Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
21. 9. 2016,
6.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Avtosalon Pariz 2016 Mercedes-Benz

Sreda, 21. 9. 2016, 6.02

6 let, 6 mesecev

Mercedes E all terrain: kdor želi avtomobilsko svobodo, ne pa tudi športnega terenca

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Mercedes-Benz z novo različico razreda E predstavlja avtomobil, ki bo zapolnil vrzel med karavanom in športnimi terenci. Oddaljenost od tal bo mogoče povečati do 3,5 centimetra, zračno vzmetenje in štirikolesni pogon bosta serijska. Premiera na pariškem avtomobilskem salonu, kjer ga bo poganjal štirivaljni dizelski motor z močjo 143 kilovatov.

Sprednji del izstopa po obliki tako maske motorja kot tudi odbijača. Z njima je avtomobil dobil precej bolj agresiven in robat videz. | Foto: Mercedes-Benz Sprednji del izstopa po obliki tako maske motorja kot tudi odbijača. Z njima je avtomobil dobil precej bolj agresiven in robat videz. Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz E T – najsodobnejši mercedes postane še najbolj vsestranski


Zapolnitev vrzeli med karavanom in športnimi terenci

Pri Mercedes-Benzu so izdelali še en model, ki bo zapolnil vrzel med njihovimi klasičnimi limuzinami oziroma karavani ter novimi športnimi terenci. Na osnovi nedavno predstavljene karavanske izvedbe razreda E, ki smo jo pred dnevi že vozili na cestah v okolici Hamburga, bodo na avtomobilskem salonu v Parizu predstavili še različico all terrain. Neposredna tekmeca avtomobila bosta predvsem novi volvo V90 cross country in audi A6 allroad.

V osnovi je različica all terrain od ceste oddaljena za 1,5 centimetra, kar pa je mogoče z uporabo serijskega zračnega vzmetenja povečati še za dva centimetra. Oddaljenost od tal tako znaša od 121 do 156 milimetrov. | Foto: Mercedes-Benz V osnovi je različica all terrain od ceste oddaljena za 1,5 centimetra, kar pa je mogoče z uporabo serijskega zračnega vzmetenja povečati še za dva centimetra. Oddaljenost od tal tako znaša od 121 do 156 milimetrov. Foto: Mercedes-Benz

Oddaljenost od tal do 15,6 centimetra

Ta je dobila novo obliko sprednjih odbijačev, več zaščitnih elementov za lažje spopadanje z manj zahtevnimi cestami zunaj asfaltnih površin in večjo oddaljenost od tal. V osnovi je različica all terrain od ceste oddaljena za 1,5 centimetra, kar pa je mogoče z uporabo serijskega zračnega vzmetenja povečati še za dva centimetra. Oddaljenost od tal tako znaša od 121 do 156 milimetrov.

Pri najvišji oddaljenosti je mogoče avtomobil peljati s hitrostjo 35 kilometrov na uro. Zračno vzmetenje je pri avtomobilu serijsko, enako velja tudi za štirikolesni pogon. Zaradi serijskih nastavitev podvozja in večjih gum – serijsko bodo nameščene 19- ali 20-palčne gume – je različica all terrain od klasičnega karavana tudi višja za slabe tri centimetre.

Ob terenski zasnovi all terrain ponuja vso udobje in tehnološko opremljenost klasičnega karavanskega razreda E. | Foto: Mercedes-Benz Ob terenski zasnovi all terrain ponuja vso udobje in tehnološko opremljenost klasičnega karavanskega razreda E. Foto: Mercedes-Benz

Za začetek štirivaljni dizelski motor, sledi še dizelski šestvaljnik

V notranjosti bo avtomobil dobil tako možnost izbire načina vožnje – novost je dodatni program za vožnjo po terenu – in tudi prikazovalnik terenskih parametrov vožnje, na primer naklona sprednjih koles, terena, položaj zračnega podvozja, kompas … Ta način vožnje so Nemci sicer že pokazali v športnem terencu GLE.

Na voljo bo le model E 220d 4matic s štirivaljnim dizelskim motorjem z močjo 143 kilovatov. Pozneje se mu bo v ponudbi pridružil še zmogljivejši šestvaljni dizelski motor. Pri obeh se bo moč na kolesa prenašala prek devetstopenjskega samodejnega menjalnika.

Ne spreglejte