Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
31. 3. 2015,
21.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

letališče

Torek, 31. 3. 2015, 21.00

8 let

Ljubljansko letališče in turizem: novi lastniki kmalu s tribunami in "jurčkom"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Okolica ljubljanskega letališča že zdaj privablja precej slovenskih ljubiteljev letal, izletnikov pa bo v prihodnje tam očitno še več. Ob pristajalni stezi bodo postavili velike tribune.

Letala pri Brniku pristajajo že 51 let

Osrednje slovensko letališče na zdajšnji lokaciji pri Brniku obstaja že od leta 1963. Od prvega poleta, ko je 24. decembra 1963 na stezi pristalo prvo letalo DC-6B takratne družbe Adria Aviopromet (danes Adria Airways), je letališče v arhitekturnem vidiku močno zraslo. Lani ga je kupila nemška družba Fraport, ki upravlja tudi eno od najpomembnejših evropskih letališč v Frankfurtu. Do zdaj so bili načrti novih lastnikov še zaviti v tančico skrivnosti, po za zdaj neuradnih napovedih pa naj bi že letos na letališču videli prve sadove dela podjetnih Nemcev.

Podjetni Nemci bodo asfaltirali cesto in postavili tribune

Ti sicer ne bodo vezani neposredno na letališko infrastrukturo, temveč na turistično ponudbo. Pisali smo že, da je postalo ljubljansko letališče predvsem ob koncih tedna tudi priljubljena izletniška točka za Slovence, ki radi opazujejo letala med pristajanjem in vzletanjem.

Privlačnost brniškega zračnega prometa se kajpak ne more primerjati z največjimi evropskimi letališči, kjer največja potniška letala pristajajo in vzletajo skoraj v zaporedju, a ljubitelje letal navduši že pogled na nekaj deset metrov oddaljeni švigajoči airbus A320 ali boeing 747.

V sodelovanju z lastniki dela okoliških parcel in občino Cerklje na Gorenjskem bodo novi lastniki zdaj odkupili del zemljišč vzporedno z letališčem in jih spremenili v zazidalne površine. Tam bodo postavili dve večji tribuni, s katere bo mogoče letala brez težav videti tudi prek žičnate varnostne ograje, postavili bodo še večjo zunanjo igralnico za otroke in celo okrepčevalnico, kjer se bo mogoče okrepčati s prigrizki in pijačo.

Letališče bo še zmanjševalo svoj vpliv na okolje

Zaradi pričakovanega prihoda večjega števila obiskovalcev bodo eno izmed vzdrževalnih makadamskih cest (iz smeri Šenčurja in Kranja) asfaltirali, tako da prihod vozil zaradi prašenja ne bi imel negativnega vpliva na okolico. Omejili bodo tudi gibanje obiskovalcev.

Ureditev okolice, ki bo zmanjšala vpliv letališča na okolje, prav tako spada med cilje novih nemških lastnikov letališča v Ljubljani. Tam so zaradi vpliva letališča že v preteklosti omejili uporabo nekaterih smeri vzletov in pristankov ter uporabe vzvratnega potiska letal po pristanku.

Neuradno smo ob tem še izvedeli, da bodo morali obiskovalci okolice letališča in novega središča tam plačati le za hrano in pijačo, sedež na tribuni pa bo za vse brezplačen. Obiskovalcem bo na voljo tudi nova mobilna aplikacija za še lažje spremljanje prihodov in odhodov letal z ljubljanskega letališča.

Ne spreglejte