Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 11. 2014,
5.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lexus

Četrtek, 20. 11. 2014, 5.36

8 let

Lexus NX – znanilec nove taktike te znamke je prišel v Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Oster kot britev srednje velik športni terenec lexus NX potrjuje oblikovalsko smer znamke in cenovno umestitev rahlo pod razrednim povprečjem. V Sloveniji od 39.900 evrov.

Prepoznaven in poželjiv po naročilu vodilnih v Lexusu. Njegov hibridni pogon samo spredaj ali pa na vsa kolesa

Pri Lexusu so si za NX zadali cilj, naj bo prepoznaven in naj izstopa od tekmecev, hkrati pa naj si ga tipičen kupec avtomobila tega razreda zaželi že samo zaradi videza.

Očitno jim je to v veliki meri uspelo, tudi v Sloveniji so navdušeni nad številom sklenjenih pogodb, še preden so kupci avtomobil sploh videli v živo, kaj šele ga preizkusili.

Res je, da v osnovi nimajo (kupci) kaj zgrešiti, če vsaj malo poznajo lexuse zadnjega časa: tako notranjost kot tehnika sta na visoki ravni, prva z zasnovo, materiali in izdelavo, druga s prefinjenostjo pogona in podvozja. Pri nas je NX uradno na voljo le kot hibrid, a pri zastopniku zagotavljajo, da bodo na posebno željo – čeprav je za okrog osem tisočakov dražji – pripeljali tudi (le) bencinsko gnanega.

Pri hibridni različici pa kolesa poganja kombinacija bencinskega motorja in elektromotorja, kupci pa lahko izbirajo med sprednjim in štirikolesnim pogonom.

Štirikolesni pogon za dodatnih 1.300 evrov. Pri zastopniku menijo, da osnovne različice ne bo hotel nihče ...

Za štirikolesni pogon bo treba doplačati 1.300 evrov, takrat pa dobi NX dodaten elektromotor in pogonski sklop na zadnji osi, ki je fizično ločen, a z elektroniko povezan s sprednjim. Elektronika skrbi, da je razmerje navora med osema porazdeljeno tako, da najbolje ustreza pogojem pod kolesi.

Ker oba elektromotorja poganja ista baterija, je moč sistema enaka pri le sprednjem ter pri štirikolesnem pogonu.

Je pa zanimivo, da pri edinem trgovcu, kjer je v Sloveniji NX naprodaj, v salonu Lexus v Ljubljani (BTC), načrtujejo, da bo kar četrtina vseh prodanih NX pri nas opremljena s paketom Luxury, prav toliko s paketom Business (tretji paket) in kar 35 odstotkov s paketom Executive (četrti paket). Devet od desetih naj bi bilo pri nas gnanih štirikolesno, v polnem letu pa načrtujejo prodati 40 teh modelov in še 40 vseh drugih lexusov.

Med neposrednimi tekmeci je cenejši od povprečja

Lexus NX skuša v še večji meri poosebljati stare japonske vrednote, hkrati pa, kot nakazuje že z videzom predvsem sprednjega dela, v druščino X3, Q5, GLK, Evoque in XC60 uvaja nova pravila igre.

Pravijo, da je NX izjemen lexus po izjemni ceni in zadnje upravičujejo s preračunom, ki po vseh usklajevanjih opreme pokaže, da je NX od prej naštetih v povprečju za 12 odstotkov cenejši.

Kar sedem paketov opreme

Ob enem pogonskem stroju in dvema pogonoma bodo kupci lahko izbirali med kar sedmimi (!) paketi, je pa res, da po tem ne ostane dosti za doplačila; le panoramsko strešno okno, prilagodljiv tempomat s sistemom za preprečitev trka, navigacijska naprava z boljšim avdiosistemom ter zadnjo kamero, panoramski pogled (štiri kamere) s sistemom za mrtve kote pri vzvratni vožnji, električen pomik prtljažnih vrat in kovinska barva ostanejo – a ne vse pri vseh paketih – za doplačilo.

Usnje, les, Mark Levinson …

Glede na to, da gre za en sam pogonski sistem in dva pogona, se zdi razpon od 39 tisoč (Finesse) do 55.900 evrov (Luxury) za NX veliko, a je res tudi, da je znotraj paketov precejšnja razlika tako v opremi kot tehniki, vključno s tirstopenjskim prilagodljivim vzmetenjem in 835-vatnim avdiosistemom znamke Mark Levinson, usnje in les sta seveda sama po sebi umevna.

Pri tem je morda slaba stran edinole dejstvo, da je omenjeni paketek 360-stopinjske panoramske kamere in sistema za zaznavanje objektov v mrtvih kotih tudi pri vzvratni vožnji na voljo le za doplačilo (1.300 evrov), in to šele pri najbogatejšem paketu Luxury.

Ne spreglejte