Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
22. 1. 2015,
12.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Volkswagen Ford Opel Renault Peugeot Audi BMW Mercedes-Benz Dacia Seat Škoda Citroen Fiat Mazda

Četrtek, 22. 1. 2015, 12.51

8 let

Najbolje prodajani avtomobili v EU: vsak osmi Evropejec kupi volkswagna

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prebivalci Evropske unije so lani kupili 12,5 milijona novih osebnih avtomobilov, med katerimi je kar 12-odstotni delež pripadel Volkswagnu. Prodaja avtomobilov tudi v Evropi spet pozitivna.

Lani v državah Evropske unije 5,7 odstotka več prodanih osebnih avtomobilov

Prodajna statistika za lansko leto vsaj za področje Evropske unije kaže pozitivne kazalce avtomobilske industrije, saj je večini znamk uspelo zabeležiti rast v primerjavi z dosežki iz leta 2013.

Decembra je tako združenje avtomobilskih proizvajalcev ACEA zabeležilo rast prodaje že šestnajsti mesec zaporedoma, zato tudi rast ne preseneča. Skupno so lani vozniki v Evropski uniji kupili 12,5 milijona vozil, kar je bilo 5,7 odstotka več kot leto pred tem. Po šestih letih je tako celoletna prodajna statistika spet postala pozitivna.

Med posameznimi trgi so največji napredek zabeležili Španci (+18,1 %), Britanci in Italijani. Prodaja avtomobilov v Nemčiji in Italiji je ostala stabilna. Uradno smo več avtomobilov kot leta 2013 kupili tudi Slovenci, a pri nas je statistika zelo zavajujoča, saj dobrih 30 odstotkov novoregistriranih vozil nato trgovci prodajo v tujino.

Pet najuspešnejših znamk v EU: Volkswagen, Ford, Renault, Opel in Peugeot

Med znamkami v Evropski uniji še naprej kraljuje Volkswagen. Vsak osmi Evropejec, ki je lani kupil nov avtomobil, je izbral prav volkswagna. Magični meji tisoč prodanim vozilom so se približali pri Fordu, na tretjem in četrtem mestu pa sta bila zelo izenačena Renault in Opel. Med "ljudskimi" znamkami je prvi četverici blizu še Peugeot, ki pa je na primer že prodal polovico manj avtomobilov kot Volkswagen.

Med premium znamkami v Evropi najuspešnejši Audi, toda večji pomen bosta imeli ZDA in Kitajska

Med premium znamkami je najboljši prodajni rezultat dosegel Audi, kjer so prodali okrog 70 tisoč vozil več kot pri konkurenčnem BMW in Mercedes-Benzu. Toda za vse tri znamke Evropa ni ključni trg in o uspešnosti leta ter uvrstitvi na prestižni premium lestvici bosta odločala predvsem trga na Kitajskem in v ZDA.

Več kot desetodstotni skok v primerjavi s prejšnjim letom je uspel Dacii, Škodi in Seatu, med pomembnejšimi znamkami je prodaja dejansko padla le Hondi.

Ne spreglejte