Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
13. 6. 2017,
6.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Opel Karl-Thomas Neumann PSA Peugeot Citroen

Torek, 13. 6. 2017, 6.30

6 let, 7 mesecev

Uradno: Predsednik Opla nič več Karl Thomas Neumann

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Kot smo napovedali že včeraj, je Karl Thomas Neumann odstopil z mesta predsednika Opla. Na njegovem mestu ga bo nasledil dozdajšnji finančni direktor družbe Michael Lochscheller.

Michael Lohscheller, novi predsednik uprave Opla. | Foto: Opel Michael Lohscheller, novi predsednik uprave Opla. Foto: Opel

Pri Oplu so potrdili odstop Karla Thomasa Neumanna z mesta predsednika uprave družbe. Nasledil ga bo Michael Lohscheller, ki je do zdaj pri Oplu vodil finančni del družbe. Pri General Motorsu so se Neumannu zahvalili za vse opravljeno delo, sam pa je prek Twitterja izrazil zadovoljstvo in zaupanje v novega predsednika ene izmed petih najuspešnejših avtomobilskih znamk v Evropi.

Neumann iz Russelsheima v Ingolstadt?

Napovedi o Neumannovem odstopu je v javnost pred dnevi posredoval nemški časnik Frankfuter Allgemeine Sonntagszeitung. Pri tem se niso sklicevali na konkretne vire. Neumanna želijo neuradno v svoje vrste zvabiti pri koncernu Volkswagen, za katere je pred leti že delal. Tam bi lahko zamenjal Ruperta Stadlerja in prevzel vodenje znamke Audi, poročajo nemški mediji. Tako Opel kot Volkswagen teh naved za zdaj še nista komentirala.

Če bi Neumann res prevzel vodenje Audija, bi tako postal tudi nadrejeni dveh slovenskih strokovnjakov v Ingolstadtu. To sta oblikovalec Domen Ručigaj in vodja razvoja konceptnih vozil Matjaž Korman (na fotografiji). | Foto: Jure Gregorčič Če bi Neumann res prevzel vodenje Audija, bi tako postal tudi nadrejeni dveh slovenskih strokovnjakov v Ingolstadtu. To sta oblikovalec Domen Ručigaj in vodja razvoja konceptnih vozil Matjaž Korman (na fotografiji). Foto: Jure Gregorčič

Od novih lastnikov je pričakoval večjo podporo elektromobilnosti

Glavni razlog za Neumannovo odločitev naj bi bilo nestrinjanje s strategijo novega lastnika Opla, francoskega koncerna PSA Peugeot Citroën. Neumann strateško prodajo družbe sicer ocenjuje kot pozitivno, po njegovem mnenju pa novi lastniki preveč podcenjujejo pomen razvoja električnih vozil za prihodnost poslovanja enega največjih avtomobilskih proizvajalcev v Evropi.

Peugeot in Citroën sta sicer pred leti predstavila električnega malčka citroëna C-zero oziroma peugeota iona, od takrat pa v razvoj nista več vlagala toliko kot nekateri drugi proizvajalci. Na drugi strani je General Motors s chevrolet boltom oziroma opel ampero-e naredil trenutno najboljši električni avtomobil na trgu, kjer jim zaradi več tisoč prednaročil ne uspe ustreči povpraševanju voznikov.

Neumann namerava ostati predsednik Opla do konca formalne izpeljave prenosa lastništva Opla. PSA je nemško znamko (skupaj z britanskim Vauxhallom) kupil za 2,2 milijarde evrov, predsednik PSA Carlos Tavares pa je ob sklenitvi pogodbe poudaril, da uprave Opla ne nameravajo menjati. Prenos lastništva bo sicer predvidoma končan do konca julija.

Opel ima po zaslugi razvoja General Motorsa trenutno najboljši, z izjemo premium tesle S, električni avtomobil. Ta tehnologija bo predvidoma na voljo tudi koncernu PSA, a Neumann si od Francozov očitno želi večja vlaganja v alternativne pogonske vire. | Foto: Gregor Pavšič Opel ima po zaslugi razvoja General Motorsa trenutno najboljši, z izjemo premium tesle S, električni avtomobil. Ta tehnologija bo predvidoma na voljo tudi koncernu PSA, a Neumann si od Francozov očitno želi večja vlaganja v alternativne pogonske vire. Foto: Gregor Pavšič

Učil se je pri Volkswagnu in v štirih letih dobro prestrukturiral Opel

Karl-Thomas Neumann je v avtomobilsko industrijo prišel od dobavitelja Continentala k Volkswagnu, kjer je vodil razvoj oddelka elektronike in nato slabi dve leti vodil njihove posle na Kitajskem. Mesto predsednika uprave Opla je prevzel spomladi leta 2013.

Poslovanje Opla, za katerim je desetletje kopičenja izgube, mu je uspelo z novimi produkti – med temi je izstopal predvsem evropski in tudi slovenski avtomobil leta opel astra – skoraj spraviti nazaj na zeleno vejo. Če poslovanja ne bi prizadel napovedan umik Velike Britanije iz Evropske unije, bi jim to lani predvidoma že uspelo. Navsezadnje so v dveh letih pri Oplu uspeli prodati že 430 tisoč aster.

Neumann je med avtomobilskimi menedžerji tudi zelo aktiven na socialnih omrežjih. Z izjemo Teslinega Elona Muska, za katerega je Twitter s 9,2 milijona sledilcev celo eden od glavnih medijev za komunikacijo z javnostjo, jih ima Neumann med preostalimi menedžerji še največ. Na Twitterju njegovim objavam sledi 17 tisoč sledilcev.

Eden največjih uspehov Neumanna je nova generacija opel astre. V dveh letih so jih prodali že 430 tisoč. | Foto: Reuters Eden največjih uspehov Neumanna je nova generacija opel astre. V dveh letih so jih prodali že 430 tisoč. Foto: Reuters

Ne spreglejte