšič Zadaj lahko sedijo tudi odrasle osebe in ne le otroci, a zgolj na krajših vožnjah. Foto: Gregor Pavšič Vožnja "v prtljažniku" kot sedenje na nizkem stolu

S potegom na strani sedeža druge vrste ga je mogoče pomakniti naprej. Do tretje vrste se je precej preprosto zriniti in prostora na njej, če so seveda sedeži druge vrste pomaknjeni naprej, presenetljivo ni malo. Več kot dovolj za otroke, tudi odrasle osebe pa bi se po sili razmer v tretji vrsti sedežev lahko peljale na krajše razdalje. Pri sedenju je bolj kot prostor za kolena moteče visoko dno – kot da bi sedeli na zelo nizkem stolu.

Če bi Toyoti v Sloveniji letos uspelo prodati 50 highlanderjev, bi to pomenilo skoraj tretjinski razred v svojem razredu (E-SUV). Cene se bodo pri highlanderju začele pri 50 tisočakih, a večino jih bodo prodali z drugim paketom opreme executive in tam se cene pričnejo pri 55.500 evrih.

Toyota highlander | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Toyota highlander | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Toyota highlander | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Toyota highlander | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

 

 

Ne spreglejte