Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
10. 7. 2024,
9.37

Osveženo pred

6 dni, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,93

Natisni članek

Prodaja avtomobilov BYD Denza

Sreda, 10. 7. 2024, 9.37

6 dni, 1 ura

Denza Z9 GT

Nekoč v lasti Mercedesa, zdaj kmalu nemški tekmec tudi v Evropi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,93
Denza Z9 GT | Foto Reuters

Foto: Reuters

BYD bo v Evropo pripeljal svojo premijsko znamko Denza, prvi avtomobil pa bo tipa shooting brake.

Znamko Denza sta pred 14 leti z enakovrednima deležema ustanovila BYD in Mercedes-Benz, BYD pa je nato od Nemcev odkupil večinski delež in ima danes v lasti 90 odstotkov znamke. Vsaj za Mercedes znamka ne bo kmalu postala tekmica le na Kitajskem, temveč tudi v Evropi.

BYD je namreč za znamko Denza potrdil začetek priprav na prihod v Evropo. Natančnejših časovnih okvirjev za zdaj še ni, saj Kitajci prek svoje evropske izpostave še iščejo partnerske trgovce. Denza bo tako premijski trg v Evropi okrepila kljub napovedi višjih uvoznih carin Evropske unije.

Krepkih pet metrov dolg avtomobil, pogon tako električen kot priključnohibriden

Njihov prvi avtomobil za Evropo bo model denza Z9 GT, ki je dolg kar 5,18 metra in ima 3,12 metra medosne razdalje. Razkrili so ga na letošnji avtomobilski razstavi v Pekingu. Gre za avtomobil tipa shooting brake, ki bo na voljo tako v električni kot priključnohibridni različici. Obe imata po tri elektromotorje, s tem da so pri hibridu šibkejši. Osnovo pogona tam predstavlja dvolitrski turbobencinski motor. Zanimivost pri obeh sta kar dva hladilno-ogrevalna shranjevalna prostora v avtomobilu. Sprednji ima prostornino štiri litre, zadnja pa deset litrov.

Mnogo tehničnih podatkov za Denzin avtomobil še ni znanih. Tako ni znana kapaciteta baterije električnega Z9 GT, pri priključnem hibridu pa bo kapacitete baterije 38 kilovatnih ur. Tako velika baterija obeta vse do 150 kilometrov realnega električnega dometa.

 

Ne spreglejte