Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
28. 7. 2020,
6.42

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

1

Natisni članek

oblikovalec Gilles Vidal Peugeot

Torek, 28. 7. 2020, 6.42

3 leta, 8 mesecev

Novi glavni oblikovalec Peugeota je Matthias Hossann

Nepričakovano slovo: odhod moža, ki je preporodil Peugeot

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

1

Gilles Vidal | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Peugeot je nepričakovano zapustil glavni oblikovalec Gilles Vidal, ki je bil "oče" najbolj opaznih najnovejših peugeotov - tudi 508 in 208.

Med najnovejšimi Vidalovimi izdelki je bil tudi peugeot 208. | Foto: Gašper Pirman Med najnovejšimi Vidalovimi izdelki je bil tudi peugeot 208. Foto: Gašper Pirman Peugeot je potrdil odhod Gillesa Vidala, ki je njihove avtomobile oblikoval zadnjih deset let. Kar dvajset let je delal znotraj koncerna PSA Peugeot Citroën, kjer se je že leta 1996 pridružil Citroënu. Pri Peugeotu niso razkrili razlogov za njegov odhod.

Vidal je bil najzaslužnejši za zelo dinamičen in vpadljiv Peugeotov oblikovalski slog. Podpisal se je pod vse njihove najpomembnejše nove avtomobile, kot so 3008, 5008, 2008, prav tako tudi 508 in 208.

Zamenjal ga bo Matthias Hossann, do zdaj Vidalova desna roka in vodja oblikovanja Peugeotovih konceptnih vozil. Njegov najbolj opazen izdelek je bil koncept peugeot e-legend iz leta 2018.

Vidal: Misija oblikovalca je odkriti nekaj novega, še neobstoječega …

Vidalov dedek in oče sta oba prodajala avtomobile, sam pa je že kot otrok zelo rad risal. A nikoli avtomobilov, nam je v pogovoru zaupal lani v Ženevi. Najprej je študiral literaturo, filozofijo in umetnostno zgodovino. Šele nato se je vpisal na oblikovalsko šolo, kjer se je želel izučiti za grafičnega oblikovalca. Pozneje so ga začeli zanimati objekti. Zato se je vpisal v smer industrijskega oblikovanja in se pozneje specializiral za avtomobile. Privlačila ga je njihova kompleksnost.  

"Misija oblikovalca je odkriti oziroma ustvariti nekaj, kar na avtomobilih še ne obstaja. To je lahko tudi iskanje novega trenda," je povedal Francoz. Nekoč je občudoval izdelke italijanskih mojstrov oblikovanja, kot so bili Bertone, Pininfarina in Giugiaro, zdaj je sam kot oblikovalec in snovalec novih trendov na stični točki mnogih prelomnic avtomobilske industrije prihodnosti.

Gilles Vidal
Avtomoto To je zgodba moža, ki je preporodil francoske avte

 

Ne spreglejte