Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2018,
6.08

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

Natisni članek

Mercedes-Benz sprinter Dieter Zetsche

Sreda, 7. 2. 2018, 6.08

6 let, 2 meseca

Mercedesov kombi prihodnosti: Kakšni so izzivi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15
Mercedes-Benz sprinter | Foto Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz je našel odgovor na nove načine transporta, ki niso namenjeni le prevozu od točke A do B. Izzivi so se spremenili in tretja generacija sprinterja v ospredje postavlja tehnološko popolnost, udobje, varnost in učinkovitost. Še korak naprej bodo storili leta 2019, ko bo na ceste zapeljala električna različica.

"Daril ne prinese Božiček, ampak jih pripelje sprinter"

Z zgornjim stavkom je uvodni nagovor, še preden so pri Mercedesu razkrili tretjo generacijo, ki je na cestah že od leta 1995, začel danes že legendarni Dieter Zetsche. Izjemno prijeten in samozavesten izvršni predsednik mercedesa je s svojim prihodom v Duisburg pokazal, kako zelo pomembna je družina sprinter za znamko. S sproščujočim sprehodom po različnih delavnicah je na hitro spoznal vse tehnologije, ki bodo pomagale, da se bo sprinter dokazal vsem največjim podjetjem.

Nekoliko drugačno svetovno premiero so nam pripravili Nemci. V mestu Duisburg na severu Düsseldorfa smo prek različnih ločenih predavanj spoznali vse poglavitve elemente, s katerimi sprinter vstopa v 21. stoletje.

Karizmatični predsednik Dieter Zetsche je preizkusil sedeže v potniškem sprinterju. | Foto: Mercedes-Benz Karizmatični predsednik Dieter Zetsche je preizkusil sedeže v potniškem sprinterju. Foto: Mercedes-Benz

Umetna inteligenca v dostavniku?

Prvi avtomobil pri znamki z vgrajenim pametnim in samoučljivim sistemom MBUX smo pred nekaj dnevi spoznali v Amsterdamu, kjer se nam je predstavila nova generacija razreda A. Kot drugi model z vgrajeno umetno inteligenco, ki bo v avtomobilski industriji po elektromobilnosti in avtonomnih vozilih prav gotovo naslednja "velika stvar". Umetna inteligenca je namenjena predvsem lažji interakciji voznika z avtomobilov, poudarjanje vloge "gadgeta" na štirih kolesih in tudi zagotavljanje večje ravni zbranosti. Voznik, ki v preprostem jeziku komunicira z avtomobilom, je prav gotovo varnejši kot tisti, ki mora s prstom med vožnjo brskati po zaslonih in podmenijih.

Mercedesova platforma MBUX namreč ne zahteva glasovnih ukazov prek vnaprej natančno določenih fraz, temveč začenja razumeti pogovorni jezik, prepoznava narečja, zna sklepati in se obenem od "svojega" voznika tudi učiti. Voznik lahko torej avtomobilu izreče zgolj posredne ukaze in ta ga razume.

Električni sprinter prihaja leta 2019

Po predstavitvi električnega modela e-vito bo prihodnje leto v mestna središča zapeljal tudi električni sprinter. Žal na naša vprašanja nismo dobili konkretnih odgovorov, zato ta trenutek še ne vemo, kakšen bo doseg ali kakšno kapaciteto kilovatnih ur bodo imele vgrajene tri baterije v podu. Lahko le potrdimo, da se bo polnjenje izvajalo prek polnilnice z 7,2 kilovata in hitre polnilnice z za zdaj neznano hitrostjo. Nosilnost bo več kot tono, dosegel bo maksimalno hitrost 120 kilometrov na uro. Zaradi baterij, razvrščenih po tleh, bo tovorni prostor ostal dimenzijsko nespremenjen.

Delovni konj, kjer je v ospredju povezljivost

Da se počasi pomikamo v svet avtonomne vožnje, pričajo tudi svetovne premiere, kjer je v ospredju počutje v potniški kabini, povezljivost, umetna inteligenca in elektronika. Tudi v svetu dostavnikov ni nič drugače. Odličen primer je ravno sprinter, kjer je bilo največ govora ravno o njegovi tehnološki naprednosti.

Med napredne sisteme lahka zlahka uvrstimo pametni sistem Mercedes Pro, ki s pomočjo MBUX ponuja popolno osnovo za praktično vse logistične potrebe. Vse skupaj se začne s kompleksnim nadzornim sistemom velikih flot avtomobilov in konča z majhnim številom avtomobilom. Sistem poveže nadzornika celotne flote z vsemi vozili in vozniki v voznem parku. Celoten proces tako poteka oddaljeno, prek spleta in odgovorni osebi zagotavlja praktično vse pomembne podatke – o lokaciji vozila, količini goriva, servisnih intervalih, lahko pa pogleda tudi način vožnje voznika, nesreče, ki so na njegovi poti in celo obremenitev. Zaradi natančne navigacijske naprave, podatkov, ki se na ekranu voznika in nadzornika vpisujejo sproti, in nenehne povezave z voznikom je dostava različnih stvari neodvisno od izvedenke modela preprosta in seveda učinkovita.

Ko so štiri velika podjetja z več kot deset tisoč zaposlenimi povprašali, kaj je pri njihovih storitvah pomembno, so se v en glas strinjali, da je eden najpomembnejših vidikov prihodnosti avtonomna vožnja. Hkrati si želijo večjo povezanost v vozilom in elektrificiran pogon. V nekaterih mestih vožnja z motorji na notranje zgorevanje preprosto ni več mogoča.

Po podatkih proizvajalca je na voljo 1.700 različnih kombinacij pogonov, karoserij, nosilnosti, paketov opreme, varnosti ... | Foto: Mercedes-Benz Po podatkih proizvajalca je na voljo 1.700 različnih kombinacij pogonov, karoserij, nosilnosti, paketov opreme, varnosti ... Foto: Mercedes-Benz

Notranjost sledi vzoru osebnih vozil. S pomočjo sistema MBUX in Mercedes PRO je flotnim kupcem omogočen popoln nadzor nad vozilom in s tem lažje upravljanje in načrtovanje poti. | Foto: Mercedes-Benz Notranjost sledi vzoru osebnih vozil. S pomočjo sistema MBUX in Mercedes PRO je flotnim kupcem omogočen popoln nadzor nad vozilom in s tem lažje upravljanje in načrtovanje poti. Foto: Mercedes-Benz

Leta 2019 bo na ceste zapeljala električna različica, ki bo idealen sopotnik za vse mestne uporabnike. | Foto: Mercedes-Benz Leta 2019 bo na ceste zapeljala električna različica, ki bo idealen sopotnik za vse mestne uporabnike. Foto: Mercedes-Benz

Štiri tovarne, električno različico bodo izdelovali v domačem Düsseldorfu

Daimler bo novo generacijo sprinterja izdeloval v štirih tovarnah po svetu. Večmilijardno investicijo v razvoj nove generacije bodo na krilih prodajnih uspehov iz leta 2017 do leta 2025 razširili za dodatnih 200 milijonov ter iskali holistične rešitve za širok spekter poklicev.

Izzivom moderne mobilnosti bodo pokazali zobe z osmimi različnimi karoserijskimi izvedenkami, nosilnostjo od 3 do 5,5 tone, prostornino tovornega dela do 17 kubičnih metrov. Z raznolikostjo, povezljivostjo in naprednim sistemom nadzora želijo še povečati prodajo ter še petič zapored leto končati v rekordnih številkah.

Prvič tudi pogon na sprednji kolesni par

Zadnjemu in štirikolesnemu pogonu se bo prvič pridružil pogon na sprednji kolesni par. Gre za prelomni trenutek, ki bo zadovoljiv večino kupcev v Sloveniji in po svetu. Sprinter s pogonom na sprednji kolesni par ima 50 kilogramov večjo nosilnost ter 80 milimetrov nižji nakladalni rob zadaj.

Prvič bo na voljo tudi kot nadgradnja za avtodom. Ker je trg v hitrem vzponu, bodo pri Mercedes-Benzu z zunanjimi izvajalci kupcem ponudili tudi premijski vstop v ta segment. Skupnih kombinacij je kar 1.700.

Prodaja bo stekla junija letos, začetna cena pa se bo v Nemčiji začela pri 20 tisočakih. | Foto: Mercedes-Benz Prodaja bo stekla junija letos, začetna cena pa se bo v Nemčiji začela pri 20 tisočakih. Foto: Mercedes-Benz

Ne spreglejte