Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
26. 10. 2016,
17.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

4

Natisni članek

Športni Avtomoto Mercedes-Benz

Sreda, 26. 10. 2016, 17.00

6 let, 6 mesecev

Napoved najzmogljivejšega razreda E vseh časov

Mercedes-AMG E 63 S 4MATIC+: in zvezda je postala zver #video

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

4

Mercedes-Benz E 63 AMG S+ - napoved izvedbe AMG | Foto Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz

Prišel je novi E AMG. 612 "konjev", elektronsko omejena hitrost na 300 kilometrov na uro, nov motor in 8,9-litrska poraba. Se bo sla po moči sploh kdaj končala?

Kako smo s predhodno generacijo E AMG zapeljali naše bralce:

Športna agresija – sestavni del AMG zgodbe

Tobiar Moers, predsednik uprave Mercedes-AMG, je za novinca dejal, da predstavlja največji tehnološki in vozniški skok ob menjavi generacij do zdaj. | Foto: Mercedes-Benz Tobiar Moers, predsednik uprave Mercedes-AMG, je za novinca dejal, da predstavlja največji tehnološki in vozniški skok ob menjavi generacij do zdaj. Foto: Mercedes-Benz

Oblika agresivnega AMG-ja je skrajno ekspresivna, blatniki so slaba dva centimetra širši kot prej, športna agresija pa je še posebej vidna pri maski. Izstopajo predvsem vertikalne letvice na obeh straneh velike zvezde, luknje za zajemanje zraka pod masko in žarometi pa so tokrat še večji, kot so bili prej. Najhitrejši E se bo serijsko peljal na desetpalčnih kolesih širine 265 (spredaj) in 295 milimetrov (zadaj). Izvedba S bo obula palec večja kolesa.

5,5-litrski prisilno polnjen osemvaljnik s 585 "konji" se je poslovil in prostor pod pokrovom motorja prepustil prostorninsko skromnejšemu, lažjemu, a obenem zmogljivejšemu motorju s štirimi litri delovne prostornine in 612 "konji".

Štirikolesni pogon bo, enako kot pri predhodniku, serijski. V8-stroj poleg 450 kilovatov ponuja še neverjetnih 850 njutonmetrov največjega navora, ki je na voljo med 2.500 in 4.500 vrtljaji. | Foto: Mercedes-Benz Štirikolesni pogon bo, enako kot pri predhodniku, serijski. V8-stroj poleg 450 kilovatov ponuja še neverjetnih 850 njutonmetrov največjega navora, ki je na voljo med 2.500 in 4.500 vrtljaji. Foto: Mercedes-Benz

Bo res porabil le 8,9 litra na sto kilometrov?

AMG je brutalno hiter. Lahko pa je tudi udoben in v vsakem primeru v kabini zelo prestižen. | Foto: Mercedes-Benz AMG je brutalno hiter. Lahko pa je tudi udoben in v vsakem primeru v kabini zelo prestižen. Foto: Mercedes-Benz

Mercedes trdi, da bo zahvaljujoč izklapljanju valjev ekonomično učinkovitejši, vseeno pa bo veliko limuzino od nič do sto kilometrov na uro izstrelil v neverjetnih 3,4 sekunde. Za prenos motornih zmogljivosti na vsa štiri kolesa bo skrbel devetstopenjski samodejni menjalnik, iskanje oprijema pa bo zaupano variabilnemu krmiljenju navora.

Omenjeni podatki o zmogljivosti veljajo za izvedbo S (test predhodnika preberite tu), "običajni" E pa bo manj zmogljiv – enak motor bo razvil "le" 571 "konjev" (420 kilovatov) in ob tem ponujal 750 njutonmetrov navora. Omeniti velja, da bo pospešek do sto le desetinko slabši – torej 3,5 sekunde. Končna hitrost bo omejena na 250 kilometrov na uro, doplačilo vozniškega paketa AMG najvišjo hitrost poveča za 50 kilometrov na uro.

 

Turbopolnilnika potisnjena med valje

Mercedes-Benz stvari ne prepušča naključju. Nosilci zadnjega, elektronsko krmiljenega mehanskega diferenciala so v prid zmanjšanja vibracij in tresljajev povsem novi. | Foto: Mercedes-Benz Mercedes-Benz stvari ne prepušča naključju. Nosilci zadnjega, elektronsko krmiljenega mehanskega diferenciala so v prid zmanjšanja vibracij in tresljajev povsem novi. Foto: Mercedes-Benz

Kot pri predhodniku, bosta dva turbopolnilnika (po eden za vsako stran motorja V-zasnove) nameščena med valji, kar ne pomeni le kompaktnejše zasnove, ampak tudi večjo odzivnost in optimalnejši pretok zraka. V primerjavi s prejšnjo generacijo ima novi AMG še nove bate, optimiziran zajem in hlajenje zraka, seveda pa so mu strokovnjaki namenili tudi osveženo elektronsko krmilno enoto.

Tehnologijo izklapljanja valjev med umirjeno vožnjo je Mercedes-Benz prvič uporabil pri visoko zmogljivem avtomobilu s prisilno polnjenim motorjem. V primernih okoliščinah se bodo občasno izklapljali drugi, tretji, peti in osmi valj, kar naj bi pomagalo k nizki skupni porabi – tovarniško izmerjenih 8,9 litra na sto kilometrov.

V primeru izbire voznega programa comfort bo izklop valjev mogoč med tisoč in 3.250 motornimi vrtljaji. Prehod iz delovanja vseh na le štiri valje bo nezaznaven, pogonski agregat izvedenke S pa bo imel tudi dinamične nosilce, ki bodo svojo čvrstost prilagajali glede na stil vožnje in vozne razmere – s tem se bo povečala tudi natančnost krmiljenja. | Foto: Mercedes-Benz V primeru izbire voznega programa comfort bo izklop valjev mogoč med tisoč in 3.250 motornimi vrtljaji. Prehod iz delovanja vseh na le štiri valje bo nezaznaven, pogonski agregat izvedenke S pa bo imel tudi dinamične nosilce, ki bodo svojo čvrstost prilagajali glede na stil vožnje in vozne razmere – s tem se bo povečala tudi natančnost krmiljenja. Foto: Mercedes-Benz

Vozni program za na dirkališče se bo imenoval RACE

Mercedes-Benz E 63 AMG S+ - napoved izvedbe AMG | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz

Vozni programi bodo štirje in vsi so samorazložljivi – comfort, sport, sport plus in individual. Izbiri posameznega se prilagajajo različni parametri vozila – od odzivnosti motorja in volanskega obroča do čvrstosti podvozja, hitrosti menjalnika in stabilizacijske elektronike, ki bo tudi povsem izklopljiva. Izvedba S bo razpolagala še s petim programom RACE, v katerem bo vse podrejeno športni vožnji.

Inženirji so močno poenostavili funkcijo hitrega speljevanja. Ob uporabi programov sport, sport plus in RACE bo moral voznik le z levo nogo močno pohoditi zavoro in obenem pohoditi stopalko za plin. Avtomobil bo sam prepoznal željo po hitrem speljevanju in prilagodil vse mehanske ter elektronsko krmiljene dejavnike, ki na to vplivajo.

V vednost: medtem ko je bila prejšnja generacija nagnjena k pošiljanju večine navora na zadnji kolesni par, ga na novo kalibriran sistem povsem neodvisno in ne glede na os ali stran vozila pošilja k kolesu, ki ga v tistem trenutku najbolj potrebuje. | Foto: Mercedes-Benz V vednost: medtem ko je bila prejšnja generacija nagnjena k pošiljanju večine navora na zadnji kolesni par, ga na novo kalibriran sistem povsem neodvisno in ne glede na os ali stran vozila pošilja k kolesu, ki ga v tistem trenutku najbolj potrebuje. Foto: Mercedes-Benz

Zračno vzmetenje in kar 402-milimetrski koluti

Komur tudi to ne bo dovolj, bo lahko posegel po ekstremu – karbonsko-keramični doplačilni opciji s kar 402-milimetrskim premerom sprednjih kulutov. | Foto: Komur tudi to ne bo dovolj, bo lahko posegel po ekstremu – karbonsko-keramični doplačilni opciji s kar 402-milimetrskim premerom sprednjih kulutov.

Inženirji odgovorni za podvozje trdijo, da je nova generacija še bolje prilagojena različnim okusom, ko pride do voznih lastnosti oziroma kombiniranja športnosti in udobja. Vzmetenje bo zračno s po tremi zračnimi komorami za vsako kolo in zato večstopenjsko prilagodljivo glede na trenutne potrebe. Sprednja in zadnja prema (obe večvodilni) pa bosta prilagojeni novi generaciji in zahtevnejšim voznikom.

Zavore bodo kos voznim zmogljivostim – zračno hlajeni in perforirani koluti bodo pri manj zmogljivi izvedbi na obeh koncih vozila 360-milimetrski – spredaj jih bosta grabili šestbatni čeljusti. Izvedba S se bo spredaj bahala s še večjimi, 390 milimetrskimi koluti.

Za voznike z apetiti po dirkališčih je Mercedes razvil tudi posebno aplikaciji AMG track pace za analizo vožnje, ki jo bodo lahko delili tudi na družbenih omrežjih – med drugim tudi na Facebooku, Vimeu ali Youtubu. Seveda bo izvedba AMG, tako kot običajni E-ji, deležna vseh drugih tehnoloških priboljškov za lajšanje vozniške izkušnje. | Foto: Mercedes-Benz Za voznike z apetiti po dirkališčih je Mercedes razvil tudi posebno aplikaciji AMG track pace za analizo vožnje, ki jo bodo lahko delili tudi na družbenih omrežjih – med drugim tudi na Facebooku, Vimeu ali Youtubu. Seveda bo izvedba AMG, tako kot običajni E-ji, deležna vseh drugih tehnoloških priboljškov za lajšanje vozniške izkušnje. Foto: Mercedes-Benz

 

Ne spreglejte