Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
16. 4. 2020,
8.15

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

Natisni članek

Bugatti Ferdinand Piech

Četrtek, 16. 4. 2020, 8.15

4 leta

Zanimivosti nastanka ideje o bugatti veyronu

Narisal jo je na vlaku: ta skica je začela idejo kultnega avtomobila

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07
Bugatti veyron | To je začetna skica Ferdinanda Piecha, ko je ta razmišljal o kar 18-valjnem motorju za prestižno limuzino najvišjega razreda. Nazadnje je nastal superšportni veyron s 16-valjnim motorjem. | Foto Bugatti

To je začetna skica Ferdinanda Piecha, ko je ta razmišljal o kar 18-valjnem motorju za prestižno limuzino najvišjega razreda. Nazadnje je nastal superšportni veyron s 16-valjnim motorjem.

Foto: Bugatti

To je skica, ki jo je leta 1997 na hitrem vlaku shinkansen med Tokiem in Nagojo narisal Ferdinand Piech in velja za začetno idejo poznejšega kultnega superšportnika – bugatti veyrona.

Ferdinand Piech. Skico 18-valjnega motorja je na kuverto skiciral med vožnjo s hitrim vlakom na Japonskem. | Foto: Bugatti Ferdinand Piech. Skico 18-valjnega motorja je na kuverto skiciral med vožnjo s hitrim vlakom na Japonskem. Foto: Bugatti Pri Bugattiju so razkrili nekaj zanimivosti glede nastanka njihovega kultnega modela veyrona, nekoč najhitrejšega avtomobila na svetu. Zgornja skica je zapuščina lani umrlega Ferdinanda Piecha, nekdanjega predsednika koncerna Volkswagen.

Piech je to skico narisal med vožnjo z vlakom na Japonskem, predstavlja pa njegovo vizijo 18-valjnega motorja. Narisal jo je po predhodnem pogovoru s Karl-Heinzem Neumannom, takratnim vodjem razvoja motorjev pri Volkswagnu. Piech takega motorja takrat še ni videl v superšportnem avtomobilu, temveč v luksuzni limuzini. Združil bi tri šestvaljne motorje VR6. Ti bi imel sicer relativno skromno moč 408  kilovatov (555 "konjev"), a bi nudili izjemno tekoče in mirno delovanje.

Ferdinand Piech
Avtomoto Umrl je Ferdinand Piech, dolgoletni magnat Volkswagna

Želja o Volkswagnu in Rolls-Royceu je padla v vodo

To je bilo leta 1997, ko je Piech še sanjal o Volkswagnovem sodelovanju z Rolls-Royceom ali Bentleyjem. Leto pozneje se je z Rolls-Royceom povezal BMW in tako ta možnost za Piecha ni bila več izvedljiva.

Ker pa ga je takrat njegov sin nagovarjal, naj mu kupi maketo bugattija type 57 SC atlantic, je po spletu naključij pozornost preusmeril na to francosko znamko.

To je Bugattijev oblikovalski prototip z avtomobilskega salona v Parizu leta 1998.  | Foto: Bugatti To je Bugattijev oblikovalski prototip z avtomobilskega salona v Parizu leta 1998. Foto: Bugatti

Veyron je namesto začetne ideje o 18-, dobil 16-valjni motor z delovno prostornino osmih litrov. Moč agregata je bila 736 kilovatov, največji navor pa je znašal 1.250 njutonmetrov.  | Foto: Bugatti Veyron je namesto začetne ideje o 18-, dobil 16-valjni motor z delovno prostornino osmih litrov. Moč agregata je bila 736 kilovatov, največji navor pa je znašal 1.250 njutonmetrov. Foto: Bugatti

Stephan Winkelmann
Avtomoto Delo od doma? Tako ga opravlja direktor velikega Bugattija.

Od kupejevsko-limuzinskih konceptov do obljube superšportnika

Vse se je dogajalo zelo hitro. Že leta 1998 so na avtomobilskem salonu v Parizu predstavili koncept kupeja EB 118, leto pozneje pa še koncept EB 218. Oba je poganjal prav 18-valjni motor.

Leta 1999 so na Japonskem že razkrili koncept EB 18/4 veyron, ki je požel veliko zanimanja potencialnih kupcev. To je bila še vedno kupejevska limuzina, idejo o superšportniku pa sta Piech in Bugatti dokončno potrdila leta 2000 na ženevskem avtomobilskem salonu.

Obljubila sta superšportni avtomobil z močjo tisoč "konjev", pospeškom do 100 kilometrov na uro v manj kot treh sekundah in osupljivo najvišjo hitrostjo prek 400 kilometrov na uro.

Preostalo je zgodovina. Leto pozneje je bila znana dokončna serijska specifikacija veyrona, ki je nazadnje dobil osemlitrski motor W16. Pri tem so združili dva osemvaljna motorja. Moč agregata je bila 736 kilovatov, največji navor pa je znašal 1.250 njutonmetrov.

Ne spreglejte