Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 7. 2021,
12.52

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

3

Natisni članek

starodobniki Rowan Atkinson

Petek, 2. 7. 2021, 12.52

2 leti, 9 mesecev

"Mr. Bean" in njegova avto zbirka: težko je najti boljšo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

3

Aston martin V8 vantage Rowan Atkinson

Načrt Rowan Atkinsona poznanega po filmskih vlogah v filmih Gospod Bean, Johnny English in Črni Gad je bil sila preprost - postati uspešen igralec, zaslužiti veliko denarja in ustvariti velikansko zbirko avtomobilov. Načrt je uspel, njegova avtomobilska zbirka pa je predvsem zelo drugačna in raznolika - tako posebna, kot je poseben on sam.

Čeprav sodi Mini med največje avtomobilske klasike in je bil eden ključnih členov uspešne nanizanke Gospod Bean ima v resničnem življenju Gospod Bean nekoliko bolj izpopolnjen okus.  V njegovi zbirki ne manjka redkih in pregrešno dragih avtov, v resnici pa je zaslovel z mclarnom F1.

Najvišje izplačana zavarovalnina za popravilo avta

Ko je Gordon Murray leta 1992 predstavil kultni model F1 je takoj požel zanimanje zbirateljev. S takratno ceno 535 tisoč funtov (620 tisoč evrov) je bil pol cenejši kot Ferrarijev laferrari dvajset let kasneje, a še vedno pregrešno drag za tisti čas. Atkinson je svojega kupil leta 1997, ko je bil prvi film Gospod Bean velikanski uspeh. Prodal ga je pred petimi leti za 8 milijonov funtov (9,3 milijona evrov), v času lastništva pa ga je razbil. Ne enkrat, kar dvakrat. Druga nesreča pa mu je prinesla tudi nečastni naziv - Britanec, ki mu je bila izplačana najvišja zavarovalna vsota za popravilo avtomobila v višini 910 tisoč funtov (1.050.000 evrov).

mclaren F1 | Foto: Mclaren Foto: Mclaren

Še en redek britanski avto

Seveda je v njegovi zbirki kar nekaj britanskih avtov. Eden izmed njih je aston martin V8 zagato. Tudi z njim je imel prometno nesrečo. Leta 2001 se je z njim zaletel na ljubitelji dirki na dirkališču Croft. Ta redek aston martin z italijanskim pridihom je seveda tudi popravil in za obnovo plačal 220 tisoč funtov. Čez nekaj časa ga je prodal na dražbi za 122.500 funtov in z njim pridelal kar lepo izgubo.

Rowan Atkinson | Foto:

Ameriški mišičnjak, tudi on ni zdržal dolgo

Atkinson je imel v zbirki tudi precej nenavadni avto. Ford falcon iz leta 1964 je bil predelan v dirkalnik in Atkinson je z njim rad dirkal. Prav ste uganili, tudi slednjega je razbil. Tokrat na dirki celo ni bil sam, a čelno trčenje z drugim tekmovalcem leta 2014 na dogodku v Goodwoodu je avto poslalo v pokoj.

Ford falcon Rowan Atkinson | Foto: Igral je glavnega junaka, zdaj ima tudi avto narejen njemu v spomin

A tudi tukaj ne govorimo o običajnem modelu. Atkinson si lasti model mulsanne birkin-edition iz leta 2014. Gre za omejeno serijo modela, inspiracijo pa so dobili na dirki Le Mans. Tam je Bentley dominiral v letih 1929, 1930 in 1931. Eden izmed dveh voznikov je bil dvokratni zmagovalec Sir Henry "Tim" Birkin, ki je dobil idejo o namestitvi kompresorja na njihove avtomobile. Nastal je slavni bentley blower. V njemu spomin so izdali to posebno različico modela mulsanne, o Birkinu je nastal tudi film "Full Throttle", kjer je Birkina igral Atkinson.

Bentley mulsanne | Foto: Bentley Foto: Bentley

Nobena zbirka ni popolna brez rolls-roycea

Phantom je že sam po sebi poseben, a Atkinson si je zaželel še ročno pobarvane dele karoserije, v notranjosti so vgradil hladilnik in številne druge individualne dodatke. A pri tem modelu izstopa njegov motor. Atkinson je prepričal Rolls-Royce, da mu vgradijo eksperimentalni devetlitrski šestnajstvaljni motor.

Rolls-Royce Rowan Atkinson | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Bavarski dragulj

Popolno nasprotje vseh prej opisanih avto je BMW 328 iz leta 1939. Gre za najpomembnejši avto tiste dobe za BMW in avto, ki je zmagal na legendarni dirki Mille Miglia. Za volanom slednjega sta sedela Huschke von Hanstein in Walter Bäumer. Dirkalnik je obnovljen do popolnosti in resnično izstopa v zbirki.

BMW 328 | Foto:

Italijanska reli legenda

Atkinson ima zanimivo zgodbo z italijansko reli klasiko. Lancio delto HF integrale 16V je kupil leta 1989, a je že prej dve leti vozil enak model, vendar le z osmini ventili. Nad novim avtom je bil tako navdušen, da je za slavni Car Magazin o njem napisal celo kolumno. ''Ne predstavljam si avtomobila, ki te od točke P do Q pripelje tako hitro kot ta,'' je zapisal.

Lancia | Foto: Lancia Foto: Lancia

Na prvo žogo bi lahko rekli nič posebnega

Ob vseh teh pregrešno dragih avtih lancia thema praktično ne izstopa v ničemer. A marsikdo ne ve, da gre za themo 8.32 z volanom na levi strani, zato je v Veliki Britaniji zelo redek model. V notranjosti je polno lesa in oblazinjenje je v rdeči barvi. Posebnost je motor. Gre za Ferrarijev osemvaljnik z 32 ventili, ki so ga vzeli iz modela 328.

Lancia thema | Foto: Lancia Foto: Lancia

Brez legendarnega mercedesa 500E ne gre

K tako posebni zbirki avtov seveda sodi nemška klasika - mercedes 500E. Poganja ga petlitrski osemvaljnik, pospeši od 0 do 100 kilometrov na uro v 5,5 sekunde in doseže maksimalno hitrost 260 kilometrov na uro. Gre za enega najbolj spoštovanih avtov v devetdesetih letih, Atkinsonov pa je bil izdelan leta 1993. Obarvan je v srebrno barvo, ima črno usnjeno notranjost z modrimi dodatki iz žameta. Avto je prodal leta 1994, toda bil mu je zelo všeč zato ga je odkupil nazaj leta 2017. Že naslednje leto ga je zopet prodal, zato lahko novi lastnik kmalu pričakuje njegov klic o ponovnem odkupu.

Mercedes 500E | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

A njegov najljubši je...

... aston martin V8 vantage. Gre za njegov prvi "pravi" avto, ki je bil izdelan leta 1977 in ima vgrajen 5,3-litrski osemvaljni motor. Obarvna je v bordo rdečo barvo in še danes velja za enega ljubljenčkov Atkinsona. Kupil ga je leta 1984, v času ko je ravno postajal uspešen igralec. Verjetno edini avto, ki ga ni nikoli prodal in bo tudi v prihodnje vedno v njegovi zbirki.

Aston martin V8 vantage Rowan Atkinson | Foto:

 

Ne spreglejte